FOTBAL  »  Superliga  »  COMEMORARE

VIDEO+FOTO Momente emoționante la Hunedoara, la dezvelirea statuii lui Michael Klein: "Andone e printre puținii oameni care l-au iubit și-l iubesc pe tata cu toată ființa"

Ioan Andone și fiica lui Mișa Klein // Foto: Cristi Preda / Gazeta Sporturilor +19   FOTO
Ioan Andone și fiica lui Mișa Klein // Foto: Cristi Preda / Gazeta Sporturilor

Articol de , - Publicat vineri, 02 februarie 2018 18:43

Peste 1.000 de oameni și numeroși foști colegi au participat azi la comemorarea lui Klein, la 25 de ani de la decesul ”Neamțului”. Fiica lui Mișa a trăit cu emoție momentele de la Hunedoara.

O fată emoționată, cu zulufi șateni și privire caldă, încearcă să capteze cu un aparat foto fiecare cuvânt și chip din mulțime.

cp 02298 fiica si sotia
Fiica și soția lui Mișa Klein

Lângă stadionul Hunedoarei, sunt peste o mie de oameni la dezvelirea statuii lui Michael Klein, de la a cărui dispariție subită s-au scurs 25 de ani. Nu lipsesc foști colegi de-ai "Neamțului", de la Gică Popescu, Lupescu, Răducioiu și Andone până la Belo, Văetuș, Dubinciuc sau Lupu.

Pe 2 februarie 1993, în timpul unui antrenament cu Bayer Uerdingen, Mișa a dat cu echipa o probă de 5.000 de metri, apoi a intrat direct în sală, pentru câteva serii de straching. "Era o zi geroasă, ar fi trebuit să aștepte măcar un sfert de oră. Dar vorba aia: «Aleargă calule, că te plătesc!».

La un exercițiu culcat pe spate s-a înecat, avea apă la plămâni, cum se zice. Amigdalele erau pline cu puroi, iar glanda mamară stângă mărită, semn că depusese efort foarte mare", povestea în 2011 soția lui Klein, Adriana.

"Un exemplu pe care l-am cercetat mereu"

Tânara care filmează și fotografiază cu fervoare este Dominique Klein, fata fostului internațional și căpitanul Corvinului lui Lucescu. Studiază acum regia de film în Germania. Avea doar 17 luni când și-a pierdut părintele. Copilăria și adolescența și le-a petrecut încercând să reconstituie legenda tatălui. O face în continuare.

"Vreau ca imaginea lui să fie transmisă mai departe, să ambiționeze și să inspire copiii. Toți avem nevoie de exemple și mentori după care să ne ghidăm. Cu siguranță, tata a fost un exemplu pe care l-am cercetat mereu. Nu am să încetez să caut povești despre el. Sper ca această statuie să dea prilejul multor povești și a unui fotbal mai bun în Hunedoara".

"M-a impresionat calitatea lui de bun prieten"

De la microfon, Dominique se retrage cu mama într-un colț al mulțimii. Cum a fost tata, Dominique? "Nu vor exista niciodată răspunsuri complete. Mi-e greu să descriu în câteva fraze cum arată tata în imaginația și sufletul meu. Mi-aduc aminte însă o poveste despre el. Nu stătea niciodată departe de colegi. La antrenamente, nu-i lăsa pe ceilalți în urmă, îi ambiționa. Îi susținea. M-a impresionat mult calitatea lui de bun prieten".

Glasul ei tremură când vorbește apoi despre Ando. Ioan Andone. Cel mai bun amic al lui Mișa. "E printre puținii oameni care l-au iubit și-l iubesc pe tata cu toată ființa. Când Ando începe să vorbească despre tata și-i simt vibrația vocii, fiecare silabă îmi merge direct la inimă. Știu că e sincer, fără niciun interes politic sau de altă natură".

Amintiri de la un 2-0 cu Suedia

Ando e atât de mișcat încât preferă să citească de pe o hârtie atunci când rostește câteva gânduri în amintirea lui Klein. Iar ochelarii îi ascund, probabil, lacrimile trădate de vocea gâtuită.

Cu o zi înainte, la conferința de presă, rememorase și el un moment special al tovărășiei cu Mișa: "Înainte de meciul cu Suedia de la București, în 1982, stăteam împreună în cameră și-mi spune: «Simt că dai mâine gol».

Îi răspund din complezență: «Cred că și tu!». Am bătut cu 2-0, primul gol l-am dat eu, al doilea Klein. Îmi zicea în teren: «Ți-am spus eu că dai gol?». «Și eu ți-am zis!». Cred că am mii de amintiri cu Mișa, pentru că petreceam foarte mult timp împreună. Regret că n-a putut s-o vadă pe Dominique cum e. Are un copil excepțional!".

"Pasionat, devotat, omenos"

Cum a fost tata, Dominique? "Pasionat, devotat, omenos". Sunt adjectivele din caracterizarea fiicei, dar și cele care l-au făcut un simbol al Hunedoarei și al fotbalului românesc. Iar foștii colegi de la națională, Dinamo sau Corvinul l-au omagiat inclusiv printr-un meci în sala "Constructorul", cu 500 de oameni. Stadionul s-ar fi umplut însă dacă vremea permitea confruntarea în aer liber. 

Lucescu și Hagi, marii absenți

Două nume mari au absentat de la reuniunea de azi de la Hunedoara: Hagi și Mircea Lucescu. "Regele" n-a putut ajunge pentru că a avut meci cu Viitorul în campionat, acasă cu Astra, iar "Il Luce" era plecat cu treabă în Belgia și Italia.

"A fost o eliberare pentru mine că am ajuns să studiez în Germania, unde numele Klein e uzual. În țară m-am confruntat de multe ori cu acuzații de nepotism. Inclusiv la Hunedoara, unde, pe când lucram la televiziune, auzeam deseori: «Nu e capabilă de nimic! Are poziția aia doar fiindcă e fiica lui Klein!»"
Dominique Klein, fiica lui Michael Klein

Corvinul old-boys – Generația de Aur 6-6

La Hunedoara s-a disputat și un spectaculos meci în memoria fostului fotbalist:

Au marcat: D. Dăscălescu, M. Dăscălescu, Varga, Ștef, Mateuț, Păcurar / Rotariu 2, Răducioiu, Marica 2, Belodedici

Generația de Aur: Prunea – Rotariu, Lupu, Răducioiu, Doboș, Zare, Lupescu, Belodedici, Marica, Gh. Popescu, Boc. Alți prezenți: Geolgău, Cămătaru, Țicleanu, Pușcaș

Corvinul: Stelea – Dubinciuc, Stroia, Nicșa, Văetuș, Ștef, Gălan, Dumitriu IV, Mateuț, Andone, M. Dăscălescu, D. Dăscălescu, Păcurar, I. Varga. Alți prezenți: Oncu, Bucur, Colesniuc, Gabor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (12)
1025138504184136
Constantin Valentin  •  03 Februarie 2018, 09:09

Mare fotbalist a fost Michael Klein si desi sunt stelist nu pot sa nu spun vorbe frumoase despre un mare jucator al Romaniei, antrenat de cel mai mare antrenor al tarii Mircea Lucescu. Pacat ca s-a stins atat de devreme , pt ca avea multe de spus in fotbalul european si la nivel de nationala. Fiica lui trebuie sa fie mandra ca tatal ei este Michael Klein. Acest mare jucator cu un imens travaliu pe teren, cum rar mi a fost dat sa vad,( poate doar Boloni, Rotariu si alt regretat ex capitanul lui Dinamo, Catalin Haldan sa se fi ridicat oarecum la nivelul sau) ne lipseste de mult timp din componenta nationalei Romaniei. Si ce gol a marcat cu Suedia ... ! Respect pt cei care au organizat astfel de activitati in memeoria marelui jucator !La astfel de momente cu totii trebui sa fim alaturi de familiile celor care ne-au parasit si care au insemnat enorm in sportul romanesc, indiferent de clubul la care au activat...cu totii sunt romanii nostri, in fata carora trebuie sa ne scoatem palaria !

109414006543956
Ianis Musat  •  02 Februarie 2018, 23:12

1591550217601479
Mircea Ovidiu Marti  •  02 Februarie 2018, 22:23

Frumos gestul celor prezenți pentru un jucător reprezentativ pentru România! Păcat de Corvinul! Dumnezeu să-l odihnească în pace pe Misa Klein! Sper sa renasca UTA și Corvinul!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează