FOTBAL  »  NATIONALA  »  GRECIA - ROMÂNIA, DUMINICĂ, ORA 21:45, ÎN DIRECT PE TVR1, LIVETEXT PE GSP.RO

Gabriel Enache şi Vlad Achim sînt propunerile inedite pentru meciul cu Grecia: "Vrem trei puncte la Atena"

Vlad Achim a fost coleg cu Chiricheș și Torje la naționala U21
Vlad Achim a fost coleg cu Chiricheș și Torje la naționala U21

Articol de - Publicat marti, 02 septembrie 2014 00:00 / Actualizat luni, 01 septembrie 2014 23:06

Declaraţia curajoasă îi aparţine mijlocaşului Astrei, care glumeşte cînd vine vorba de convocare: "Ce era să zic, că nu vin?!". În urmă cu 9 ani, Achim era copil de mingi la meciurile disputate de "naţională" la Constanţa.

Startul preliminariilor pentru Euro 2016 debutează cu două surprize propuse de Piţurcă. Selecţionerul i-a convocat în premieră pe Gabriel Enache (Astra) şi Vlad Achim (Ceahlăul), doi jucători ce au impresionat în startul sezonului.

Primul e o piesă vitală a giurgiuvenilor în traseul către grupele Europa League, iar celălalt a explodat sub bagheta lui Florin Marin, contribuind la renaşterea nemţenilor după un start fals.

"Tata a avut o contribuţie majoră în cariera mea de fotbalist", povesteşte Enache felul în care a ajuns pe teren. Părintele său a evoluat vreme de aproape două decenii la echipa secundă a lui FC Argeş.

"El m-a împins către minge, dar mi-a plăcut şi mie foarte mult. A fost însă tare greu la început, cînd am jucat ani de zile numai pe bitum şi zgură. Mi-am făcut praf spatele şi gleznele, a trebuit să muncesc mult apoi să scap de durerile care reveneau constant", spune mijlocaşul Astrei.

Modelul Arda: "Ambiţios, agresiv"
S-a însurat de patru luni, "la iarnă ne ocupăm să facem şi un copil", aşa că Enache se declară un familist convins: "Tot timpul meu liber mi-l petrec alături de soţie, la un mall, la o cafea, la un film. Vara asta nici măcar la mare n-am avut timp să ajung, dar o să am destulă vreme de vacanţe după ce termin cu fotbalul".
Se declară fan Arda Turan, după modelul căruia a şi purtat o barbă deasă.

Explică simpatia pentru turc: "E un tip ambiţios, agresiv, combativ, aşa cum îmi place şi mie să fiu pe gazon". I-a rămas aproape de suflet partida din Supercupă, "o bucurie fenomenală", iar convocarea de acum nu l-a luat pe nepregătite după ultimele evoluţii.

Recunoaşte că a fost emoţionat cînd l-a sunat secundul Eugen Neagoe. "M-a întrebat dacă am paşaport şi mi-a comunicat că trebuie să mă prezint la Mogoşoaia. Ce era să zic, că nu vin?!", glumeşte Enache, care nu ezită să-şi afişeze curajul: "Ar fi bune trei puncte la Atena, de ce să ne gîndim doar la o remiză?!".

Coleg cu Chiricheş şi Torje la U21
Achim e la fel de tupeist: "M-a emoţionat momentul convocării, dar nu sînt genul pe care să-l copleşească un astfel de episod. Mă ştiu de la lotul de tineret cu Chiricheş, cu Torje, aşa că nu o să vin chiar într-un grup în care nu cunosc pe nimeni".

Îşi aminteşte deja de meciurile disputate de echipa naţională la Constanţa, unde a fost copil de mingi pe vremea cînd era junior la Farul: "Am fost la partida cu Cehia, de exemplu, 2-0 în 2005, cînd Mutu a reuşit o dublă".

La Ceahlăul a ajuns la 18 ani, la recomandarea lui Jean Garabet, care-l ştia de pe Litoral şi l-a luat la Piatra-Neamţ cînd a ajuns preşedinte. Nu-i este teamă de Grecia: "O echipă solidă, nu de speriat. Sincer, nu prea le-am văzut meciurile de la Mondiale, însă e acolo un grup care joacă de mult timp împreună şi asta contează enorm".

6 meciuri au jucat Enache şi Achim în startul de campionat: primul a marcat două goluri, nemţeanul patru

"Gabi juca pe orice post îl puneam, inclusiv fundaş central, fiindcă are o detentă foarte bună. Un băiat excepţional, cu un caracter frumos. S-a pus mereu în slujba echipei, nu e un tip egoist. Piţurcă n-a greşit cînd l-a convocat" (Alin Vlad, fostul antrenor al lui Enache la LPS Piteşti)

"Modelul meu e Zidane, pe care l-am adorat pentru stilul lui elegant şi cerebral. Datorită lui am şi rămas un fervent fan al Realului" (Vlad Achim, mijlocaş România)

ALTE ŞTIRI DESPRE NAŢIONALĂ:

Hagi versus Saravakos?
Pauza cauzată de meciul echipelor naţionale ale României şi Greciei ar putea favoriza disputarea unui amical între Viitorul Constanţa şi Panathinaikos. Meciul va avea loc sîmbătă, 6 septembrie, conform presei elene. Va fi o întîlnire între marile vedete ale celor două ţări la CM din 1994, Saravakos şi Hagi. Primul, director sportiv la PAO, al doilea, patronul echipei din România.

Grecii s-au reunit ieri
Elenii au avut programat aseară primul antrenament în vederea meciului cu România. De la reunirea "naţionalei" adverse a lipsit un singur jucător, Avraam Papadopoulos, plecat să semneze cu Trabzonspor. A fost şi primul antrenament al grecilor cu noul antrenor, italianul Claudio Ranieri.

Au jucător de "B"!
Accidentarea lui Maniatis i-a dat planurile peste cap lui Claudio Ranieri, care a apelat la un jucător de liga a doua pentru a-l înlocui! Este vorba de Petros Mantalos, 23 ani, AEK Atena. Acesta a primit convocarea chiar de ziua sa. E primul fotbalist din divizia secundă adus la "naţionala" Greciei din 1991 încoace.

Acum se rup ei!
Elenii au probleme cu accidentările înaintea partidei de duminică. Astfel, după fundaşii Karabelas (Levante) şi Siovas (Olympiakos), a căzut şi un om de bază în primul "11" al lui Ranieri, mijlocaşul Maniatis (Olympiakos). Înainte de barajul de anul trecut, România avea probleme cu accidentările: atunci, pe rînd, Tătăruşanu şi Chiricheş s-au lovit, iar Torje a acuzat dureri la un antrenament.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează