FOTBAL  »  LIGA 3  »  PETROLUL

FOTO Povestea unei scenografii memorabile » Artizanii show-ului grandios de la promovarea Petrolului în L3 dezvăluie cum se construiește și cât costă o reprezentație de excepție a tribunelor

Producţia de la peluza “Ilie Oană”
i-a uimit până și pe jucători +10   FOTO
Producţia de la peluza “Ilie Oană” i-a uimit până și pe jucători

Articol de - Publicat sambata, 22 iulie 2017 22:34

La sfârșitul lunii trecute, suporterii Petrolului ofereau un show memorabil la returul barajului pentru L3, contra lui Dentaș Tărtășești.

Scenografiile grandioase de la peluze și de la tribuna a doua au lăsat cu gura căscată o țară întreagă, reconfirmându-i pe "lupi" în circuitul celor mai faimoase producții din tribunele fotbalului românesc. Cum se construiește, cât costă și ce eforturi presupune însă o asemenea operațiune din partea fanilor?

Pânza gigantică a fost desenată într-o hală

Peluza "Ilie Oană". Șantier cu 100 de oameni, pânză de 1.000 mp

"Două luni ne-a luat să punem la punct spectacolul!", oferă primul reper Bogdan Dinu, unul dintre liderii galeriei clasice a galben-albaștrilor, cea aflată la peluza "Ilie Oană", în stânga "oficialei". La "tabloul" care a acoperit întreaga tribună au lucrat aproape 100 de oameni: a rezultat o pânză memorabilă, de peste 1.000 mp!

Băiatul al cărui job zilnic e într-o firmă de distribuție descrie scenariul din spatele show-ului, în care fanii au investit 6.000 de euro: "Am gândit două planuri. În primă fază, pânza, cu o lungime de 60 de metri, și mesajul au reprezentat spiritul nostru de luptători, al celor care ne-am zbătut ca Petrolul să nu dispară. Planul doi, cu sulițele, scuturile și coifurile la fiecare membru al galeriei, a arătat că suntem niște războinici, care au redobândit recent palmaresul și scutul clubului. Am vrut să transmitem și că vremurile grele din ultimii ani ne-au întărit și ne-au unit".

"De la 8 dimineața la 3 noaptea"

Suporterii și-au adus materie primă pentru scenografie inclusiv de peste hotare. "Au fost zile la rând în care am muncit de la 8 dimineața până pe la 3 noaptea ca să putem să ne încadrăm în timp. În special la scuturi a fost foarte migălos: imprimat, tăiat, lipit, dat găuri. Pentru unul singur era nevoie de minimum 20 de minute. Gândiți-vă că au fost câteva mii!", punctează Dinu, care subliniază că echipa de creație s-a împărțit în trei locații diferite din Ploiești pe durata realizării materialelor pentru scenografie.

"Ne-am bucurat că spectacolul din tribune a avut impact și a fost reușit. De exemplu, am discutat și cu prietenii noștri de la Vitesse. Ne-au zis că suntem un pic nebuni pentru liga a patra! Dar noi nu suntem suporteri de rezultat. Suntem aceiași tot timpul!"
Bogdan Dinu, suporter peluza "Ilie Oană"

rps 5522petrolul dentas galerie petrolul

Galeria T2. "Mi-am luat concediu două săptămâni"

Dan Enache e unul dintre membrii galeriei de la tribuna a doua. T2, cum își spun. Prahovean, tipul de 27 de ani locuiește acum în București, lucrează ca tehnician echipamente bancare și a tras în echipa care a realizat scenografia T2: o pânză imensă reprezentând Statuia Libertății din Ploiești, înconjurată de busturile a patru suporteri. "Am muncit două săptămâni să iasă totul perfect. Mi-am luat și concediu de la serviciu ca să am timp să mă ocup de eveniment", spune Dan. Și punctează că pentru opera T2 au lucrat circa 25 de oameni, prin rotație.

Un pictor și alpiniști utilitari

Au folosit aproape 300 mp de pânză pentru scenografia 3D și accesorii și 3.000 de cartoane galben-albastre. Grafica a trasat-o chiar unul dintre suporteri, iar pentru realizarea efectivă a lucrării a fost angajat un pictor, plătit cu circa 1.500 de lei. "A existat mai întâi o altă versiune a desenului, cu ultrașii mai mici și cu întregul corp, dar ne-am dat seama că nu se vedea cum trebuie și am refăcut totul de la zero. Am stat și până la patru dimineața, cu reflectoarele și cu sandwich-urile lângă noi ca să ne putem încadra în timp", mai povestește Dan.

Emoțiile cele mai mari au fost însă la probele de pe "Ilie Oană": "Am avut niște alpiniști utilitari, care ne-au ajutat să ridicăm pânza, a trebuit să facem vreo patru teste, pentru că inițial scripeții erau prea apropiați și se formau falduri peste desen. Abia în ziua meciului, dimineața, am reușit să finalizăm detaliile tehnice".

"Unii oameni erau încântați de scenografie, alții mai rezervați. Și momente amuzante. Striga cineva «Hai, domne, că am venit la fotbal, nu la defilarea de 23 August!». Sau altul «O să vedem și noi partida sau țineți astea sus până se termină?»"
Dan Enache, membru grup T2 Petrolul

8.550 leia costat scenografia Petrolului de la tribuna a doua: banii au venit de la Asociația Diaspora Galben-Albastră (3.700), liga suporterilor (1.350), grupul T2 (2.500) și donații la barul fanilor (1.000)

rps 5457petrolul dentas galerie petrolul

Peluza Latină. Concept Lego și căști venite din Polonia

Secretele show-ului de la Peluza Latină le descrie Dragoș Machițescu, liderul ultrașilor și, în viața de zi cu zi, senior project manager la Vodafone, în București. "Nouă ne-a luat cam o săptămână să creăm scena. Am lucrat cam zece oameni pe «șantier». Totul s-a făcut pe ideea «Reconstruim Petrolul», mesaj care a și fost afișat. Am mers pe imaginea cu piese Lego care se asamblează și ați văzut că și stema clubului nu era completă, tocmai pentru că se reconstruiește", explică Machițescu.

"Ne-au costat vreo 4.000 de lei numai căștile galbene, care să inducă fotografia de șantier. Am adus 250 de bucăți de la Suceava. Cei de acolo, la rândul lor, le-au comandat în Polonia. A trebuit să meargă doi băieți să le ridice cu o dubiță, pentru că nu mai era timp suficient pentru livrare", mai dezvăluie Dragoș.

Materiale pirotehnice confiscate

Alți 1.500 de lei s-au dus pe bannerul de pe gard: "Am făcut probe mai speciale cu el, fiindcă a fost înalt de 3 metri, cum se vede mai puțin prin România. Majoritatea galeriilor folosesc pânza aceea de 1,5 metri, pe care o cumpărăm din complexul «Europa». Noi am cusut însă două bucăți, le-am fixat pe niște pari din lemn și apoi am fixat mesajul cu sârme pe balustradă. A trebuit să semnăm și niște protocoale cu Jandarmeria, că scot parii în minutul 15 și-i duc în dubă. Le era teamă să nu iasă alte minuni, că mai apar prin galerii tot felul de teribiliști!".

În total, Peluza Latină a investit circa 3.500 de euro pentru show, bani strânși integral de la membrii grupului, care plătesc și cotizații lunare. S-a lăsat și cu o pagubă de 2.200 de euro din materiale pirotehnice, confiscate de autorități înaintea partidei.

"Unul dintre băieții din grup și-a rupt mâna în timpul pregătirii show-ului. S-a urcat la un moment dat pe o scară a unei stații de epurare pentru a fotografia și a filma pânza, ca să ne asigurăm că se vede cum trebuie. Dar a alunecat și a pățit necazul!"
Dragoș Machițescu, lider Peluza Latină Petrolul

10.000 de leie amenda cu care s-a ales Petrolul din partea Comisiei de Disciplină FRF pentru torțele și fumigenele aruncate pe teren la returul barajului cu Tărtășești

 

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (6)
steaua1986forever
steaua1986forever  •  22 Iulie 2017, 22:42

Deci astia isi ajuta echipa cheltuind 3500 euro pe niste panze la un meci cu celebra echipa.....Dentaș Tărtășești, in timp ce fotbalistii Petrolului iau salarii de 200 euro/luna? Foarte frumos, ii ajuta enorm pe fotbalisti..

gametable08
gametable08  •  22 Iulie 2017, 18:29

aaa

gametable08
gametable08  •  22 Iulie 2017, 17:59

Felicitari Petrolul ,chiar sustineam aceasta echipa si mergeam la merciuri si cantam cu fanii Petrolului cand jucau la Moreni meciurile de acasapt ca aveau stadionul in constructie .o echipa frumoasa cat si foarte sustinuta ,

Vezi toate comentariile (6)
Comentează