FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV + FOTO S-a întors după 18 ani la naționala României și uimește: ”Joacă liniștit și la PSG”

Articol de , - Publicat vineri, 17 noiembrie 2017 10:55

Ajuns la națională după aproape două decenii petrecute ca tehnician în zona Golfului, Leotin Toader, 53 ani, noul antrenor cu portarii al ”tricolorilor”, își etalează experiențele de viață și ambițiile apărute după cooptarea în staff-ul lui Contra.

- Leo, ai intrat ultimul în staff-ul lui Contra de la națională. Te-ai lăsat cam greu convins la negocieri!
- Nici vorbă! Antrenez de 20 de ani, iar acum e momentul de vârf al carierei. Am lucrat și la naționala Kuwaitului, cu Mihai Stoichiță, dar nu se compară cu sentimentul pe care-l trăiești când muncești pentru reprezentativa țării tale. E o chestiune de mândrie și orgoliu personal. Nu m-am gândit la capitolul financiar. Am acum unul dintre cele mai mici salarii din carieră.

- O carieră pe care ți-ai petrecut-o până acum în lumea arabă.
- Da, sunt plecat din '99 și, cu mici pauze, am activat doar în zona Golfului, până în vara lui 2017. Începusem în țară la FC Național, am fost în staff-urile lui Florin Marin, Alesanco și Stoichiță, dar am primit la un moment dat o ofertă de la Ilie Balaci să merg la Ain, în Emirate, unde el antrena deja de un an. Am făcut pasul și am luat titlul din primul sezon petrecut peste hotare!

"Am câștigat tot în Asia, mai puțin Liga Campionilor"

- Câți ani ai lucrat cu Ilie?
- Cinci! La cele mai mari cluburi din Golf, unde au venit după noi Iordănescu și Olăroiu. Alături de Balaci, Stoichiță, Ion Marin și Țicleanu, am fost în Emirate, în Arabia Saudită, în Qatar, în Kuwait, am câștigat absolut tot ce se putea în Asia la nivel de club, mai puțin Liga Campionilor. A fost cumva o compensație față de cariera de jucător, fiindcă am cucerit cu Rapidul un singur trofeu, Cupa Ligii.

- Cu Balaci presupun că au fost câțiva ani de vis, mai ales că are o cotă fantastică în Golf.
- Haideți să vă povestesc ce forță avea cuvântul lui Ilie acolo! Eram la Al Ain, în Emirate, urma un meci în Cupa Asiei, iar la ședința tehnică a apărut în vestiar șeicul ăl mare! Balaci a luat foc și l-a dat afară, pur și simplu! "Eu sunt șef aici!". Mă gândeam atunci: "Mamă, să vezi că ne ușchește ăsta pe toți imediat!". Mă și vedeam cum îmi strâng catrafusele și mă întorc acasă. Și abia venisem la club! Dar cei doi au discutat cu calm după partidă, au ajuns la un consens, dar momentul a avut un impact teribil și printre jucători, în special cei mai în vârstă, care au înțeles cine e boss-ul în cabină și pe teren. Ilie n-a glumit nici cu Abedi Pele: l-a trimis la plimbare după vreo trei luni! Era pe finalul carierei, nu mai putea să ne ajute.

"Balaci nu suportă înfrângerea nici la remmy"

- În timpul liber mai călăreai o cămilă, mai mergeai la o vânătoare cu șoimi, după tradiția locală?
- Chiar niciodată! Nici măcar din curiozitate! Mă mai duceam la pescuit cu Fane Țâră. Am și rămas odată fără gută pe mulinetă, că a agățat un pește mai mare și l-am pierdut! Mai băgam un tenis de masă sau de câmp, un remmy. Ilie e însă groaznic atunci când joci cu el: vrea să câștige tot, e ca un copil! Se transforma, nu suporta nicio înfrângere! Așa a fost și ca jucător, ambițios, asta a încercat mereu să transmită și fotbaliștilor cu care a lucrat. În rest, mai ales în Arabia Saudită, unde erau anumite restricții, ne strângeam cu familiile la Ilie și mai socializam.

- Cum stăm acum cu portarii la națională?
- Foarte bine! Ai de unde alege: Tătărușanu, Panti, Niță, Lung jr., îmi plac cei ce vin din spate, Andrei Vlad și Ionuț Radu. Cu Tătă am mai lucrat două, trei luni la Steaua, s-a creat o oarecare afinitate, cred că i-a plăcut stilul meu de a antrena. Se simte că a crescut mult.

"Tătărușanu e mai stăpân pe sine"

- În ce sens?
- Și-a adăugat jocul de picior, a lucrat asiduu în Italia la acest capitol. E mai stăpân pe sine, nu mai intră în panică dacă dai mingea acasă pe situație de pressing. Și priza și-a îmbunătățit-o. Nu e întâmplătoare ascensiunea și perioada bună din Franța. Oricum, el poate merita mai mult în carieră până acum, dar Nantes i-a picat excelent, mai ales că a intrat acolo pe mâna unui antrenor experimentat, cum e Ranieri. Pe Tătă îl ajută și personalitatea, iar ca portar e vital acest lucru, să te impui în grup.

- În ritmul ăsta, PSG scrie pe el!
- Păi, la ce echipă are Parisul, Tătă joacă liniștit acolo! E un portar ajuns la completa maturitate, capabil să ofere încredere totală celor din fața sa. Tu ești ultimul bastion defensiv într-o echipă, pe tine nu te mai salvează nimeni, iar dacă nu ții echipa în mână ești terminat. Vor începe să curgă reproșurile dinspre colegi către tine și când ești vinovat, și când nu ești!

"Pe Panti l-a cam tras în jos perioada din Anglia"

- La Panti, senzația e că-i va fi greu să recupereze perioada prelungită de stat pe tușă în Anglia, unde s-a împlinit financiar, dar a decăzut sportiv. Ești de acord?
- L-a cam tras în jos perioada din Anglia. A evoluat tehnic, dar, nejucând, îți pierzi încrederea, nu mai simți poarta cum trebuie. Una e să te antrenezi, alta e să joci. Pentru mine însă, toți portarii pleacă de la același nivel, e o luptă deschisă pentru titularizare. Sigur, Tătă e acum într-un vârf de formă, dar să nu-l uităm nici pe Niță, de exemplu, un băiat muncitor și cu un caracter deosebit. Vine cu experiențele din cupele europene, are personalitate, bun simț.

"Lecție de viață în Qatar"

Toader povestește o întâmplare care i-a schimbat felul de a comunica cu jucătorii: "Aveam un stil de lucru mai dur, mai în forță. La Al Sadd, în Qatar, munceam cu portarul naționalei lor. Și băiatul îmi zice într-o zi: «Coach, dacă ești tot timpul nervos și supărat, eu nu mai fac niciun antrenament! Fi mai calm!». «O să fiu mai calm dacă faci ceea ce-ți cer!». A respectat sugestia mea, dar de la acel moment mi-am modificat total filozofia de a antrena și a comunica. Mai calm, mai pozitiv. A fost o lecție de viață". 

"L-am admirat pe Lung pentru constanță. Mi-a plăcut Iordache pentru viteza de reacție, priză și mobilitate. Iar Moraru pentru eleganță. Am încercat să iau câte un pic de la fiecare, dar, în același timp, să-mi păstrez personalitatea"

"La națională, trebuie să folosești metode de pregătire care să nu-i scoată pe portari din confortul antrenamentelor lor de la club, unde fiecare lucrează într-un anume stil. Să găsești cumva un numitor comun, inclusiv cu exerciții axate pe specificul viitorului adversar"

CV Leontin Toader

Data nașterii: 20 mai 1964
Post: portar/antrenor portari
A jucat la Unirea Slobozia ('82-'84), Rapid ('84-'95), Jiul ('95-'97)
Antrenor portari la FC Național ('97-'99), Al Ain (EAU, '99-'00), Al Hilal (Arabia Saudită, '00-'01), Al Sadd (Qatar, '02-'03), Al Ahli (EAU, '03-'05), naționala Kuwait ('05-'07), Al Salmya (Kuwait, '07-'08), AEL Limassol (Cipru, '09, '11), Ettifaq (Arabia Saudită, '10), Astra Giurgiu ('10), Steaua ('12), Al Kuwait ('12-'14), Dubai Club (EAU, '15), Qatar SC ('16-'17)
Palmares jucător: Cupa Ligii ('94)
Meciuri L1: 289
Palmares antrenor: campion EAU ('00), Supercupa Asiei ('01), Cupa Arabiei ('01, '03), Cupa federației ('03), Cupa Emiratelor ('05), campion Kuwait ('13), AFC Cup ('12, '13), Cupa Emirului Kuwait ('14)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
mal.
mal.  •  17 Noiembrie 2017, 17:15

O problema de logica: cum sa se întoarcă acolo unde nu a fost niciodată?

lapusneanul
lapusneanul  •  17 Noiembrie 2017, 17:11
Postat de fcsbnuesteaua pe 17 Noiembrie 2017, 14:07

"Balaci nu suportă înfrângerea nici la remmy" Nici Iosif la Tintar ( cu boabe de porumb ) ...este campion la el pe ulitza

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

fcsbnuesteaua
fcsbnuesteaua  •  17 Noiembrie 2017, 14:07

"Balaci nu suportă înfrângerea nici la remmy" Nici Iosif la Tintar ( cu boabe de porumb ) ...este campion la el pe ulitza

Vezi toate comentariile (3)
Comentează