FOTBAL  »  NATIONALA  »  KAZAHSTAN - ROMÂNIA

Furt de 5 stele » Suma care i-a fost furată lui Toșca înseamnă salariul pe jumătate de an al unui kazah

În timp ce Dragoș Grigore era la antrenamentul de dimineață, hoții își făceau de cap în camerele fotbaliștilor // Foto FRF
În timp ce Dragoș Grigore era la antrenamentul de dimineață, hoții își făceau de cap în camerele fotbaliștilor // Foto FRF

Articol de GSP - Publicat miercuri, 12 octombrie 2016 00:00

Românii au avut o surpriză neplăcută: angajaţii hotelului le-au luat bani din camere. 250 de euro, cât a pierdut Toşca, înseamnă salariul unui kazah pe jumătate de an.

Luxul din hotel nu oferă suficiente garanţii. Românii s-au convins în Astana că bancnotele lăsate în camere îi tentează şi pe angajaţii unui stabiliment de 5 stele dintr-un oraş în care e greu să numeri clădirile de sute de milioane de euro fiecare.

Au observat după antrenament

Jucătorii au efectuat o ședință de pregătire, dimineaţa, într-o sală din hotel. Daum a stabilit acest program, cu antrenament în ziua meciului, deoarece partida a avut loc de la 22:00, ora locală, adică târziu. Germanul nu a dorit ca echipa să aibă prea mult timp între ultima şedinţă de pregătire şi joc.

Programul nu a constituit o surpriză pentru fotbalişti, uimirea a fost rezervată pentru mai târziu. La revenirea în camere au observat că le lipseau sume de bani. Angajaţi ai hotelului au fost implicaţi în furt, din moment ce camerele nu fuseseră sparte, ci descuiate normal.

3 dolari pe zi!

Toşca a pierdut cei mai mulţi bani, 250 de euro. Altor 5 jucători le-au mai fost subtilizate diverse sume, de până la 100 de euro. Plus o tabletă a unui fizioterapeut. Sumele care lipseau nu erau mari pentru fotbaliştii români, însă i-au tentat pe kazahii plătiţi cu salarii lunare şi de 5-6 ori mai mici decât suma care-i lipsea lui Toşca.

Salariul mediu în Astana e în jur de 150-200 de dolari, însă angajaţi ai hotelurilor şi ai restaurantelor, cum sunt ospătarii, iau 3 dolari pe zi. Ceea ce înseamnă 45-60 de dolari pe lună, în funcţie de numărul zilelor lucrate. Salariile nu sunt la nivelul peisajului spectaculos din Astana, cu clădiri uriaşe şi strălucitoare.

Două oraşe cu economie OK

Sărăcia face ca aproape oricare maşină din oraş să funcţioneze ca un taxi undercover. Faci semn, şoferul opreşte şi te duce dintr-un punct în altul. Tariful general: 500 de tenge, cam 1,3 euro. Oamenii întorc din drumul pe care îl făceau în mod normal şi te duc pentru 6 lei oriunde în oraş.

"În Astana, bogaţii sunt extrem de bogaţi. Iar noi, săracii, suntem foarte săraci. Şi în capitală tot se trăieşte bine. Exceptând Almatî, vechea capitală, sărăcia e mult mai mare în restul ţării", explică un taximetrist de ocazie.

Taxiurile reale fac doar curse mai lungi, ca de la aeroport în centru. Oraşul e pentru locuitorii-taximetrişti. Motorina e echivalentul a 1,5 lei, de trei ori mai ieftină decât la Bucureşti. Kazahilor li se pare mare şi preţul ăsta când îl raportează la câţi bani câştigă ei.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
dinudanez
dinudanez  •  12 Octombrie 2016, 11:56

Fiți cuminți,nici vorba ca au salarii mici,în urma cu trei ani am fost la ei în orașul Oskemen aproape de granița cu China într-o uzina mecanica,au salarii mult mai mari ca și noi în România. Seara ni s-a recomandat,însă să nu ieșim neînsoțiți pe străzi. Societatea lor a rămas cu sechelele sovietice de pe vremuri,cei mai în vârstă va dă-ți seama ce vreau sa spun!

dubluv
dubluv  •  12 Octombrie 2016, 10:05

in Astana, cladiri de sute de milioane? Dar ce fel de cladiri sunt alea? Sunt toate Pentagoane sau Case ale Poporului?

scorpiongab
scorpiongab  •  12 Octombrie 2016, 09:40
Postat de cobra_z pe 12 Octombrie 2016, 09:33

nu deplangeti cazacii...la fel se uita si englezii la noi neintelegand cum cineva poate sa traiasca cu 5-600 de euro pe luna... dar daca ai 60 de euro, si benzina e 0,3 dolari, oare cat e o paine, sau oricare alte lucruri sau servicii ?...zerourile din coada trebuiesc luate in calcul si la cheltuieli, mai ales in u.k sau romania...altfel oamenii astia din kazahstan nu aveau nici bani de meci :)) (pariu ca biletul a costat 0,5 dolari, comparativ cu 20-30 la noi sau 100 lire in anglia)

corect

Vezi toate comentariile (8)
Comentează