FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

EXCLUSIV Alexandru Mitriţă știe ce trebuie să schimbe pentru a deveni campion: "Trebuie să învăţ să dau drumul la minge mai repede!"

Articol de GSP - Publicat miercuri, 21 martie 2018 09:00

Alexandru Mitriţă, vârful "Ştiinţei", ştie ce anume trebuie să schimbe pentru a deveni campion şi om de "naţională", explică ce greșeli a făcut în Italia şi vorbeşte despre tentaţiile feminine din viaţa de sportiv.

Alexandru Mitriţă a împlinit 23 de ani luna trecută și se află la prima convocare la echipa naţională. Olteanul speră să şi bifeze debutul sub "tricolor", mai ales că la 3 zile după amicalul cu Israel, de pe 24 martie, urmează cel cu Suedia, care se va desfăşura pe noul stadion al Craiovei. Povesteşte cum a ajuns să capteze atenţia lui Cosmin Contra şi să fie unul dintre pilonii de bază ai Universităţii Craiova care se luptă pentru event în acest sezon.

- Alex, mai ai emoţii să te antrenezi la echipa naţională?
- Nu pot să spun că m-am obişnuit să fiu la un nivel sus. Sunt fericit, îi cunosc pe majoritatea jucătorilor de la lot, e o bucurie imensă să fiu aici. Îmi doream de mic să joc la echipa naţională, e visul copilăriei, iar acum s-a îndeplinit.

- Nu ar fi trebuit să faci pasul mai devreme?
- Nu ştiu dacă aş fi meritat atunci când eram în Italia. Cred că lucrurile vin la momentul potrivit.

"Sunt genul care nu renunţă niciodată"

- Ai fost surprins sau te aşteptai la o convocare la "naţională"?
- Nici nu m-a surprins, nici nu mă aşteptam, doar îmi doream! Mi s-a îndeplinit un vis, sper ca Mister Contra să aibă încredere, iar dacă se va baza vreun minut pe mine în aceste amicale să reușesc să fac ceva deosebit.

- Ce sfat ai primit după convocare?
- Mi s-a spus să am atitudine, să muncesc şi să-mi fac jocul meu.

- Care este cel mai bun sfat primit în viață?
- Să nu renunţ niciodată! Chiar dacă fac vreun pas înapoi, să nu mă dau bătut, pentru că vor urma doi paşi înainte.

- Care este cel mai important lucru pe care l-ai trăit pe propria piele în străinătate?
- Am trăit perioade grele. Mă aşteptam să joc, odată ajuns acolo. Afară trebuie însă să ai altă atitudine. Fără muncă, te autoelimini, nu poţi să rămâi acolo, să te baţi pentru un loc de titular.

"Vreau să rezolv singur prea multe faze"

- Ai avut și alte probleme de adaptare?
- Şi limba trebuie să o înveţi foarte repede. Italienii vorbeau doar limba lor, nu şi engleză. A trebuit să învăţ singur, a fost greu în primele 6 luni. Apoi, e chestie de mentalitate. Trebuie să te lupţi şi cu tine însuţi! Sunt tot felul de piedici ce ţi se ivesc. Depinde de tine ca să reuşeşti.

- Acum ai avea o șansă mai mare să reușești?
- Da, clar. Oricum, experienţa de la Pescara m-a ajutat enorm să cresc faţă de momentul când am plecat de la Viitorul în Italia.

- Ce vrei să îmbunătăţeşti la tine în 2018 ca să fii mai bun?
- Eu am mare încredere în mine, sunt ambiţios şi vreau să rezolv singur situaţii. Poate uneori exagerez. De aceea trebuie să învăţ să dau drumul mai repede la minge! Şi să-mi îmbunătăţesc faza defensivă. (râde) Sunt şi oltean, e gena mai fierbinte.

 "Mutu şi "tricolorii" 2008"

- Cu ce meci al "naţionalei" ai deschis ochii în fotbal?
- La Under 16, la un meci cu Italia, am dat două goluri şi-o pasă de gol. Mă uitam cu jind la cei mari care se echipau la Mogoşoaia şi-mi doream să fiu şi eu la nivelul lor.

- Dar ca suporter, când erai mic?
- Campionatul European din 2008. Eram fanul lui Adi Mutu, fotbalistul meu preferat, şi urmăream meciurile "naţionalei".

- Cum este să te antrenezi acum alături de el?
- Ceva deosebit. M-a încurajat mereu, chiar şi înainte să ajung la prima reprezentativă. Contează mult să mă salute, să-mi spună un lucru bun, e o ambiţie personală să tind şi eu spre nivelul lui.

 "M-am tras singur în jos"

- Cât de mult te mai tentează o revenire în străinătate, poate chiar în Serie A?
- M-am întors în România fiindcă aveam nevoie de meciuri. Îmi doresc să joc bine, iar în viitorul apropiat să revin în Occident.

- Dacă ar fi posibil să schimbi un singur lucru la tine, care ar fi acela?
- Aş da timpul înapoi și aș schimba atitudinea şi mentalitatea din momentul în care am ajuns în Italia. Cum făceam un pas înapoi, mă trăgeam singur în jos. Când mi se întâmpla ceva rău, când nu jucam, mă lăsam prea mult afectat şi pierdeam esenţa. Dacă aveam o mentalitate mai puternică, aş fi trecut mai uşor peste probleme.

- Ce ar fi mai atractiv: să iei titlul de campion cu Ştiinţa sau să ne calificăm la Campionatul European din 2020?
- Vă daţi seama că mi-aş dori să se întâmple ambele. Universitatea e echipa mea, ar fi fantastic, eu craiovean fiind. "Naţionala" e ceva de suflet, mi-aş dori să joc la un turneu final, ar fi o bucurie imensă.

750.000 €a plătit U Craiova în iarnă celor de la Pescara pentru a-l achiziţiona definitiv pe Mitriţă

"Să nu mai pierdem puncte aiurea"

- De ce tu, care baţi foarte bine loviturile libere de la 20-25 de metri, nu execuţi şi penalty-urile Craiovei?
- Asta decide Mister Mangia. E o foaie înainte de meci, ce spune Mister e lege! Nu sunt emotiv sau mai ştiu eu.

- Te-am întrebat fiindcă Zlatinski a mai ratat penalty-uri, aşa cum s-a întâmplat şi cu Viitorul. Iar acel penalty s-ar putea să conteze enorm în lupta la titlu.
- Nu e o problemă că a ratat, şi eu am ratat la Mediaş o ocazie imensă de gol în minutul 90. Trebuie doar să ne concentrăm mai mult, fiindcă sunt puncte pierdute aiurea.

- Mai credeţi în titlu?
- Până la capăt. Avem o echipă bună, ne-a ajutat şi rezultatul dintre CFR şi Steaua, important va fi ce vom face noi în partidele directe cu cele două.

500.000 € a achitat Pescara pe el în iulie 2015 când l-a cumpărat de la Viitorul

Vorba lui Muntari

- Ai un tatuaj pe mână indicând o dată din 2014. Ce reprezintă?
- Este data la care mi-am cunoscut iubita, pe Alesia. Am trecut prin momente grele în carieră, iar ea, Alesia, m-a înţeles când eram supărat. Ea şi familia mea m-au susţinut. Aşa am înţeles ceea ce n-am făcut bine şi m-am schimbat.

- Aleargă fetele după tine, eşti o ţintă pentru ele?
- Aveam un coleg la Pescara, Sulley Muntari, avea o vorbă: "Fotbalul face miracole din toate punctele de vedere!". Şi avea dreptate. Un fotbalist este o ţintă pentru reprezentantele sexului frumos, iar fetele îşi doresc să lege o relaţie cu el.

- E greu să rezişti?
- N-am treabă cu aceste tentaţii, îmi iubesc prietena şi atât.

"Ne trage înapoi terenul de pe "Oblemenco". Gazonul nu ne ajută pentru jocul nostru de posesie. Sper să se rezolve cât mai repede"

"Îmi omor timpul liber jucându-mă pe calculator. Sunt bunicel la "Counter Strike""

"Mi-am anunţat părinţii şi prietena, pe Alesia, de prima mea convocare la "naţională". A fost o fericire imensă. Toţi mi-au zis: "Să fii serios, că talent ai cu carul!". Ştiu şi eu asta"

"Mi-aş dori să prind minute în amicalele cu Israel şi cu Suedia, mai întâi să joc, apoi poate chiar să marchez sau măcar să pasez decisiv"

"Domnul Hagi a contat enorm în viaţa şi cariera mea. Dânsului o să-i mulţumesc mereu, încă o dată şi încă o dată. Mi-au mai plăcut Adi Mutu şi Sebastian Giovinco, ca fotbalişti"

"În curtea şcolii, încercam să fiu Messi. Eram fan al lui, chiar dacă era foarte tânăr, mai erau Ronaldinho şi Eto'o. Mic fiind, încercam să-l copiez pe Messi, la stil de alergare, la lovirea mingii! Ar fi un vis să joc vreodată contra idolului copilăriei mele"

 

9 goluri şi două pase de gol are fotbalistul oltenilor în această ediţie, în 26 de meciuri

1 gol şi 3 assist-uri a oferit Alex pentru Pescara în Serie A în 15 partide. În total, în ambele ligi, Mitriţă are două goluri şi 6 pase decisive în 37 de meciuri

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
1498434707123363
Dumitru Neculai  •  21 Martie 2018, 14:17

50% din lotul craiovei sant buni an canotaj aia care tine ritmul ca au chilograme minime mici ok

jack_the_stripper
jack_the_stripper  •  21 Martie 2018, 12:26

Mda, pentru a deveni campion, Mitriță trebuie să-i dea drumul... spre altă echipă. În regim de viteză...

observator_federal
observator_federal  •  21 Martie 2018, 10:30

Mitriță are, aproape meci de meci, faze personale extraordinare în regim de viteză (plecările lui pe contraatac sunt ucigătoare, de aceea este uneori faultat foarte dur) iar execuțiile lui - șuturi și lovituri libere - sunt, de asemenea, foarte bune. Povestea cu ”dat drumul la minge mai repede” presupune automatisme în jocul de echipă, scheme de joc și faze repetate la antrenament. La Națională acest lucru se poate realiza mai greu în timp, însă la Craiova dacă Mitriță, Băluță și Gustavo (dar și Burlacu ori Bărbuț, atacanți la fel de abili) vor reuși să sacrifice ”numerele personale” pentru combinațiile decisive în jumătatea adversă, atunci fazele spectacol (și rezultatele meciurilor!) vor fi garantate.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează