FOTBAL  »  LIGA 2  »  FC U CRAIOVA/REMEMBER

VIDEO "Mă simt oltean chiar și la... Leeds!" » 18 ani fără vocea de aur a Științei. Ascultă timbrul unic al legendarului Sebastian Domozină!

Articol de GSP - Publicat sambata, 10 octombrie 2015 20:54

Sebastian Domozină s-a stins din viaţă în urmă cu 18 ani, pe 10 octombrie 1997, la doar 59 de ani. Se odihnește în cimitirul Ungureni, la cîţiva metri de mormîntul golgeterului Universităţii Craiova, Ion Oblemenco.

Sebastian Domozină s-a stins din viaţă în urmă cu 18 ani, pe 10 octombrie 1997, la doar 59 de ani. Se odihnește în cimitirul Ungureni, la cîţiva metri de mormîntul golgeterului Universităţii Craiova, Ion Oblemenco.

În 1964, vocea lui s-a auzit pentru prima dată la radio. Întîmplător sau nu, în acel an echipa pe care a slujit-o întreaga carieră a debutat în Divizia A sub conducerea lui Nicolae Oţeleanu.

A transmis din "Cetatea Banilor" fiecare meci într-un stil care s-a dovedit a fi inconfundabil. “Buna ziua din capitala Olteniei va spune Sebastian Domozina…”, aşa şi-a început fiecare transmisie din Craiova, în cei peste 30 de ani de carieră. Glasul său a răspîndit audio spiritul oltenesc unic. De aici şi celebrele fraze rămase în folclorul emisiunii "Fotbal minut cu minut": "şutul a trecut milimetric pe lîngă poartă" ori “portarul a facut un salt de peste 50 de centimetri deasupra porţii".

În total, aproximativ 1000 de transmisiuni printre care cele din 1973, anul cînd Ştiinţa a pierdut campionatul, dar a cîştigat un titlu mai strălucitor ca orice altă medalie şi anume, cel de "Campioana unei mari iubiri", a strigat gol de fiecare dată cînd Ion Oblemenco a perforat plasele adverse, a fost prezent pe "Elland Road" din Leeds în 1979, atunci cînd "Ştiinţa" lui dragă a obţinut prima victorie din istoria fotbalului românesc pe pămîntul celor care au inventat "sportul rege", ba chiar mai mult, bucuria din momentul reuşitei lui Cîrţu i-a uimit chiar si pe englezi.  Domozină avea să spună: "Mă simt oltean chiar şi la… Leeds!”. 

Tot Sebastian Domozină a fost alături de generaţia lui Balaci, memorabilă fiind şi reacţia din cel mai frumos moment al "Craiovei Maxima", golul lui "Negoro" din minutul 82: “Goooooooooooooooool, gooooooool, gol, gol, gol, gol, gol….extraordinar, extraordinar, extraordinar….Negrila, fundasul Negrila a sutat necrutator de la marginea careului de 6 metri…”.

A trăit mărirea, decăderea şi renaşterea Craiovei în 1991. Ultimele prezenţe la microfon din cabina de transmisie au fost în 1995. Iarăşi, întîmplător sau nu, acela a fost şi ultimul an în care U Craiova a prins podiumul, la finalul sezonului 1994/95, gruparea "alb-albastră" ocupînd locul 2.

 Radio Oltenia Craiova a publicat azi mai multe înregistrări audio in memoriam Sebastian Domozină. Le poți asculta pe toate AICI

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (11)
637988496341655
Radu AnghelBarna  •  18 Octombrie 2015, 00:46

Sebastian Domozină a comentat și în anul 1996, până la sfârșitul campionatului.

darkdark
darkdark  •  11 Octombrie 2015, 14:11
Postat de darkdark pe 11 Octombrie 2015, 12:04

FCU "vostru" :))) Amice sunteti cel putini penibili, in 2009 al carei echipe erai suporter? Sau ai fost criogenat in 1989 si te-ai trezit in 2013? Cat despre impartirea fotbalului craiovean in etape, imparte-l in doua: 1948-2013 Stiinta, 2013-2015 Mogosoaia vopsita. Este suficient.

:))) Amice esti in continuare hazliu. Dupa caderea comunismului in toate tarile aflate in situatia asta proprietatea de stat a devenit proprietate privata. La fel si in fotbal, mai mult de ceva ani chiar UEFA si implicit FRF resping implicarea statului (centrala sau locala) in administrarea cluburilor. Daca pentru tine Stiinta a "murit" doar pentru ca si-a schimbat forma juridica pentru a se alinia cerintelor FRF si UEFA te anunt ca esti intr-o grava eroare. Realitatea este ca Stiinta a "murit" pentru ca a intrat in faliment si asta s-a intamplat in 2013. Ca vrei tu sa sustii orice echipa joaca in Craiova este doar optiunea ta, nu si a mea de exemplu. Mai mult, atat timp ca aceasta echipa a fost adusa in Craiova asa cum a fost adusa imi da dreptul moral sa o urasc si sa-i doresc umilinte maxime pana la desfiintare.

blue_aztec
blue_aztec  •  11 Octombrie 2015, 13:25
Postat de darkdark pe 11 Octombrie 2015, 12:04

FCU "vostru" :))) Amice sunteti cel putini penibili, in 2009 al carei echipe erai suporter? Sau ai fost criogenat in 1989 si te-ai trezit in 2013? Cat despre impartirea fotbalului craiovean in etape, imparte-l in doua: 1948-2013 Stiinta, 2013-2015 Mogosoaia vopsita. Este suficient.

Cred ca am facut matematica diferita prin scoala. Intre 1948-2013 au fost doua echipe: Universitatea Craiova, Stiinta, "studentii din Craiova" datorita faptului ca echipa apartinea Universitatii si FC U Craiova, echipa PRIVATA apartinand diferitilor agarici enuntati de tine. Pentru tine este vorba de aceeasi echipa doar pentru ca e vorba de mititelul, in fapt nu poate exista o identitate asemanatoare intre o echipa a Universitatii si una privata. Cu cine am tinut eu dupa revolutie? Cu FCU, firesc. Echipa Universitatii numai exista datorita noilor reglementari [sti despre ce vorbesc] iar FCU continua traditia sportiva din Craiova. Tu din pacate faci confuzie intre a continua si a fi acelasi lucru. In acest moment justitia din Romania a fost foarte clara privind continuitatea echipelor de fotbal. [Vezi FCSB] . Hai sa lamurim lucrurile. Iti admir fanatismul de a sustine o echipa [FCU] Eu sunt mult mai moderat. Eu iubesc fotbalul si orasul Craiova. Daca Stiinta a murit in 1990 nu inseamna ca nu trebuie sa ma mai uit la fotbal. Nu voi sustine niciodata ca actuala echipa este Stiinta. Repet Stiinta era a Universitatii. Nu privata. Dar voi iubi in continuare fotbalul din Craiova si voi sustine echipa care va reprezenta acest oras.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează