FOTBAL  »  LIGA 2  »  DEZVĂLUIRI

EXCLUSIV Moment de sinceritate rar întâlnit, în direct la GSP Live: „Tătărușanu rupea sala în două la FCSB, eu jucam cărți în vestiar!”

Alexandru Iacob (albastru), la FCSB
Alexandru Iacob (albastru), la FCSB

Articol de GSP - Publicat luni, 30 noiembrie 2020 10:35 / Actualizat luni, 30 noiembrie 2020 13:31

Alexandru Iacob (31 de ani), fundaș central la CS Mioveni, a fost invitat la emisiunea GSP Live, unde a relatat cu o sinceritate rar întâlnită cum a greșit la începutul carierei, atunci când a făcut pasul la FCSB.

În 2007, la scurt timp după ce a împlinit 18 ani, Iacob a făcut pasul la FCSB de la Corvinul Hunedoara. Era privit drept un tânăr cu foarte mare potențial și comparat cu fotbaliști de legendă ai României, precum Miodrag Belodedici. Totuși, obiceiurile sale din afara terenului și despărțirea de părinți la acea vârstă au făcut ca traseul său să nu fie în concordanță cu potențialul pe care l-a avut.

Alexandru Iacob, la GSP Live: „Am crezut că talentul e suficient”

Întrebat care este motivul pentru care nu a ajuns să joace la potențialul pe care îl arăta în acel moment, Iacob a spus:

„Mi se face pielea de găină. Am crezut că e suficient talentul pe care-l aveam la momentul acela. Eu, până la 18 ani, nu am plecat de la Hunedoara. Părinții mei m-au crescut foarte bine și le mulțumesc pe această cale. Mi-au zis «Alexandru, dacă tu pleci de la Hunedoara până la 18 ani, nu iei bacul». Când am luat BAC-ul, gata, am și semnat cu Steaua. 

Cu toate că dacă mai așteptam puțin la momentul acela plecam la Inter. Fusesem la un trial la Inter înainte, aș fi semnat și alta era cariera mea. La 17 ani am fost la un trial la Inter, era Mancini antrenor. Între timp cei de la Hunedoara aveau ofertă de la Steaua pentru niște bani și nu m-au mai lăsat să mă antrenez cu ei. Cei de la Inter voiau să mă ia împrumut pentru Primavera și dacă confirmam, m-ar fi cumpărat după acel an. 

Greșeala mea a fost că am rămas singur la București, la 18 ani. Eu am fost crescut din scurt de părinți, fără cluburi, fără ieșiri, devreme acasă, fotbalul conta. Deja când dai de mirajul Bucureștiului e altceva. Vii de la Hunedoara și ajungi la București, e o diferență de la cer la pământ”, a povestit Iacob pentru început.

EXCLUSIV Moment de sinceritate rar întâlnit, în direct la GSP Live: „Tătărușanu rupea sala în două la FCSB, eu jucam cărți în vestiar!”
Alexandru Iacob (albastru), la FCSB

Ulterior, și-a demonstrat lipsa de motivație printr-un exemplu elocvent: „Să îți dau exemplul lui Tătărușanu. Era rezervă la Steaua, nu juca, dar rupea sala în două. Iar eu, în loc să lucrez cu el, stăteam și mă jucam cărți în vestiar. Ziceam că e suficient. Făceam asta înainte de antrenament, în loc să îmi văd de treaba mea, alegeam altceva, să mă eschivez. Aceste lucruri s-au văzut în timp.

De obicei jucam cărți doar cu un jucător, nu pot să îi dau numele, dar e important. El îmi zicea «Ce faci mă la sală, cu ce te ajută?» Eu, fiind naiv, ziceam «da, hai că stau aici, cu tine». FCSB îți dă totul pe tavă, dar dacă tu nu vrei, nu te ajuți, ei mai mult de atât nu pot să facă”.

Alexandru Iacob: „La Steaua erau mulți jucători de la care puteai învăța”

Alexandru este conștient că sfatui unei persoane din conducerea lui FCSB l-ar fi ajutat în acele momente și regretă că nu a „furat” meserie de la jucătorii cu experiență din lot.

„Mai mult ca sigur m-ar fi ajutat (n.r. - ca cineva să vorbească cu el). Eu mă consider un bărbat inteligent, aș fi înțeles că e în ajutorul meu. Ei voiau ce e mai bun de la jucători, nu degeaba dăduseră bani pe mine. Eram de viitor, eram comparat cu mari jucători, mă măgulea acest lucru. 

Îmi pare rău pentru că în acea perioadă la Steaua erau jucători de la care puteai învăța. Era Mirel Rădoi atunci, îl vedeam cum muncește la sală și îmi zicea «Alex, muncește că asta o să te ajute foarte mult pe viitor». Din păcate, nu pot da timpul înapoi. Am o urmă de regret”.

S-a despărțit definitiv de FCSB în 2011

Iacob a fost împrumutat la Gloria Buzău după transferul la FCSB, însă nu a prins foarte multe minute acolo. Schimbarea lui Ilie Stan de pe banca echipei a reprezentat o lovitură pentru el, astfel că s-a întors rapid la FCSB.

„Domnul Hagi a venit la Steaua atunci, în vara aceea. El lucra foarte mult cu juniorii. Punea preț pe noi și-a spus «Alex, du-te să capeți experiență la Buzău și te vei întoarce cu alt suflu». Din păcate, la Buzău a fost domnul Ilie Stan care m-a băgat, dar după două etape a plecat. Apoi a venit domnul Fane Stoica, care mi-a spus niște cuvinte pe care le țin minte și acum: «Alex, ești un jucător de viitor, dar eu am nevoie de oameni cu experiență, să salvez corabia». 

Asta a fost, a căzut cerul pe mine. În iarnă m-am întors la Steaua. Pe la 21-22 de ani, a venit domnul Bergodi ca antrenor. Promova tinerii, era șansa mea. Am debutat în Cupa UEFA, cu Motherwell, dar după meciul cu Sheriff Tiraspol a fost dat afară de domnul Becali. Și asta a fost.

La 23 de ani mai aveam un an de contract cu Steaua. Îmi doream foarte mult să joc, am hotărât să plec. Regret un lucru, ei mi-au oferit șansa să merg în co-proprietatea la Chiajna, care era în prima ligă, dar eu nu am fost de acord. Abia în septembrie am reușit să reziliez contractul și am plecat la Oțelul”.

Ulterior, Iacob a mai evoluat pentru Viitorul, Delta Tulcea și Rapid, înainte de a pleca în Cipru, unde a jucat pentru Ethnikos Achnas și Pafos. S-a întors în România tot la Rapid, de la care a plecat în această vară, când a semnat cu CS Mioveni.

Citește mai multe știri din Liga 1:

Când se va oficializa despărţirea de Dan Petrescu! Acționarul lui CFR Cluj a dat cărțile pe față în direct: „Trebuie să se retragă demn”

Lovitură grea pentru cluburile din Liga 1 » FIFA nu recunoaște șomajul tehnic!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
cky33
cky33  •  30 Noiembrie 2020, 20:02

foarte fair play baiatul imi place si cred ca sunt multe cazuri similare atat in fotbal cat si in rest. Morala: daca ai o jumatate de sansa si nu faci tot ce tine de tine se poate risipi tot

reteleanu
reteleanu  •  30 Noiembrie 2020, 13:54

ca veni vorba de corvinul, romulus gabor a fost cel mai bun jucator al campionatului mondial de tineret din 1981. la campionatul mondial din 1979, cel mai bun jucator fusese...diego armando maradona. pe langa uitarea acelei performante (locul 3 in competitie fifa si gabor cel mai bun jucator), mai stie cineva ceva de gabor? talente a avut romania garla, procentajul celor irositi fiind de peste 95%.

10arecare
10arecare  •  30 Noiembrie 2020, 12:31

Bine măcar ca recunoaște și felicitări ca își expune povestea sa vadă și tentativele de astăzi cum li se poate ruina cariera. Și când te gândești că în fot alul mare sunt câte 3,4 psihologi la echipă și aceștia sunt și la echipele de juniori ale cluburilor mari.... Dar noi vrem performanță...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează