FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

Încă un atac la adresa selecționerului: ”Dacă România ar juca după cum ne «aburește» Daum, am fi în top 10 mondial”

FOTO: Raed Krishan
FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 31 august 2017 09:31

Aflat acum pe banca divizionarei secunde Sportul Snagov, Valeriu Răchită, ex-secund al naționalei în mandatul lui Pițurcă, estimează că ”tricolorii” vor înfrunta o echipă a Armeniei mult mai solidă decât cea de la acel 5-0 din octombrie 2016.

- Vivi, ai lucrat în staff-ul lui Pițurcă, ai exercițiul selecțiilor la echipa națională, ce argumente ar putea avea Daum în privința nechemării lui Alibec și Budescu?
- Singurul argument care ar sta în picioare ar fi că ambii vin după niște accidentări. Alibec n-a prins mare parte din pregătirea de vară, Budescu a avut și el probleme medicale în primele etape. Motive de tip tehnico-tactic nu stau în picioare. Selecționerul ar trebui să urmărească o parte din meciurile Astrei din sezonul trecut ca să vadă ce goluri au produs cei doi.

- Îți închipui cum ar fi arătat atmosfera în jurul lotului dacă Pițurcă făcea alegerea asta?
- Presa ar trebui să-l trateze pe Daum exact la fel cum s-a comportat cu Pițurcă în toate mandatele lui. Iar Piți ne-a calificat la atâtea turnee finale, în timp ce actualul selecționer ne-a adus rezultate slabe pentru istoria naționalei. Ia închipuiți-vă, de exemplu, dacă un antrenor român pregătea reprezentativa Germaniei, avea parcursul lui Daum și mai spunea și despre Bild că e bun doar să împacheteze peștele! Cam cum credeți că ar fi reacționat media germană?

"Mi-e teamă să nu cădem mai jos de locul 57 FIFA"

- Ce crezi că ar mai fi de salvat în acest final de campanie?
- Aș vrea ca naționala să joace la fel după cum vorbește selecționerul, care stăpânește o "abureală" extraordinară. Am fi în top 10 mondial! Când Pițurcă făcea lotul, eram criticați că nu luăm anumiți jucători sau că-i aducem pe unii care sunt rezerve la cluburi. Acum s-a trecut la nivelul următor. Sunt chemați fotbaliști care stau prin tribună, nu știu cum mai arată nici măcar banca de rezerve. Mă refer la Rotariu, care n-a mai jucat din luna mai. Sigur, el e pe lista adițională, dar tot convocare oficială se cheamă! Ce să mai salvăm? Să câștigăm cu Armenia și să mergem cu capul sus în Muntenegru!

- Președintele Burleanu afirma la început de mandat că obiectivul e urcarea României tocmai în top 10 mondial, invocat și de tine. Nu pare însă că am ales-o pe drumul cel bun!
- Mi-e teamă să nu ne ducă pe locul 57, cel mai slab din istorie, de unde preluase Pițurcă naționala. Acum suntem pe 42, nu mai e mult până departe! Sper ca Burleanu și oamenii din jurul lui să realizeze că au făcut o alegere greșită cu Daum și să nu persiste în eroare ca să compromită și mai rău viitorul reprezentativei.

- Ți se pare diferență între Armenia de acum și cea de care am trecut facil cu 5-0?
- Sigur va arăta altă față, îl vor avea pe teren inclusiv pe Mkhtarian și se vor preocupa să nu mai rămână în zece oameni din minutul doi. De altfel, singurele succese ale lui Daum s-au înregistrat cu Armenia și Chile, când adversarul a avut un om în minus. Dincolo de astea, mi-aș dori ca publicul să fie numeros, să susțină echipa, pentru că, orice s-ar întâmpla, sunt băieții noștri.

"Selecționerul a arătat lipsă de bun-simț"

- Ce părere ai despre declarația lui Daum cum că garantează calificarea României la Euro 2020 dacă va continua și în viitoarea campanie?
- E o declarație hazlie, care ne sfidează însă inteligența. Cum adică? Eu, Daum, v-am dus cât se poate de jos cu naționala, nu v-am calificat la Mondiale, dar mai țineți-mă încă doi ani, că am un salariu bun, mai vin pe la niște partide din campionatul intern și vă garantez că mergem la turneul final la care se va califica tot continentul. Poftim?! Asta e lipsă de bun-simț și ar trebui să-și ceară scuze! Nu poți garanta că bați Armenia, d-apăi că vei fi la Euro 2020!

- Semnalele sunt totuși că FRF nu va mai continua cu neamțul.
- Cred că Federația îi va lua lui Daum biletele de Frankfurt direct din Muntenegru! Omul nu va renunța din proprie inițiativă nici dacă ne bate Armenia cu 3-0. A stat pe bară doi, trei ani înainte să accepte postul nesperat de la București și, după ce încheie socotelile cu FRF, probabil va mai sta pe bară alți doi, trei ani, că nu mai găsește asemenea pleașcă!

"Aștept de la Andone și Stancu să fie decisivi cu Armenia și Muntenegru. Amintiți-vă că Bogdan nu trecea printr-o formă extraordinară nici când am jucat în Finlanda în campania trecută, dar a dat două goluri importante la Helsinki în campania pentru Euro 2016" Vivi Răchită 

7 luni 
a fost Valeriu Răchită secundul lui Pițurcă la echipa națională: martie - octombrie 2014

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
mordved
mordved  •  01 Septembrie 2017, 08:58

Cand o face plopul pere...

mordved
mordved  •  01 Septembrie 2017, 08:55

Cat despre agentul de circulatie Rachita, sa fie sanatos cu performantele sale de balci.

mordved
mordved  •  01 Septembrie 2017, 08:54

Nu numai ca Daum nu are vreo vina pentru rezultate, dar exista temerea ca e sapat de jucatori la instgarea unei cabale de care nu sunt straini celebri oameni de fotbal expirati ori corasliti.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează