FOTBAL  »  LIGA 2  »  REVENIRE

EXCLUSIV S-a reînființat singura echipă care a câștigat titlul atât în Ungaria, cât și în România! » Ce planuri are, cine o conduce + Sponsor inedit

Campioana României 1948-1949 // Foto: caoradea.ro +3   FOTO
Campioana României 1948-1949 // Foto: caoradea.ro

Articol de - Publicat marti, 18 aprilie 2017 15:21

La 54 de ani de la dispariție, Club Atletic Oradea, singura echipă de fotbal care a câștigat campionatul atât în Ungaria, în 1944, cât și în România, în 1949, s-a reînființat și va juca din următorul sezon în Liga a 5-a bihoreană!

CA Oradea a luat naștere la 1910, când Transilvania încă aparținea de Imperiul Austro-Ungar, iar numele său maghiar era Nagyvarad Atletikai Club.

Acum, CA Oradea a prins din nou viață datorită unor iubitori ai fotbalului din județul Bihor.

Florin Mal, unul dintre inițiatorii proiectului, a povestit pentru GSP.ro toate detaliile legate de viitorul acestei echipe și vorbește despre un obiectiv îndrăzneț.

"Structura asociației e formată din mai mulți membri cotizanți structurați pe două paliere: membri asociați precum și ai suporterilor. Cei asociați au o cotizație anuală mult mai mare, având și drept de vot în ceea ce privește viitorul echipei.

Nu ne bazăm pe un acționar principal. E o încercare de readucere la viață a unei echipe cu un palmares unic în România, iar în Europa doar Rapid Viena a mai câștigat campionatul în două țări diferite (n.r. Germania și Austria)", a spus Florin Mal.

"palmaresul e un subiect dificil"

Inițiatorii proiectului se luptă acum pentru palmares: "Subiectul legat de palmares e dificil. Discutăm de un club înființat în Imperiul Austro-Ungar, a trecut apoi în România Mare și a revenit în Ungaria Hortystă ajungând după aceea în România comunistă. Vorbim despre un club care a dispărut în 1963 pentru că nu era un club românesc în percepția autorităților vremii.

S-au făcut demersurile înregistrării mărcii și a culorilor. Așteptăm rezoluția finală. De asemenea, pe lângă faptul că am reușit să intrăm în contact cu urmașii unor jucători din perioada CAO, vom încerca să accesăm și arhivele din Ungaria".

"îN 5 ANI VREM SĂ FIM ÎN LIGA A 2-A"

Obiectivul echipei este unul îndrăzneț, însă conducerea clubului dă asigurări că nu va lua vreodată în calcul să înscrie echipa în campionatul maghiar.

"Dorința noastră e să lansăm echipa în acest an în Liga a 5-a, iar în următorii 5 ani să reușim promovare până în Liga a 2-a. Autoritățile locale nu sunt implicate în acest moment. Plecăm la drum ca un proiect privat. Nu se pune în discuție să participăm în campionatul Ungariei, dar din ce știm nici nu e legal", a adăugat Florin Mal.

echipa va avea fan clubul într-o berărie

CA Oradea va avea și un sponsor inedit: "Încercăm crearea unui fenomen. Unul dintre sponsorii echipei va deschide o berărie cu bere artizanală, unde vom avea și fan clubul".

JUCĂTORI IMPORTANȚI din istoria C.A. ORADEA

  • Gustav Juhasz - triplu campion al ţării, selecţionat la CM 1934
  • Iuliu Bodola - 30 de goluri în 48 de meciuri pentru România, a jucat şi pentru Ungaria
  • Iosif Petschowski - 86 de goluri în 273 de meciuri în Divizia A
  • Nicolae Simatoc - a jucat la Inter şi Barcelona
  • Gheorghe Vaczi - golgeter al Diviziei A (1949, 1951)

378 de meciuri
în Liga 1 din România are CA Oradea: 145 de victorii, 80 de remize și 153 înfrângeri

clasamentul când a luat titlul în ungaria (1943-1944)

clasament ungaria
*NAC a stabilit un record nedoborât până astăzi: 13 puncte avans faţă de a doua clasată.

clasamentul când a luat titlul în românia (1948-1949)

Revenită în campionatul României după reocuparea de trupele române, în toamna lui 1944, Oradea îşi va schimba, anul următor, numele echipei-fanion din NAC în Libertatea, apoi, din 1948, în ICO (Întreprinderea Comunală Orăşenească).

clasament romania

Lotul folosit de I.C. Oradea în 1948-1949:

Portari: Adolf Vecsei-Weber (24-0), Mircea David (5-0), Petru Fekete (1-0)
Fundași: Gheorghe Pop (4-0), Vasile Ion (23-0), Ştefan Boszacky (2-0), Gheorghe Melan (26-0)
Mijlocași: Gheorghe Bodo (26-3), Ladislau Zilahi (26-1), Ştefan Cuc (6-0), Gavril Serfözö (12-0)
Atacanți: Ioan Kovacs II (26-16), Francisc Spielmann (26-9), Gheorghe Vaczi (26-24 - golgeterul campionatului), Mircea Tudose (23-3), Iosif Turcuş (26-3), Alexandru Pop (8-1), Ioan Lucaci (1-0), Carol Pop (3-0)
Antrenor: Nicolae Kovacs

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (15)
beeswax106
beeswax106  •  21 Aprilie 2017, 14:17

Nu doar Oradea a castigat titlul in Ungaria, si Chinezul Timisoara a castigat titlul in ambele tari. Nu inteleg de ce atatia jurnalisti de *** care nici sa dea un search pe google nu-s in stare.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

the_gunner
the_gunner  •  19 Aprilie 2017, 01:57

@ Marian 0904 - Da ,corect . Baratky a jucat la Oradea ,dar cu vreo 15 ani mai devreme > S-a transferat la Rapid si n-a mai revenit in orasul lui natal .A rezistat tuturor presiunilor diplomatiei din acea vreme de a juca pentru Ungaria .Iubea Bucurestiul prea mult ! Si vinul romanesc ! Exemple de fotbalisti care au primit invitatii de a juca pt Ungaria - Iuliu Bodola , Bonihady (UTA) ,Raksi ,Iosif Varga si mai recent Bolony ,Hajnal ,Terhes (Baia Mare ),Szatmary (Dinamo ) . Bineinteles Securitatea noastra nu le-a dat pasapoartele si aprobarea .

the_gunner
the_gunner  •  19 Aprilie 2017, 01:40

@ DORA - Da,Nagyvarady inseamna Oradea Mare in traducere .Multe localitati din Ardeal nau fost "magyarizate " - Cluj a devenit Kolosvari ,Satu Mare a devenit SZatmar , Oradea a devenit Nagyvarady (mai era un sat numit Oradea -Kissvarady ) ,si multe alte localitati .Un fost cunoscut , Molnar mi-a povestit cum strabunicul sau a fost obligat sa-si schimbe numele din Moraru in Molnar .El si toata familia lui .A fost vremea cind se faceau ,sau se incerca sa se faca , maghiarizari fortate a populatiei romane din Ardeal .Vestitii fotbalisti maghiari Puskas ,Lakatos ,Kocsis au fost la origine din familii de romani maghiarizati - Puscasu ,Lacatus ,Carutasu .. Fundasul dreapta Lorant , a fost jucatorul lui UTA si se numea pe vremea aceea Lorescu .

Vezi toate comentariile (15)
Comentează