FOTBAL  »  NATIONALA  »  CONTRA SELECȚIONER

EXCLUSIV » Ce spun oamenii care îl cunosc cel mai bine pe Cosmin Contra + Un exemplu incredibil cu Laurențiu Marinescu + E un cameleon tactic și lucrează bine cu mingea!

Articol de , - Publicat marti, 19 septembrie 2017 09:00

Foștii săi jucători și colaboratori la cluburile din România conturează portretul noului selecționer, Cosmin Contra: implicare, apetență pentru tactică și lucru cu mingea, motivator și atent cu fiecare jucător.

De vineri, după validarea din partea Comitetului Executiv, naționala va intra oficial în "era Cosmin Contra". Cu trei luni înainte de a împlini 42 de ani și cu numai 7 ani de antrenorat în spate, "Guriță" va începe aventura vieții în fruntea echipei naționale.

Cum va arăta însă reprezentativa sub bagheta fostului fundaș dreapta al României? E, deocamdată, numai un exercițiu de imaginație, însă profilul lui de antrenor și de caracter creionează deja câteva așteptări clare.

1. Pasiune, pasiune, pasiune

Foștii săi jucători sau colaboratori vorbesc la unison despre implicarea totală a lui Contra în gestionarea echipei și despre stilul său sufletist. Dan Alexa a fost căpitanul lui Poli Timișoara în 2010, când "Guriță" și-a început cariera de tehnician în orașul de baștină: "Are o nebunie pozitivă, care-l ajută să se facă imediat respectat în vestiar. Iar marile lui calități sunt curajul și forța de a reuși să-i motiveze pe jucători prin gesturi și câteva cuvinte".

Zicu a lucrat cu Contra tot la formația de pe Bega: "Trăiește partida de zece ori mai intens decât o făcea ca jucător și reușește să transmită lucrurile necesare către fotbaliști. Iar la pauză știe să trezească grupul atunci când sunt probleme". Aceeași observație o are și Marius Nicolae, cunoscut în lumea fotbalului cu apelativul Mario, care a activat și el alături de Contra la Petrolul (manager general) și la Guangzhou (team manager): "Pauzele sunt, de multe ori, la Cosmin momentele-cheie. Are arta asta de a reîncărca echipa, mai cu un exemplu, cu o vorbă mai apăsată, mai creează câte un șoc lovind vreun obiect din vestiar".

Și tot Mario dezvăluie relația lui Contra cu echipa națională: "Pe 6 septembrie 2013, România juca acasă cu Ungaria, iar eu am aranjat în aceeași zi un amical pentru Petrolul la Razgrad, cu Ludogoreț. Mamăă, ce mi-a făcut! Că de ce i-am pus meciul peste partida României, a ieșit tărăboi mare! Că dorea să-i vadă pe băieți, să fie alături de ei, să-i încurajeze! Un lucru vă spun sigur: nu putea exista o altă variantă de antrenor care să vină la lot cu atâta pasiune, entuziasm și spirit naționalist precum Cosmin".

"Am văzut multe partide ale naționalei împreună cu Cosmin. Tremura carnea pe el la imn! Și era dezamăgit când citea în ochii jucătorilor că parcă nu mai emană nimeni tragerea de inimă și plăcerea de a veni la lot. El e genul de om care poate readuce însă plăcerea prezenței la națională"
Marius Nicolae, fost colaborator Contra

"Mă aștept ca lumea să înțeleagă că nu va putea face Contra miracole peste noapte. Nu vom bate cu 8-0 Danemarca! Dar sunt sigur că va aduce la lot atitudine, agresivitate și caracter"
Gheorghe Craioveanu, fost internațional

"Contra a mers întotdeauna pe organizarea de joc, extrem de exigent cu faza defensivă şi apoi să apară la finalizare cu cât mai mulţi jucători. La cum vede şi trăieşte fotbalul, chiar poate să aducă un mare plus la echipa naţională!"
Valentin Velcea, fost secund Contra la Timișoara

"La debutul lui ca antrenor, într-un meci Poli - Sportul, conduceam cu 2-1, Cosmin era pe teren și, spre final, a deviat o minge în bară. Era să-și dea autogol. Chiar ne amuzam la final că a fost la un pas să intre în istorie: antrenorul care a marcat în propria poartă!"
Dan Alexa, fost mijlocaș Poli Timișoara

2. Cameleon tactic și lucru cu mingea

La toate echipele pregătite în România, Contra a mers cu precădere pe modulul 4-2-3-1, dar variațiunile de așezare au fost destul de dese. A trecut prin 4-4-2, 4-3-3, 4-3-2-1 sau 4-1-4-1, ultima formulă folosind-o inclusiv în finala Cupei României din 2013, când a câștigat trofeul cu Petrolul după 1-0 împotriva lui CFR Cluj. L-au ajutat și loturile pe care le-a avut la dispoziție, cu fotbaliști polivalenți, la Poli Timișoara, Petrolul sau Dinamo.

Apetența sa pentru problemele tactice e deja o axiomă printre jucători. "În pregătire, pune bază pe tactică și pe lucrul cu mingea, ceea ce-l avantajează ca selecționer, fiindcă la lot nu are timp să se ocupe foarte mult de partea fizică, bagaj cu care cei selecționați vin de la cluburi. În plus, a dovedit că are ochi la jucători și știe să găsească pentru fiecare poziția optimă în teren", subliniază Zicu.

"În ultimul timp, cumva din fericire pentru experiența sa de antrenor, Contra a fost nevoit să învețe și din înfrângeri, să știe cum să le gestioneze și pe acestea. Avusese o serie lungă de meciuri fără eșec în România, dar trebuie să dai personal de o situație mai grea ca să înveți cum s-o tratezi"
Ianis Zicu, fost atacant Poli Timișoara

"Lui Contra îi place atacul, vrea atitudine de la jucători, le cere să-și etaleze personalitatea. Preferă să domine jocul, să-l controleze"
Dan Alexa, fost mijlocaș Poli Timișoara

"Prin conjunctură a folosit Contra cu prioritate 4-2-3-1. Îi place însă mult să joace 4-3-3, mai modern, mai ofensiv, dar nu știu dacă la națională va avea posibilitatea să folosească acest sistem. Sunt sigur însă că va aduce un plus la lot și e fundamental staff-ul pe care și-l va forma"
Gheorghe Craioveanu, fost internațional

3. Apropiat de jucătorii de rezervă

Pentru un antrenor, gestionarea unui lot de 23-25 de oameni e o provocare. Iar Contra e un antrenor care ține foarte aproape de rezerve, de oamenii folosiți mai rar, pentru a evita explozia unor nemulțumiri. O spune Cristi Vlad, team manager la Petrolul în perioada mandatului lui "Guriță", 2012-2014: "Contra știe să gestioneze foarte bine problema jucătorilor mai puțin utilizați, discută cu ei, le explică anumite alegeri tactice legate de un meci, încercând să-i facă pe jucători să înțeleagă deciziile pe care le adoptă în interesul grupului".

"Și nu e un tip dușmănos!", adaugă Vlad, evocând un episod cu Hamza: "Înaintea unei partide cu Dinamo, Younes s-a supărat că nu e titular. Cosmin îl anunțase pe Bokila în primul unsprezece. Hamza și-a luat bagajul și a plecat din cantonament. L-a convins însă până la urmă să revină, l-a introdus pe parcursul întâlnirii și Younes a dat gol! Ăsta e Contra! Un alt antrenor poate s-ar fi enervat și l-ar fi dat afară!". 

"Contra nu e un tip care să țină ranchiună. Uitați-vă că nu i-a purtat pică lui Bokila, de exemplu! În China aveam în lot pe al doilea golgeter al campionatului, care a cerut scurt: ori i se dublează salariul, ori pleacă! Au fost ceva conflicte, dar Cosmin l-a băgat să joace! Nimeni nu-l va putea acuza de parti-pris-uri!"
Marius Nicolae, fost colaborator Contra

Alunecare peste coșul de rufe!

După o remiză a Petrolului la Severin împotriva lui Pandurii, Contra a fost eroul unui episod memorabil în vestiar, moment relatat de fostul mijlocaș al "lupilor", Laurențiu Marinescu: "Greșisem o intervenție pe final de meci, din care adversarul a egalat, iar a doua zi, Contra a venit în vestiar și a făcut o alunecare din ușa cabinei direct pe coșul de rufe aflat în mijlocul încăperii! Așa a vrut să arate cum ar fi trebuit să intervin. Sigur, au fost și zâmbete, dar am înțeles exact ce a dorit să transmită". 

"A lăsat peste tot ceva în urma lui"

Fostul manager general de la Petrolul, Marius Nicolae, spune că "am lucrat cu mulți antrenori, dar niciunuia nu-i păsa atât de mult de club și de jucători precum lui Cosmin. A lăsat peste tot câte ceva în urma lui. Nu s-a pus în frunte, ci a fost interesat să fie OK staff-ul, jucătorii să aibă la dispoziție tot ce au nevoie, să fie condiții de pregătire moderne, să găsească metodele pentru a uni grupul. Abia apoi se gândește la sine! Chiar n-a fost niciodată omul banului! În China, a luat totul de la zero, gazon, vestiare, staff complet, bază de pregătire. După el a venit Pixie Stojkovici, care a ținut să-l întâlnească personal, să-i mulțumească pentru tot ce a găsit acolo, fiindcă în China sunt mulți bani, dar nu prea sunt investiți în infrastructură și logistică". 

clasament contra

Puiu şi Piţi au fost la fel de tineri

Contra va împlini peste 3 luni 42 de ani, fix vârsta la care Piţurcă a preluat naţionala în 1998 şi a calificat-o la Euro 2000. Nu e singurul exemplu: Iordănescu a preluat banca reprezentativei în 1993, pe când avea 43 de ani.

clasament 2

Save

Save

Save

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (23)
godot
godot  •  19 Septembrie 2017, 21:41

Alegere proastă. E antrenor de club, nu e selecționer.

1048432045196571
Neculaescu Mircea  •  19 Septembrie 2017, 13:42

cel mai prost antrenor de la daum incoace.

703126859878224
Ionut Laurentiu  •  19 Septembrie 2017, 13:35

Rautate,Rautate,Rautate...de ce oare sa nu avem incredere in Cosmin Contra...???fiecare are un inceput(antrenor,jucator,etc)e sansa lui si sa avem incredere,opinia mea este ca va face o treaba nu buna...FOARTE BUNA,HAI ROMANIA

Vezi toate comentariile (23)
Comentează