FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Ne vindecă Daum de frică? Germanul promite un joc ofensiv al naționalei, dar ar fi nevoie de o revoluție pentru asta

Pintilii și Hoban au jucat ultradefensiv cu Franţa // FOTO Alex Nicodim
Pintilii și Hoban au jucat ultradefensiv cu Franţa // FOTO Alex Nicodim

Articol de GSP - Publicat luni, 11 iulie 2016 00:00

Germanul promite un joc ofensiv, indiferent de adversar și de context. Ar trebui o revoluție pentru asta, fiindcă România a fost departe de trendul de la Euro, cu o tactică mai fricoasă decât a formațiilor serioase de pe continent.

Christoph Daum le-a satisfăcut suporterilor români solicitarea cea mai importantă: un joc mai curajos în locul conservatorismului din era "Pițurcă și Iordănescu". Deocamdată a confirmat așteptările în discursul din conferința de prezentare.

Patru fundași plus încă doi

Va avea ocazia să demonstreze și pe teren, în meciul de pe 4 septembrie cu Muntenegru.

Ca să reușească asta, Daum ar trebui să revoluționeze echipa. România a evoluat în ultimii ani exact invers decât a promis neamțul. A fost ultradefensivă în majoritatea situațiilor, s-a apărat și a sperat să dea lovitura cu o execuție, cu un contraatac sau cu o fază fixă. La Euro a atins superlativul fricii!

Formația lui Iordănescu nu a semănat, ca distribuție, cu niciuna dintre cele 8 echipe care au participat la sferturile de finală. Niciuna dintre primele 8 din Europa nu a folosit la acest turneu doi mijlocași "cerberi", precum Pintilii și Hoban, punctul de rezistență din ideea de joc a lui Iordănescu.

Ambii proveniți din fundași, Pintilii și Hoban au fost preferați împreună în centrul liniei de mijloc, chiar dacă prezența lor a anulat, practic, șansele de a juca ofensiv.

Cine are curaj câștigă

"Naționalele" de top au ținut pe teren maximum un fotbalist de un asemenea profil, un singur distrugător înconjurat de unu sau doi playmakeri, jucători capabili să și paseze, nu doar să taie atacurile adversarului, să faulteze și să rupă acțiunile.

Finalistele Franța și Portugalia s-au ales dintre cele mai îndrăznețe. Deschamps a început turneul cu un închizător clasic, Kante, plus Pogba și Matuidi, doi mijlocași buni în ambele faze.

Apoi a renunțat la recuperatorul de la Leicester și i-a păstrat numai pe Pogba și pe Matuidi. Ei doi au evoluat din start contra Germaniei în semifinală, deși Franța și-a asumat riscuri cu distribuția aceasta.

Portugalia a ținut "un singur Pintilii" pe teren, pe Danilo sau pe William Carvalho, în fața căruia au jucat trei mijlocași ofensivi și atacanții Cristiano Ronaldo și Nani.

Iordănescu a evitat mijlocașii care nu-și reduc jocul la faza defensivă. Nu l-a trimis niciodată din start pe Sânmărtean, iar pe dinamovistul Paul Anton l-a lăsat acasă.

L-a refuzat tocmai pentru că stilul lui nu e îndeajuns de distructiv. "El e un fel de playmaker", a explicat Puiu la o întâlnire avută cu ziariștii înainte de Euro. Daum a promis deja că de acum înainte vom vedea printre "tricolori" și playmakeri.

Polonia a folosit "doi Cămătaru"

Ca România, cu doi închizători de forță, a mai jucat Polonia, viitoarea adversară din preliminariile CM 2018. Dar Nawalka, selecționerul roș-albilor, a folosit doi "cerberi" ca să le asigure spatele celor doi atacanți pe care i-a avut de fiecare dată pe teren, Lewandowski și Milik. Două vârfuri "de manual", numere 9 pure.

Iordănescu s-a temut să înceapă vreun joc cu doi dintre Florin Andone, Alibec și Keșeru. S-a simțit mai în siguranță cu un singur vârf. Mai "speriată" decât România la Euro a fost doar debutanta Albania.

Trupa lui De Biasi ne-a bătut cu 1-0 într-o partidă în care italianul l-a întrecut pe Iordănescu la numărul de închizători incluși în echipă. Albanezii au avut trei: Basha, Abrashi și Memushaj.

Schimbă și Andone, și Reghecampf

Daum a anunțat modificarea tendinței la echipa națională, dar antrenorii celor mai populare echipe din campionat se înscriu și ei în modă. Reghecampf și Andone au testat în presezon sistemul 4-3-3, cu un singur mijlocaș de apărare încadrat de doi oameni de construcție.

"Echipa mea va ataca mereu, vom fi preocupați să jucăm dechis chiar și atunci când n-o să avem mingea!"
Christoph Daum, selecționerul României

Cum poate arăta România lui Daum:

Tătărușanu - Mățel, Săpunaru, Chiricheș, Sepsi - P. Anton, Pintilii, N. Stanciu - Torje, F. Andone, B. Stancu

Ce mijlocași au folosit sfertfinalistele de la Euro:

Echipa Defensiv Ofensiv
Franța - Pogba, Matuidi
Portugalia W. Carvalho Renato Sanches
Germania Khedira (Schweinsteiger) Kross
Italia De Rossi Parolo, Giaccherini
Islanda Gunnarsson Gylfi Siggurdsson
Polonia Maczinski Krichowiak
Țara Galilor Ledley Allen, Ramsey
Belgia Witsel Nainggolan

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
torque07
torque07  •  11 Iulie 2016, 14:49

ar va inchis gura nemernicii ce conduc fotbalul. V-au adus antrenor strain cum a-ti cerut. Pt ca sunteti prea batuti in cap sa cereti ceva constructiv. Nix cerebel, nix performanta, nix rezultate. Cereti draq o schimbare la nivel de juniori cereti scoli de fotbal conditii pt copii, cereti ceva care sa ajute fotbalul sa creasca..am facut ***! Am adus antrenor neamt. Sa vezi acum cum Maxim se transforma peste noapte in Ronaldihno si Alibec in messi. Va prosteste Burleanu asta cum vrea. Va dat iar praf in ochi si v-a calmat pt inca 4-5 ani. dupa mondial sper ca va treziti. Astai problema cea mai mare a romanului...antrenorul..vai de capul nostru de orbi.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

vladutz13
vladutz13  •  11 Iulie 2016, 09:17

Mda, n-o fi avut nene Portugalia 2 inchizatori.... dar prin aparare a luat titlul asta. Pai cu Franta aseara s-a aparat total in timpul regulamentar. Cu Croatia la fel, in 90 minute nu aveau niciun sut pe spatiul portii.... pe urma evident ca in prelungiri au fost ceva mai odihniti. De fapt astea au fost singurele meciuri cu adversari cu adevarat dificili.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează