FOTBAL  »  LIGA 3  »  SUPERREPORTAJ

Ies din întuneric! Superreportaj despre Carmen București, echipă refăcută la 70 de ani după excluderea forțată din Divizia A: "Vrem să ne luăm revanșa istorică împotriva Stelei!"

Articol de , - Publicat duminica, 27 august 2017 22:18

Ies din întuneric! Acesta e motto-ul lui Carmen București, echipă refăcută la 70 de ani după excluderea forțată din Divizia A.

"Exemplarul - 5 lei. Joi, 21 August 1947. Sportul Popular. Abonamente lunare - pentru particulari: 150 lei. Pentru instituții: 350 lei. EXCLUDEREA CARMENULUI DIN DIVIZIA A".

Ordinea e exactă, ordinul - la fel. La sfârșitul verii, fix acum 70 de ani, echipa marelui industriaș al vremii, Ionel Mociorniță, era exclusă din prima divizie după două sezoane. Știrea era deschidere de ziar, ecourile - la fel. Motivul oficial, "conducătorii țin echipa pentru răfuieli politice". Neoficial, o poveste mult mai complexă pe care o spune ziarul Gazeta Sporturilor de astăzi, într-un superreportaj.

"Comunismul era proaspăt la noi, iar fratele bunicului meu a refuzat să piardă un amical «popular» cu Dinamo Tbilisi. A fost chemat de Ana Pauker în birou și a refuzat. Pauker urma să fie vicepremier, iar meciul n-a mai avut loc. De-acolo s-a tras totul".

Conduși de urmașul industriașilor

Cel care vorbește e mult prea tânăr să prindă chiar și cărțile publicate de prima generație de după întâmplare. Are și de ce. George Cătălin Mociorniță e nepotul lui Dumitru Mociorniță, fratele fostului patron, Ionel.

Acum, Mociorniță junior-junior a fost numit președinte de onoare al clubului care va porni la drum în acest weekend, în Liga 4-a. "Vom întâlni CSA Steaua, echipa Armatei". Exact clubul care lua locul exclusei Carmen în 1947!

Ridicați în mai puțin de 6 luni

Să prindă cărțile primei generații e o exagerare. Carmen a fost exclusă din majoritatea cărților de fotbal ale vremii, într-o încercare, facilă pe-atunci, de înăbușire a oricărei idei de refacere.

În umbra copacilor de la marginea stadionului IMGB, tinerețea se ridică în timpurile internetului și al paginii scanate din ziarele de-atunci.

Alături de Mociorniță stă un alt băiat în jurul vârstei de 30 de ani, Victor Ștefan Voicu. E unul dintre oameni care au avut ideea refacerii echipei. Acum marketing director, Voicu afirmă că a căutat mai întâi un membru al familiei, iar deschiderea lui George l-a entuziasmat.

"Prin martie abia ne vedeam, în vreo două luni am făcut tot. Logo, recrearea stemei istorice, culorile istorice, roșu-negru-auriu, contactarea unor legende, cum este Ion Voinescu. În iunie, lot. Acum, academie de juniori. În septembrie începem campionatul!".

TOT SUPERREPORTAJUL ÎN ZIARUL DE ASTĂZI SAU PE PLATFORMA GAZETA DIGITALĂ, ACOLO UNDE ZIARUL ESTE URCAT ZILNIC!

1937e anul fondării clubului Carmen București, desființat la doar 10 ani după acest moment

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
visarionpalnie
visarionpalnie  •  28 August 2017, 15:55

Revoltator, Carmen a fost desfințata pt. ca locull să-i fie luat de myzer.ia fc5b -istă:))

liviuemil
liviuemil  •  28 August 2017, 12:28
Postat de manutd.steaua pe 28 August 2017, 11:36

Si CSA si-a refacut echipa de fotbal si spun ca-s tot aia vechi,ca au numele si emblema!Ce e corect in tara asta??pe modelul,mi-a furat jiji echipa,demonstrez in instanta,dar eu imi fac alta echipa,nu iau echipa de la el,ca si cum Steaua ar fi vreo 20 de echipe prin toata tara!

Pai sint doua (chiar trei) echipe la purici, pene, comunsti, etc ,doar STEAUA este numai una si aia rezervata armatei. Cum pentru alte echipe sint legi normale iar pentru "talpani" e una strimba (si unica)?

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  28 August 2017, 11:57
Postat de Nicolae Grecu pe 28 August 2017, 10:00

Cand era Carmen in floare, Venus cam disparuse de pe firmament. In perioada antebelica, echipa familiei Mociornita juca in ligile inferioare. A jucat un singur sezon in Divizia A, 1946/47 dupa care a fost desfiintata. In aceeasi perioada Venus UCB (uzinele comunale Bucuresti) juca in L3. Istoria nu se scrie din burta, mai trebuie si un nas bagat prin arhive. Asa ca mai incet cu spalatul pe jos!

Ideea e alta: Venus este o echipa legendara, nu Carmen.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează