FOTBAL  »  NATIONALA  »  ARMENIA - ROMÂNIA, AZI, 19:00, TVR1, GSP.RO

FOTO O lume dispărută din România » Cum i-a întâmpinat Armenia pe tricolori: stadion vechi, pe jumătate şantier

Capacitatea stadionului din Erevan este de 14.000 de locuri, iar diseară se aşteaptă 7.000 de oameni la meci +6   FOTO
Capacitatea stadionului din Erevan este de 14.000 de locuri, iar diseară se aşteaptă 7.000 de oameni la meci

Articol de GSP - Publicat sambata, 08 octombrie 2016 00:00

Armenia i-a întâmpinat pe "tricolori" cu un stadion vechi, pe jumătate şantier, şi un oraş care forfoteşte într-o atmosferă cu care e greu să te obişnuieşti.

"This is not Europe!". Taximetristul zâmbeşte aproape compătimitor, de parcă ne-ar anunţa că suntem în 2016. Cursele de taxi se negociază în moneda naţională, dram, un ban pe care inflaţia l-a adus în starea în care se găseau vechii lei.

Restul înseamnă o monedă de 500, taxiul se plăteşte cu 6.000. "Not Europe" înseamnă să nu mai insişti pentru bon, că nu există aşa ceva. "No factura, no tichet in Armenia!".

Rabla pentru grădiniţă

Mercedesul vechi, nu ştiu ce model, dar unul cu husele scorojite şi cu o imitaţie de lemn pe bord, traversează străzile prin praf. Străzi mărginite de mici dealuri învelite cu case sărăcăcioase.

Pământul, praful creează decorul în care casele amărâte sunt actorii potriviţi. Şoferul de taxi nu e un De Niro întors împotriva societăţii. Străinii sunt cei care nu pricep că aici nu e Europa. Sunt 30 de grade afară, în maşină e un cuptor.

Omul ştie yes, no. Şi "russian for children", atunci când indică un autobuz din istoria maşinilor, un vehicul bun de descoperit pe insula-surpriză din Lost, o maşină lăsată de cineva în paragină, dar care nu vrea să înceteze să tot meargă.

În Erevan, ea e folosită pentru transportul la grădiniţă al copiilor între 3 şi 6 ani. Străzile cu praf duc către centrul cu hoteluri din 10 în 10 metri şi cu magazine ale unor branduri faimoase. Un mix între un trecut care a lăsat maşini ruseşti vechi pe străzi şi prezentul a cărui deschidere a adus mărci din Vest.

Un euro shaorma

Reţeta există şi la stadion. Nu vreo reţetă de mâncare, în Erevan reţeta cel mai des întâlnită pe străzi e meniul kebab plus Cola la un euro. Arena Republicană, pe care se va disputa partida de azi, seamănă cu oraşul.

E un amestec de arhitectură şi lucru lăsat de izbelişte. O faţadă cu coloane uriaşe şi statui ca la intrarea într-un templu. De partea cealaltă a construcţiei, schele din lemn neacoperite cu alte materiale. Şi peste fiecare tribună, peisajul dealurilor înţepate cu case chinuite.

Stadionul Republican, fost Dinamo în vremea URSS, redenumit mai nou Vazgen Sargsian după numele unui prim-ministru asasinat, e ca o fantezie a unui arhitect care a oscilat între a copia arena Dinamo din Bucureşti sau a se inspira din nişte vestigii antice. Un aer de comunism şi de ruină.

Terenul arată normal, adică foarte bine. Şi asta e o veste bună pentru toată lumea. La Bucureşti e un stadion Science Fiction cu un câmp care tocmai i-a rupt genunchiul celui mai scump fotbalist cumpărat de Steaua.

ARMENIA - ROMÂNIA

  • preliminariile CM 2018
  • AZI, 19:00, TVR 1
  • Stadion "Vazgen Sargsyan" (Erevan)

ARMENIA
Sistem: 4-4-2
Beglarian, Hovhanisian, Haroian, Mkoian, Andonian, Hairapetian, Ozbiliz, Manoian, Malakian, Kadimian, Pizzelli
Antrenor: Varujan Sukiasian
Rezerve: Aivazov, Manukian, T. Voskanian, A. Voskanian, Minasian, Kartașian, Badoian, Muradian, Grigorian, Hakobian, Pogosian, Harutiunian

ROMÂNIA
Sistem: 4-3-3
Tătăruşanu, Benzar, Săpunaru, Dr. Grigore, Toşca, R. Marin, Ov. Hoban, N. Stanciu, Ad. Popa, Fl. Andone, Chipciu
Antrenor: Christoph Daum
Rezerve: Pantilimon, S. Lung jr, V. Găman, Moți, St. Filip, Enache, Latovlevici, Bicfalvi, Prepeliță, D. Rotariu, B. Stancu, Keșeru, Alibec
Absenți: Al. Maxim (accidentat)

Arbitru: Vladislav Bezborodov (Rusia)

CLASAMENT GRUPA E

1. Danemarca 1 1 0 0 1-0 3
2. Polonia 1 0 1 0 2-2 1
3. Kazahstan 1 0 1 0 2-2 1
4. Muntenegru 1 0 1 0 1-1 1
5. ROMÂNIA 1 0 1 0 1-1 1
6. Armenia 1 0 0 1 0-1 0

S-a jucat: România - Muntenegru 1-1 (Popa 85 / Jovetić 87)
Urmează să se joace: Kazahstan - România (11 octombrie), România - Polonia (11 noiembrie), România - Danemarca (26 martie 2017), Polonia - România (10 iunie), România - Armenia (1 septembrie), Muntenegru - România (4 septembrie), România - Kazahstan (5 octombrie), Danemarca - România (8 octombrie)

armenia romania

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
wishmaster
wishmaster  •  08 Octombrie 2016, 13:16
Postat de ares123 pe 08 Octombrie 2016, 10:03

Daca ai fi om normal comentariile tale nu ar fi toate ******. Atata poate creierul tau de fost rapidist.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

arsenie_b
arsenie_b  •  08 Octombrie 2016, 10:34

Daca Armenia mai e cat de cat in Europa, macar geografic, platini & co. au schimbat geografia si au bagat si kazahstan pe batranul continent, ca asa a vrut muschii lor. A, si sa nu uit: ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ares123
ares123  •  08 Octombrie 2016, 10:03
Postat de ortega pe 08 Octombrie 2016, 09:24

***

Daca ai fi om normal comentariile tale nu ar fi toate ******. Atata poate creierul tau de fost rapidist.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează