FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

EXCLUSIV Mircea Sandu: ”Orice antrenor român se descalifică dacă vine sub salariul lui Daum”

Foto: Alex Nicodim
Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat sambata, 09 septembrie 2017 09:00

Fostul președinte FRF, Mircea Sandu, crede că actuala Comisie Tehnică n-are argumente legale și profesionale să pună pe masă o listă cu potențiali succesori ai neamțului.

- Domnule Mircea Sandu, cum apreciați artificiul lui Răzvan Burleanu în cazul numirii selecționerului, decizie pe care o aruncă în curtea Comisiei Tehnice?
- Am vrut să implementez și la noi modelul francez, pe care-l studiasem și-l văzusem în ultimii doi ani de mandat, dar n-am mai apucat. Acolo, Comisia Tehnică prezidată de Michel Hidalgo lua decizia cu privire la selecționer și mergeau cu propunerea la Comitetul Executiv, care însemna mai mult o formalitate de procedură. Numai că la noi Comisia Tehnică e, de fapt, o direcție de strategie și formare pentru juniori. N-are nicio atribuție la prima reprezentativă. Nu-i poți încărca pe oameni peste noapte doar fiindcă vrei să arunci pisica în curtea lor!

- Cum ați vedea însă o Comisie Tehnică aptă și credibilă pentru a numi selecționerul?
- Cu niște seniori ai fotbalului românesc, precum Ienei, Lucescu, Dinu, iar pe lângă ei să fie, de exemplu, un Panduru, care e un analist bun, și alți doi, trei oameni care se pricep să facă anumite strategii. Să zică: «Domne, ăsta e antrenorul naționalei! X poate aduce progresul, pentru că are următoarele calități. Am discutat, am văzut ce gânduri și ce proiect are». Dar asta după o analiză serioasă, nu peste noapte. Trebuie și niște oameni de metodică, așa cum erau pe vremuri Drăgușin, Motroc, Victor Stănculescu, Cernăianu. Oameni care se pricepeau la analize, scriau cărți, propuneau metodologii, profesori cu vechime în fotbal.

"Cei din staff-ul lui Daum își fac autocritica?"

- Avem o situație bizară: oameni din staff-ul lui Daum, adică secundul Ionuț Badea și preparatorul fizic Christos Papadopoulos, fac parte din Comisia Tehnică. Adică îl analizează pe șeful lor și propun alt antrenor!
- Fără comentarii! Chiar dacă selecționerul își asumă 80 la sută din responsabilitate, ceilalți din staff au și ei partea lor de vină. Cum vine asta? Ești membru în Comisia Tehnică și vii să-ți faci autocritica și să te chemi singur la raport? E de râs!

- Cum ați proceda concret în situația de față?
- Îmi asum decizia! Așa cum mi-am asumat-o cu Răzvan Lucescu, cu Pițurcă. Am discutat, am plătit, am adus pe altcineva după ce au plecat. Am primit împuternicire din partea Comitetului Executiv să vin cu unul sau mai multe nume pentru postul de selecționer. Aduceți-vă aminte că am purtat discuții și pentru versiunea cu Hagi plus Iordănescu director tehnic, am întârziat un pic cu Olăroiu. Până la urmă, am ajuns tot la Piți, că nici Boloni nu-mi mai răspundea la telefoane. Mi le-am asumat pe toate! Nu uitați și că, după 1-1 în Armenia, l-am convins pe Iordănescu să renunțe. Fără compensații!

"Aș fi schimbat selecționerul după patru, cinci etape"

- Păi, credeți că Burleanu putea lua în calcul o decizie la fel de radicală acum cu Daum?
- Primul lucru pe care l-aș fi făcut ca președinte era să-l dau afară pe selecționer, cu dezbateri, cu plăți. Dar nu acum, ci atunci când mai aveam șanse de califcare. Adică prin etapa a patra sau a cincea, când vedeam că echipa nu joacă absolut nimic. În sfârșit, asta a fost politica lor. Dar acum, dacă aș fi antrenor român, n-aș accepta să lucrez cu această conducere după toate jignirile proferate. Sau, dacă totuși vine vreunul, se descalifică dacă o face sub prețul lui Daum!

- E posibil ca FRF să țină nivelul salarial tot la 550.000 de euro pe an pentru selecționer după ratarea calificării și o gaură semnificativă în buget?
- Puneți vreo 700.000 brut! Și încă ceva. Dacă vine Dan Petrescu, de exemplu. Omul are casă în București, mai dai o mașină și un telefon de la sponsori, nu te costă nimic pe tine ca federație. Dar ei s-au întins nejustificat cu plățile până acum. Majoritatea stau pe la hoteluri, fac deplasări fără număr. În mandatul meu aveam doar trei angajați pentru care plăteam chirie 1.000 de euro pe lună. Și apropo de responsabilitate! Eu mi-am depus mandatul de două ori în Adunarea Generală. O dată prin '96-'97, apoi după 2000. Dar oamenii mi-au dat credit mai departe.

"M-aș simți jignit ca tehnician român"

- Așteptați ca Burleanu să facă un gest similar?
- Nu-l văd apt pentru un asemenea pas. Pentru asta ai nevoie și de un pic de onoare. Domne, ce s-o mai dăm de gard! Asta e diferența: Mircea Sandu, cancerul fotbalului românesc, a calificat de șase ori echipa națională la turnee finale. Mai vreau să văd și eu un președinte FRF în următoarea sută de ani care va reuși această performanță.

- Dacă ați fi președinte, pe cine ați lua azi în calcul pentru succesiunea lui Daum, eventual scoțându-l din calcule pe Hagi, care a lăsat de înțeles că nu dorește să lucreze cu actuala conducere?
- Sunt multe nume importante, care ar fi OK pentru națională, dar eu, ca antrenor român, m-aș simți profund jignit când Burleanu spune că selecționerii din trecut au fost dirijați și controlați de clanul Becali. Antrenorii români ar trebui să producă o revoltă față de aceste afirmații. Adică Giovanni i-a băgat jucători pe gât lui Pițurcă sau Iordănescu?

"Nu cred că Petrescu ar renunța la CFR Cluj"

- Presa a punctat repetat anumite derapaje și semne de întrebare pe acest subiect, ani la rând!
- E treaba presei, poate spune ce dorește, dar tu, ca oficial, nu ai voie să abordezi problema în asemenea manieră, fără niciun fel de probe, aducând o jignire adâncă tuturor antrenorilor români, pe care-i legi dintr-o frază de nu știu ce interese.

- Vi s-ar părea viabilă o variantă cu un antrenor cu normă dublă națională – club, așa cum s-a deschis discuția în cazul lui Dan Petrescu?
- Nu am susținut niciodată această dedublare. Și, referitor la Dan Petrescu, nu cred că va renunța la un proiect început în urmă cu două luni. Am citit în presă că are un salariu rezonabil, i-au făcut cei de la club toate mofturile, au transferat cam tot ce a solicitat. Și, în plus, un posibil titlu de campion în România e o carte de vizită mai importantă decât trei, patru ani la națională, unde trebuie să reformezi foarte mult și ai în față un Euro 2020 departe de a fi accesibil, pentru că suntem în a treia urnă valorică, iar calificarea va fi foarte dificil de realizat.

"Mi-a zis cineva că a existat recent o declarație cum că antrenorii români sunt egali cu zero. E o bătaie de joc! Păi, român e și Boloni, român e și Lucescu sau Rednic, români sunt și Olăroiu, Hagi, Gâlcă, Andone sau Contra. Sau Dan Petrescu. Deci cum poți spune că sunt egali cu zero?"
Mircea Sandu

"Sandu e hulit pentru că a adus și Euro U19 și U21 în România, o finală de Europa League, Euro 2020. Că pe turneul de peste trei ani n-are nimeni niciun merit în afara lui Sandu, Mihalache și Comitetul Executiv din acea perioadă"
Mircea Sandu

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
masinameaeata
masinameaeata  •  09 Septembrie 2017, 18:47

Nasule, Al Capone, ai inviat? Tu vorbesti de calificari, cand ai avut pe mana pe Maradona din Carpati si nu ati reusit sa ajungeti niciodata in fazele superioare ale vreunui CE? Sa-ti fie rusine!!! TU ai nenorocit fotbalul romanesc impreuna cu clanul bekali, ar trebui sa bagati capul in pamant ***, mai ti minte cand te sunau ziaristii si erai mort de beat cu Pinalti la Piatra Neamt???

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

853246084756615
Marcel Popa  •  09 Septembrie 2017, 18:05

Daca ar fi un cantar care sa cantareasca binele si raul facut de mircea sandu ,acel cantar ar inclina rau de tot spre raul care la facut fotbalului romanesc.cand iti zice cineva cancer este foarte grav.intradevar nationala sa calificat de multe ori dar datorita generatiei lui hagi.mircea sandu a castigat bani grei de la frf si fotbalul era plin de cooperative pe vremea lui.nevasta lui sandu l-a imprumutat pe jean padureanu cu 2000.000 de euro ca murea clubul de foame .de unde avea nevasta lui atatia bani.e o intrebare mare de tot?a mers brat la brat cu militianul balbait dumitru dragomir si asta nu are cum sa placa microbistului adevarat.stai ascuns mircea sandu ca nu te regreta nimeni.

109097349745292
Cici Demedici  •  09 Septembrie 2017, 11:35

chiar ma gindeam cum de lispeste din decorul asta minunat al romanicei domnul adica maele domn daca imi permiteti de mircea sandu. pe mitica cel cu zarurile l-am vazut. dar cum sa nu fie in gsp.ro mircea sandu "ieminenta cenusie" care era sa ajunga la pirnaie? dar mai are un hop de trecut cu nea mitica barbut si poate, poate acum vor ajunge la mititica. unii ies si altii intra. dar nu va sta nici ei mult pentru ca stiu multe si pot cade multe ziduri cu minti zero de prin politica. mi-ar fi placut un buchet format din mazare, borcea, copos, fenechiu, mitica , oprescu , voiculescu , becali toti trei sa vorbeasca in cor. sa fie ziarul lor sa fie pe toate paginile sa ne spuna sa ne dicteze sa ne arate cu desene ce si cum. ar fi fost minunat. insa nu este prea tirziu. din " putul gindirii" acestor neica nimeni cu bani s-a cladit caramida cu caramida tara asta. ei au fost si pe vremea regretatului sumar impuscat toti ei au fost si dupa si se pare ca sind doriti tot de oameni ... cinstiti care au sau nu au job si vor sa fie bagati in seama. cit tupeu sa ai sa mai vorbesti domnule sandu? in ce calitate? de puscariabil vrei sa ii inveti si pe astia mici cum sa face si cum ar putea sa fie chiar plini de succes si neprinsi? mi-ai fost coleg de liceu si stiu bine ce hram porti. cum ai facut scoala nu mai spun. fotbalist nul dar bun de facut echipamente pe el. fica implicata cu droguri si maritata la comanda prin alte tari ca sa nu ...cada. fiul lui tiriac si el

Vezi toate comentariile (9)
Comentează