FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - STEAUA 3-1

VIDEO + CRONICĂ Fortza vechiturii. Dinamo sparge gheața cu Steaua în Ștefan cel Mare

Duelul Steliano Filip-Adi Popa a fost cîștigat clar de primul
Duelul Steliano Filip-Adi Popa a fost cîștigat clar de primul

Articol de GSP - Publicat luni, 23 noiembrie 2015 00:00

Casa în ruină a ”cîinilor” a funcționat ca un talisman. Echipa lui Rednic a suferit la început, apoi a profitat de tremurul cu care mai stau în picioare oamenii lui Rădoi, fantomele galbene ale tradiției ”militarilor”.

Stropii i se scurg din barbă pe pămîntul jigărit, un amestec de pămînt și iarbă chinuită de vreme. E Rasputin, călugărul nebun? E Alioșa, fotbalist la Dinamo. Vojnovici face ce se poate face pe un asemenea cîmp și pe un astfel de timp.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Mijlocașul cară mingea pînă cînd balonul sare la adversari și apoi bagă alunecări ca să-și încurce oponenții. Simpla apariție a croatului, dar și jocul său se potrivesc cu decorul.

Călătorie în timp

FCD în ADN. În ADN-ul fotbalului românesc, pentru că stadionul Dinamo ilustrează cel mai bine campionatul, nivelul pînă la care s-a întîrziat. Nu strălucirea Arenei Naționale definește momentul pe care îl parcurg cluburile, ci descompunerea lentă și ireversibilă din Ștefan cel Mare.

Arena e prea veche ca să mai poată fi modernizată, ea aparține exclusiv timpului trecut din care au apărut Steaua și Dinamo. Născocite de comunism, cele mai populare echipe se întrec și în 2015 pe un stadion construit acum șase decenii, la începutul regimului în România.

Suferință

Toată construcția ar trebui să poarte o uriașă bulină roșie deasupra ei și avertismentul "Cade tencuiala!". Pietrele se scurg în timp ca dintr-o ruină. Gazonul, excelent cu cîțiva ani în urmă, a acceptat să urmeze moda degradării care a cuprins totul în jurul lui și s-a schimbat într-o alternanță de pete verzi și pămîntii.

Arena nu e singură, ea însoțește viața echipelor. Stadionul suferă o dată cu cluburile. Dinamo, la limita insolvenței și a playout-ului. Steaua, exilată din Ghencea și aproape desființată de Armată, exact instituția care a creat-o. Și Ministerul acompaniază agonia "militarilor" cu comunicate despre victoria memorabilă cu care a ascuns într-un sertar marca Steaua!

Care e gazda?

Dinamo se apără la marginea careului propriu, ținută în picioare de barba murată a lui Vojnovici și de ambiția lui Paul Anton. Închizătorii sînt cei mai importanți dintr-o formație cu patru fotbaliști de atac. Pe foaie-s patru de atac, prin ploaie toată lumea se apără. Invitația nu-i e de ajuns Stelei.

Oamenii lui Rădoi nu sînt capabili să profite de momentele mai bune ale lor. Tudorie și Tade nu există, Adi Popa se mișcă precum o jucărie căreia îi schimbi bateriile de cîteva ori pînă te prinzi că s-a stricat, te chinuiești degeaba! Popa a participat la cele trei titluri consecutive. Succesele și alergătura lui dezordonată par să-l fi uzat complet, s-au dus toate ideile și tot talentul.

3-0!

Jocul a arătat pînă acum doar că Steaua nu știe să atace. Dinamo urcă un pic și evidențiază noi probleme ale campioanei. Gavrilă centrează din stînga și Varela trimite în poarta proprie. Debandada e totală la steliștii în galben proaspăt mutați la Pitești.

Filip dă o pasă stupidă înapoi, Gnohere îl doboară pe Toșca și centrează. Guilherme completează episodul de comedie din apărarea lui Rădoi și-i așază balonul pentru șut lui Palici! E 2-0 pentru Dinamo! Se poate și mai și? Da, 3-0, cu gol Gnohere la încă un moment de absență a lui Toșca!

Ruina care contează

Steaua a atacat mai mult, dar fără tehnică și fără luciditate. "Cîinii" nu au prea îndrăznit, și totuși au primit cadouri peste cadouri. Campioana e pierdută pe teren acum, cînd a stat ploaia. Stanciu lovește bara cu un șut, apoi prinde poarta la următoarea încercare. Golul stelist nu schimbă nimic.

Din tribunele vechi se vede mai clar pînă la teren, atît cît se poate peste pista de atletism. După patru ani, Dinamo a revenit în Ștefan cel Mare pentru un derby. E primul cîștigat la capătul a patru ani și jumătate de chin pentru roș-albi. Suporterii sărbătoresc rezultatul pe care nu-l sperau nici ei. Pietrele învechite din jur au mai păstrat un pic de putere.

A 5-a umilinţă după Revoluţie

E a 5-a oară după '89 cînd Steaua pierde categoric împotriva lui Dinamo. Chiar înainte de Revoluţie, Dinamo zdrobea "militarii"  în Ghencea, 3-0. Au urmat, pînă aseară, alte patru succese clare.

Dată Competiţie Scor
Detalii
2 mai 1990 Cupa României (finală) 6-4 (a) Dinamo a condus, la un moment dat, cu 5-1
8 mai 2002 Cupa României (semifinală) 3-1 (a) La general, "cîinii" au învins cu 4-1
27 noiembrie 2002 Cupa României ("16"-imi) 3-0 (d) Succes clar al dinamoviştilor
7 aprilie 2007 Liga 1 4-2 (d) Thereau a limitat diferenţa abia în al şaptelea minut de prelungiri
22 noiembrie 2015 Liga 1 3-1 (a) A condus cu 3-0 pînă la ultima fază

"Sînt mulțumit, așteptam de mult acest moment. E unul dintre puținele mele momente fericite avute în fotbal. Am cîștigat meritat, au început să se vadă rezultatele muncii noastre de ceva vreme"
Ionuț Negoiță, patron Dinamo

"O societate foarte veche, ținută în perfuzii de ani de zile, cu datorii imense, ne face tot felul de probleme. Mi-e rușine că trăiesc în România și că se întîmplă așa ceva. Pe un stadion al statului apar umbre din trecut care să ne facă probleme"
Ionuț Negoiță, patron Dinamo

"Nu e o situaţie disperată, e doar un meci pierdut împotriva unei echipe care a făcut o repriză secundă mai bună. Dacă jucau 3-4 dintre absenţi, alta era situaţia"
Dumitru Dumitriu, antrenor Steaua

"Sînt sigur că şi dacă Steaua avea toți jucătorii apți tot cîștigam, deși ne era mai greu"
Mircea Rednic, antrenor Dinamo

"Îmi pare rău că am primit gol pe final, mi-aș fi dorit să se termine 3-0, dar pînă la urmă sînt trei puncte importante, iar lumea e bucuroasă, asta contează"
Mircea Rednic, antrenor Dinamo

 "Faptul că nu avem teren propriu nu ar trebui să ne împiedice să alergăm. Eu am ratat cînd era 0-0, acolo s-a decis meciul. Dacă aș fi marcat, făceam scor cu ei iar, ca în ultimii patru ani"
Adrian Popa, mijlocaș Steaua

"Nu mă mai consum pentru Steaua, nu mă mai atac. Ce să facem, cînd Gabi Oprea i-a făcut generali pe toți? Statul român i-a lăsat steluțele de general lui Oprea și am rămas să mă cert eu cu Armata. Nu mai vreau!"
Gigi Becali, patron Steaua

Dinamo Parametru Steaua
45% Posesie 55%
6 Ocazii de gol 6
4 Șuturi pe poartă 3
2 Șuturi pe lîngă poartă 3
0 Cornere 3

dinamo steaua 3 1

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
bogat
bogat  •  23 Noiembrie 2015, 10:01

Sufera mult autorul articolului ca altfel nu se explica felul in care a scos toate golurile greseli ale stelistilor. Golul lui Gnohere e integral meritul lui, a tras fara preluare si din marcaj, nu e nicio vina a lui Tosca. Golul lui Palic a venit dintr-o respingere slaba, dar nu a fost nicidecum decisiva, sutul croatului a fost la fel, fara preluare, pe coltul lung, alta frumusete de gol. Altfel Steaua a dominat vreo 30 min din prima repriza dar asta a fost si tactica lui Rednic, care stia ca Steaua va obosi si n-are rezerve de calitate.

shark_34
shark_34  •  23 Noiembrie 2015, 09:52

cu un asemenea lot si antrenor,steaua nu poate emite pretentii sa castige campionatul si ar fi o minune sa prinda podiumul. trebuie o remaniere zdravana a echipei si cat de cat o continuitate cel putin doi ani. radoi ar fi ajutat echipa in calitate de jucator ca ar mai fi dus,nu antrenor. legat de meci,cel mai bun a invins.simplu. felicitari dinamo!

cneius
cneius  •  23 Noiembrie 2015, 09:13

Daca 1-3 este o umilinta si o infringere categorica atunci un 0-5 ce ar fi??? Sinteti penibili, ca de obicei.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează