FOTBAL  »  NATIONALA  »  ALEGERI FRF

ALEGERILE FRF // EXCLUSIV Unul dintre candidați e categoric: "Dacă ajung în turul doi, câştig!" » Atac către rivali: "Eu nu am exercițiul șpăgii"

Articol de , - Publicat miercuri, 18 aprilie 2018 08:42

Astăzi, de la ora 11:00, au loc alegerile pentru președintele FRF. Răzvan Burleanu, Ionuț Lupescu, Marcel Pușcaș și Ilie Drăgan sunt cei patru candidați. 

  • Gazeta Sporturilor are 4 reporteri la sediul FRF și te va ține la curent cu cele mai noi informații de la alegeri

Marcel Puşcaş, 57 de ani, va cere azi în Adunarea Generală ca "votul să fie secret, dar fără telefoane mobile la urne, ca oamenii să voteze liber, nu obligaţi să arate poza cu buletinul de vot"

Fost fotbalist şi conducător de club, director de dezvoltare regională al FRF în mandatul lui Răzvan Burleanu, dar un aprig contestatar al acestuia în ultimul timp, Marcel Puşcaş candidează iar la funcţia de preşedinte al FRF. Şi, chiar dacă pare a treia opţiune, este optimist.

- Domnule Puşcaş, e vreo diferență între ce vă așteptaţi înainte de campania electorală şi ceea ce aţi găsit în teritoriu, de-a lungul ei?
- Nu sunt diferenţe majore din punctul de vedere al votanţilor. Lucrurile s-au schimbat însă din perspectiva candidaţilor, lupta a devenit mai strânsă, în trei, prin apariţia lui Lupescu. Dacă am fi candidat doar eu sau doar Lupescu, singuri, era foarte greu cu Burleanu, am fi pierdut această luptă. Era foarte dificil să lupţi cu un sistem pus la punct şi cu un candidat care e pe funcţia de preşedinte. Venirea lui Lupescu întăreşte această luptă, o face mai echilibrată. Şi oferă alegătorilor posibilitatea să aleagă între trei tipuri de candidaţi.

"Copiii au nevoie de modele. De aceea, în programele garssroots, finanţate de UEFA, aş include şi meciuri de old-boys. Să vadă copiii foşti fotbalişti care ştiu cum se dă o pasă, cum se loveşte mingea"Marcel Pușcaș

"Armele mele: competența și programul"

- Care ar fi cele trei tipuri?
- Problema cea mare este că în toată campania electorală, n-am auzit de la contracandidaţii mei decât dispute pe firme personale, pe mită, pe şpăgi, pe acuze. Armele mele sunt competenţa, experienţa şi un program. Într-un cuvânt, fotbalul. Armele lor sunt altele. Influenţele de tot felul, mai mult sau mai puţin politice, securistice, acuzele reciproce.

- Aţi face o alianţă cu Lupescu sau cu Burleanu, în turul doi?
- Nu voi face nicio alianţă cu nimeni! Eu mă aliez cu fotbalul. Dacă vor alţii să se alieze cu mine, atunci o să vad dacă îi accept sau nu. Dacă ajung în turul doi, voi câştiga!

- De ce sunteţi aşa de convins?
- Mă bazez pe nişte votanţi care vor cu adevărat fotbal în ţara asta. Dacă numărul lor mă va duce în turul doi, înseamnă că toţi nemulţumiţii, fie de Burleanu, fie de Lupescu, vor urma calea fotbalului. Adică a mea.

- Şi dacă nu intraţi în turul doi, către cine v-ați direcţiona susţinătorii?
- Nu-mi pun această problemă. Dar, fără falsă modestie, dacă pierd, va pierde fotbalul românesc. Şi meciul, şi momentul.

- Cum vedeţi un duel Burleanu - Lupescu în turul doi?
- Nu ar fi problema mea, ci a electorilor. Ce poate fi bun într-o asemenea situaţie, dacă în campanie au vorbit mai mult de alte lucruri decât despre fotbal. Ce să voteze? Pentru ce? Pentru cine?

"Pe Radu Vişan l-aş trimite la un loc de muncă unde se face campanie electorală perpetuă. Sau i-aş recomanda să îşi facă o firmă, să înveţe acolo actul conducerii"Marcel Pușcaș

"Eu nu am exercițiul șpăgii"

- Care sunt principalele trei puncte de rezistenţă din programul dumneavoastră?
- Descentralizarea fotbalului, care ar aduce economii mari fiecărui club. Refacerea din temelii a sistemului competiţional, cu beneficii imense, şi sectorului de copii şi juniori, baza fotbalului românesc. Apoi intrarea în legalitate a federaţiei, dar şi întocmirea unui ROAF care să nu se mai modifice, măcar în următorii 5 ani. Sunt lucruri de bază, de care e nevoie, dar pe care nici un candidat nu le are în programul său.

- Credeţi că aceste alegeri vor ajunge în instanţă pe probleme de legalitate?
- Nu ştiu. Ce ştiu însă e că nu am sesizat nici măcar o minimă preocupare a contracandidaţilor mei pentru acest aspect esenţial al FRF. Să lași acest for sub semnul vulnerabilității, numai grijă pentru fotbalul românesc nu înseamnă.

- Dacă asupra dumneavoastră ar fi planat suspiciuni, cum aţi fi reacţionat?
- Eu nu am exerciţiul şpăgii. Lucrând 28 de ani în privat, ce şpagă poate să-mi dea mie cineva ca să-i angajez la mine la firmă o rudă incapabilă? Să îmi strice firma? Sau ce şpagă să îmi dai mie ca să îţi accept un preţ mai mare la nu ştiu ce serviciu? Am 57 de ani şi nu am luat niciodată şpagă. În cazul lor, ei au reacţionat la acuze cum le-a dictat conştiinţa. Asta, dacă au!

- Cu numărul de mandate ale unui preşedinte cum aţi face?
- Revenim la două mandate, la un Statut normal, la regulamente mai puţin stufoase, pe niveluri fotbalistice, separat, clar. Acum e un ghiveci.

- Sunt de ajuns opt ani pentru atât de multe lucruri noi?
- Da, în programul meu sunt lucruri care se pot întâmpla în patru ani. Pentru copii şi juniori, se pot rezolva în două şedinţe de Comitet Executiv. De exemplu, mărirea grilei de formare la copii şi juniori şi susţinerea de către federaţie a costurilor de asistenţă medicală la meciurile de juniori. Grilele sunt din 2004. De atunci totul s-a schimbat, s-a scumpit. Cum să trăiască clubul ăla de juniori, cum să-l motivezi? Cei doi contracandidaţi ai mei au condus fotbalul zece ani, Lupescu şase, Burleanu patru. Şi n-au rezolvat asta. Fie că nu i-a interesat, fie nu s-au gândit. Atunci de ce să emită pretenţii să mai conducă fotbalul românesc?

- Care ar fi costurile pentru asigurarea asitenţei medicale la juniori?
- Sunt cam 70 de cluburi de juniori afiliate. Asta ar însemna vreo 35 de partide. La un cost de 700-800 de lei pe meci pentru Salvare şi asistenţa medicală, ar ieşi cam 200.000 de euro pe an. Cam cât e salariul lui Vassaras.

- Vizaţi modificări în colaborarea cu Comitetul Executiv?
- Da, membrii Comitetului Executiv vor avea mandat de câte un an. Ei pot fi realeşi pentru 4 mandate, dar după o reevaluare anuală. Pentru că, în primul an, pun pe primul plan interesul tuturor cluburilor care i-au delegat acolo. În anul doi promovează mai mult interesele propriului club. Iar în anul trei şi patru, dacă îi uită Dumnezeu pe acolo, deja se împrietenesc prea tare cu preşedintele şi merg în campanie electorală pentru el, în ciuda dorinţei celorlalţi colegi care l-au mandatat să fie acolo. Sunt mulţi afiliaţi nemulţumiţi de activitatea acestui Comitet Executiv.

"Am un secretar general mai bun ca mine"

- Aţi continua colaborarea cu Cosmin Contra?
- De ce nu? El oricum mai are contract. Dar orice selecţioner al echipelor naţionale, indiferent de nivel, depinde de rezultate. Nu mai puteam să angajăm ucenici, calfe şi oameni care încearcă să experimenteze fotbalul pe spinarea României. Eu cred că în federaţie trebuie să ajungă tot ce avem mai bun.

- Ne puteţi spune cine va fi noul secretar general al FRF în mandatul lui Marcel Puşcaş?
- Un tip care ştie de toate, unul mai bun decât Puşcaş. A jucat şi fotbal şi nu rău. Am discutat, totul e pus la punct, dar nu vreau să-i dau numele de acum.

- Aţi condus multe afaceri, ca patron. Cam în ce zone de business şi cum v-aţi descurcat?
- Am lucrat în media, în turism, am făcut import-export, agrement, distribuţie, impresariat, în construcţii. Am avut multe afaceri. Doar de două ori am dat faliment, în 28 de ani. Dar din cauza modificărilor legislative, cum a fost cu cazinourile, prin '96, sau în imobiliare, când a căzut piaţa, în 2009. Însă ce nu a mers am închis, am avut mereu variante. Am trăit, mai rău sau mai bine, dar doar din ce am făcut eu, nu din fotbal. Ceilalţi candidaţi nu au dovedit până acum că se pot descurca şi în alte domenii decât în fotbal.

"Marketing externalizat"

- În zona de arbitraj ce schimbări ați face?
- Arbitrajul suferă la toate capitolele, selecţie, formare şi promovare. Am văzut meciuri la nivel mai mic, când luau decizii după un minut de la consumarea fazei! Iar acei arbitri sunt viitorul. Trebuie să creăm cadrul ca arbitrii să vină din rândul foştilor fotbalişti. Degeaba înveţi tot ce e la carte, pe dinafară, dacă nu simţi jocul, dacă nu te poziţionezi corect, pentru că nu poţi să intuieşti ce se va întâmpla.

- Marketingul FRF e un departament care a născut mereu discuţii aprinse.
- Eu sunt categoric pentru externalizarea marketingului de la federaţie. Pentru că toate firmele, normale, sănătoase, lucrează cu cele specializate de atragere de reclamă, sponsori, publicitate. Burleanu a terminat SNSPA-ul. Cum să îl evalueze pe Bogdan Popescu? Și dacă iei şef de marketing, lângă el îţi mai trebuie 10 oameni. Asta înseamnă costuri, bătăi de cap, îţi ia din timpul pentru alte lucruri pe care tu, ca preşedinte, trebuie să le faci într-o federaţie sportivă. Nu procentul de comision e problema. Îţi dau şi 50 la sută, dacă îmi aduci sponsorizări de 50 de milioane de euro. Asta ar însemna că federaţia ar câştiga 25 de milioane de euro. Aşa, dacă e marketingul la FRF, degeaba aduce 30 milioane dacă are costuri de 45 la sută.

- Mesajul domnului Liviu Dragnea, de susţinere pentru Lupescu, va avea un efect asupra alegătorilor?
- Nu ştiu. Poate unii vor vota cum li s-a indus, dar poate că pe alţii îi va irita acest semnal. Eu nu aş apela niciodată la o soluţie politică. Pentru că, până la urmă, lumea trebuie să voteze competenţa. Nu Dragnea va conduce federaţia, nu PSD-ul sau vreun alt partid, ci un om. Şi e bine ca votanţii să aibă în faţa lor valoarea şi competenţa. Nu sunt eu perfecţiunea. Dar în orice situaţie sunt mai competent decât contracandidaţii mei, la orice capitol.

- Aveţi vreo preferinţă pentru modul de vot?
- Votul va fi secret. Dar voi insista să nu se permită intrarea în cabina de vot cu telefonul. Iar cabinele să fie fără perdea. La urnă, fiecare alegător să fie doar cu el şi cu conştiinţa lui. Nu să îi fie frică de nu ştiu ce şef, să-i dea poză pe telefon, cum a votat. Altfel, votezi cum vrea altul, tu eşti doar un robot penibil. Să nu uităm că au fost politicieni condamnați pentru trafic de influenţă în campanii electorale. Sper că politicienii s-au lecuit.

- Cât v-a costat campania electorală?
- Ce mai contează? S-a dus. Dar oricum, mult mai puţin decât pe Burleanu sau pe Lupescu.

- La final, pe câte voturi mizaţi la aceste alegeri?
- N-aş putea să dau un număr, dar mizez pe înţelepciunea votanţilor, pe inspiraţia lor, pe curajul de a vota fotbalul. În situaţia în care vor gândi aşa, nu-mi fac probleme că voi ajunge în turul doi şi deci voi câştiga alegerile.

"Am avut situaţii în campanie în care alegătorii mi-au spus că vor vota cu altcineva. Asta li s-a întâmplat şi contracandidaţilor mei. Dar îi respect mai mult pe cei deschişi şi sinceri, decât pe cei care semnalizează stânga şi fac dreapta"Marcel Pușcaș

4 trofee are Marcel Pușcaș ca președinte la FC Steaua București, unde a câștigat două titluri, o Cupă și o Supercupă

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
nea_vanea.60
nea_vanea.60  •  18 Aprilie 2018, 14:07

Marcele, mai bine povesteste-ne cum ai luat tu spaga de la francezii de la PSG pentru ca Steaua - sau FCSB?! :) - sa nu opuna nici o rezistenta in returul de la Paris!

cneius
cneius  •  18 Aprilie 2018, 11:28
Postat de vladutz13 pe 18 Aprilie 2018, 10:46

Si asta e tot un demagog din pacate, prea putine lucruri concrete. De ce sa-ti fie rusine sa spui cat a costat campania? De ce sa nu spui pe cine aduci in FRF? etc, etc???

Nu e demagog si nu e important sa spuna costurile sau pe cine ar aduce E un tip echilibrat cu un program bine pus la punct. Probabil nu va cistiga fiindca sint alte interese.

1737958512980868
Claudiu Micu  •  18 Aprilie 2018, 11:17

Are foarte multă dreptate domnul Pușcas ....Din păcate tinerii fotbaliști nu mai au modele...Nu mai avem fotbaliști care să fie exemple de urmat atât in viața sportivă cât si in cea extrasportiva...Ce să vadă ei la Alibec ,numai *** masină tare si fotbal zero...cum câștigă și ei un ban cum uită de fotbal...condiție fizică zero...fac un sprint si transpiră ca în saună....

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează