FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Coşmarul gazonului se întoarce! » Steaua -Twente în pericol, Maidanul Naţional Arena!

Veşti proaste a primit Steaua ieri în privinţa stadionului pe care intenţiona să joace meciurile din prima jumătate a lui 2012 / Foto: Andrei Crăiţoiu +4   FOTO
Veşti proaste a primit Steaua ieri în privinţa stadionului pe care intenţiona să joace meciurile din prima jumătate a lui 2012 / Foto: Andrei Crăiţoiu

Articol de - Publicat marti, 17 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat marti, 17 ianuarie 2012 10:45

De suprafaţa de joc de pe Arena Naţională nu s-a mai îngrijit nimeni de aproape o lună. Terenul arată jalnic şi pune în pericol meciul cu Twente. După amicalul România - Uruguay, din 29 februarie, arena va fi închisă. Steaua va fi cea care se va ocupa de refacerea în regim de urgenţă a actualului gazon, iar cheltuielile le va scădea din chiria meciului cu olandezii.

Gazonul de pe Arena Naţională e praf, iar pînă la meciul Steaua - Twente a rămas fix o lună. Şefii Stelei au avut parte de un şoc atunci cînd în weekend-ul trecut au fost avertizaţi în mod oficial de conducătorii FRF: "Voi aţi mai mers la stadion să vedeţi cum arată terenul? Nu s-a mai făcut nimic acolo de o lună!".

ALPAB n-a întreţinut gazonul
După ce au primit acest avertisment, şefii Stelei s-au convins personal de faptul că suprafaţa de joc se prezintă în condiţii execrabile. După ce s-au interesat în amănunt, au aflat ceva surprinzător: de la meciul cu Voinţa Sibiu, din 19 decembrie, nu s-a mai intervenit la teren pentru nici o operaţiune de întreţinere!

Primăria a direcţionat administrarea stadionului spre unul dintre departamentele sale: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti. ALPAB n-a mai alocat însă în ultima lună nici o resursă financiară pentru întreţinerea gazonului, care s-a deteriorat şi mai tare, mai ales că încă din finalul anului trecut se prezenta în condiţii proaste.

Steaua se apucă de refăcut terenul
Şefii roş-albaştrilor vor proceda ca şi înaintea ultimelor jocuri pe care echipa le-a susţinut acolo în finalul lui 2011. Vor lua legătura cu cei de la firma olandeză care au pus actualul covor de iarbă şi le vor propune să peticească zonele unde terenul s-a stricat. "Vom lua din nou 150-200 de metri pătraţi de covor şi la finalul lunii ianuarie se vor înlocui brazdele alterate", au susţinut ieri şefii Stelei. Costurile vor fi de minimum 50.000 de euro, sumă care va fi recuperată ulterior de Steaua din chiria pe care trebuie să o plătească.

Pe 1 martie încep lucrări majore, arena se închide
Mai mult, după meciul amical România - Uruguay, din 29 februarie, care se va juca tot pe Arena Naţională, stadionul va intra într-un proces de refacere. Cele mai ample lucrări vor avea loc la suprafaţa de joc, dar şi pentru remedierea celorlalte deficienţe ale arenei, impuse de UEFA, care vizează şi faptul că acoperişul de deasupra zonei VIP e fisurat, iar dacă plouă, spectatorii sînt udaţi. Stadionul va fi închis, nu se va mai putea juca pe el, astfel că Steaua se va afla în imposibilitatea de a evolua acolo în Liga 1 şi, eventual, în Europa.

Primul gazon: o lună! Al doilea: 6 luni
Actualul cobor de iarbă s-a deteriorat la o jumătate de an de cînd a fost pus, la jumătatea lunii septembrie. Prima suprafaţă de joc, montată tot prin covor, care i-a aparţinut lui Adrian Oprişan, s-a rupt de la primul meci, România - Franţa. Apoi, a fost adusă o firmă olandeză, care însă a garantat o viaţă lungă gazonului cu o condiţie: achiziţionarea unei instalaţii de lumină artificială care să ajute iarba la procesul de fotosinteză. Nu s-a cumpărat însă acea instalaţie, ale cărei costuri ar fi de 200.000 de euro.

Peste 500.000 de euro din chirie
Primăria, prin intermediul direcţiei care administrează stadionul, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, a încasat în ultimele 6 luni mai mult de o jumătate de milion de euro din chiria pe care echipele au achitat-o. Cea mai mare sumă pentru un singur joc a fost plătită de Oţelul, nu mai puţin de 80.000 de euro, la fiecare dintre disputele cu Benfica şi Manchester United.

200 de milioane de euro a costat construcţia stadionului, care a fost finalizat în vara anului trecut

S-au disputat 15 meciuri, se mai joacă două
Din momentul inaugurării stadionului, eveniment produs la începutul lunii septembrie 2011, şi pînă la finalul anului trecut, s-au disputat 15 partide, Steaua bifînd aproape jumătate dintre ele. Se vor mai juca doar două, Steaua - Twente şi amicalul România - Uruguay, după care se va reface gazonul.

Echipa: Meciuri jucate pe Arena Naţională
Steaua: 7
Rapid: 3
Oţelul: 3
Naţionala: 2

Aproape 350.000 de oameni
În cele 15 meciuri deja disputate pe Arena Naţională de cele 4 echipe, "naţionala", Steaua, Rapid şi Oţelul, au fost urmărite de 346.858 de spectatori, ceea ce înseamnă o medie de peste 23.000 pe partidă. Recordul de asistenţă a fost înregistrat la meciul Steaua - AEK Larnaca 3-1, cînd au fost prezenţi 50.051 de spectatori.

VARIANTELE STELEI ÎNCEPÎND DIN MARTIE

Pentru Liga 1: Ghencea 99%
Din acest moment, e clar pentru Steaua că trebuie să-şi găsească stadion pentru returul Ligii 1! Primul meci acasă, în campionat, va fi cel cu Astra, programat pe 11 martie. Aproape sigur se va reveni în Ghencea, fiind soluţia cea mai la îndemînă întrucît cei de la MApN şi-au arătat disponibilitatea de a o reprimi pe Steaua înapoi, dar şi pentru că suprafaţa de joc se prezintă în condiţii impecabile.

Pentru Europa: Cluj Arena sau în străinătate
Lucrurile se complică pentru Steaua în cazul în care va trece de Twente şi va fi nevoită să joace pe teren propriu, pe 8 martie, cu învingătoarea dintre Schalke şi Viktoria Plzen. Pe Ghencea nu admite UEFA, pe Arena Naţională nu se va putea, astfel că se va merge, probabil, pe Cluj Arena. Steliştii se gîndesc şi la o soluţie originală, să joace într-un oraş din străinătate care conţine o mare comunitate de români, în Spania sau Italia, însă forul european nu prea agreează asemenea soluţii.

De mîine se vînd biletele
Suporterii care doresc să vadă din tribune meciul tur cu Twente, din 16 februarie, ora 22:05, vor putea să-şi achiziţioneze bilet începînd de mîine. Acestea vor fi disponibile online, prin intermediul siteului eventim.ro, sau în magazinele partenere eventim: Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas, Cărtureşti şi altele. Preţurile sînt cuprinse între 25 de lei, la peluze, şi 300 de lei, cele mai scumpe, în zona VIP.

8 luni au trecut de cînd Steaua a disputat ultimul meci pe stadionul din Ghencea: cu FCM Tg. Mureş, scor 1-0, pe 16 mai 2011

7 meciuri va avea Steaua pe teren propriu în returul sezonului 2011-2012, dintre care două derby-uri: cu FC Vaslui şi cu Dinamo

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (47)
s.undancekid1967
s.undancekid1967  •  17 Ianuarie 2012, 23:53
Postat de infos pe 17 Ianuarie 2012, 13:01

Stii tu cum e cu bucurestenii tai exact ca francezii cu negrii si arabii, astia se dau mai francezi decat francezii,cum spunea cineva pe aici, cine o mers la vot ca doar nu eu!? :-) apropo cum pot diferentia un bucuresten de restul oamenilor din Romania? ;-)

Bre vezi ca taticul ala sholdovean si-a spart propriul copil de 3 anisori ieri asa ca vezi-ti de ale tale mai bine . Oricum voi mai ales vasluienii traiti din mila cetatenilor romani .

haideusicfr
haideusicfr  •  17 Ianuarie 2012, 21:04

Numai ca nici gazonul de la ..*arena * nu stiu cum din Cluj nu e mai bun .o sa ajunga Becali sa se mai roage odata de Paskany.Dupa ce l-a injurat si barfit . Exclus ! Nici stadion nu aveti ,sunteti plini de datorii ,dar orgolii cate vrei !

l0gan_1
l0gan_1  •  17 Ianuarie 2012, 19:57

chiar mi ar parea rau sa si rupa picioarelevreun jucator ... olandez

Vezi toate comentariile (47)
Comentează