FOTBAL  »  NATIONALA  »  SELECȚIONER

Omul care l-a adus pe Daum la națională a fost același care îl desființa pe Pițurcă: "Un trântor profitor"

Foto: Ștefan Constantin/Gazeta Sporturilor
Foto: Ștefan Constantin/Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat vineri, 08 septembrie 2017 13:47

"Un trântor profitor. Avem nevoie de un tehnician inovator!" Aşa îl caracteriza Andrei Vochin, cel care l-a adus pe Daum la naţională, pe Victor Piţurcă, un selecţioner infinit mai bun şi chiar mai ieftin decât neamţul.

Omul care l-a inventat selecţioner al României pe Christoph Daum e Andrei Vochin. Propunerea lui a fost validată şi de Burleanu, şi de Comitetul Executiv.

Daum s-a dovedit a fi un eşec, însă în toate apariţiile publice pe care le-a avut, Andrei a încercat să-l cauţioneze şi chiar să-l laude pentru lucrurile bune pe care le-ar fi implementat, gen: deschidere faţă de presă, comunicare, mod de lucru cu jucătorii şi cu colaboratorii etc.

Până să ajungă la FRF, în vara lui 2014, şi până să aibă un rol determinant în numirea selecţionerului, Vochin a fost ziarist. Unul de top, cu funcţie de conducere inclusiv la Gazeta Sporturilor, unde a îndeplinit rolul de redactor şef adjunct.

Editorialele lui au vizat de foarte multe ori echipa naţională, iar unele dintre ele au conţinut critici extrem de dure, unele violente la adresa unuia dintre predecesorii lui Daum. E vorba despre Victor Piţurcă, pe care Vochin nu-l considera suficient de capabil pentru ca naţionala României să progreseze şi să aibă rezultatele dorite de suporteri.

Iată câteva dintre opiniile pe care Andrei le avea, unele nu foarte demult, despre cel care ca rezultate, dar şi ca bani, nici măcar nu se poate compara cu Daum: a fost mult mai bun şi chiar mai ieftin!

IUNIE 2008

După CE 2008, 0-2 cu Olanda

"După ce ne-a arătat calităţi de necontestat, Piţurcă ne-a reamintit de ce nu va avea niciodată anvergură"

"Piţurcă n-a jucat acest final pentru România, ci pentru el. N-a învăţat toată materia din bibliografie, ci doar cea care-i asigura imunitatea în faţa Franţei şi Italiei. Capitolul defensiv-meschin"

"Mental, psihologic, Piţurcă nu e un antrenor care să convingă, să interacţioneze cu jucătorul, să-i pătrundă în inimă, în suflet. Să-i mişte lăuntrul. Să-l facă să dea ultima picătură de energie, Scolari sau Mourinho sunt exemplele cele mai bune, Răzvan Lucescu cel mai apropiat de noi"

  • România a făcut la Euro 2008: 0-0 cu Franţa, 1-1 cu Italia şi 0-2 cu Olanda. Italia era campioana mondială en-titre, Franţa era vicecampioana;
  • România se calificase la Euro 2008 de pe primul loc, într-o grupă cu Olanda, Bulgaria, Belarus, Slovenia, Albania şi Luxemburg.

DECEMBRIE 2012

Comparaţie Hagi - Piţurcă

"Un rege muncitor şi un trântor profitor" - titlu

"O ştire anunţa că raportul de activitate al echipei naţionale pe 2012, întocmit de selecţionerul Piţurcă, avea fix o filă A4"

"E adevărat, faţă-verso. Singura sa activitate în luna decembrie, remunerată cu modesta sumă de vreo 35.000 de euroi. Râdeţi, dar nu vă miraţi! Între Hagi şi Piţurcă diferenţele sunt uriaşe, dar se pot rezuma simplu. În vreme ce unul a construit de la zero, cu banii şi numele făuriţi în 40 de ani de muncă, o Academie şi o echipă ce a ajuns până în Liga 1, celălalt a produs desfiinţarea unuia dintre cele mai mari branduri din fotbalul românesc, Universitatea Craiova"

  • La acel moment, clasamentul grupei preliminare pentru CM 2014 arăta astfel:
  1. Olanda 12p
  2. România 9p
  3. Ungaria 9p
  4. Turcia 3p
  5. Estonia 3p
  6. Andorra 0p

MARTIE 2013

Despre modul în care comunica Piţurcă

"Marile probleme ale lui Piţurcă nu vin numai din jocul naţionalei, ci şi din incapacitatea lui de a înţelege când, cum şi ce comunici"

"Dincolo de prestaţia slabă a tricolorilor din ultimele două meciuri, de indescifrabila filosofie de joc şi de inexplicabilele decizii de titularizare şi de înlocuire a unor fotbalişti în vână cu alţii împăiaţi, Victor Piţurcă este pus la zid şi pentru că nu înţelege, nu vrea ori nu poate să conştientizeze cât de importantă e comunicarea. El o ignoră, o consideră un moft sau cel mult o obligaţie profesională, chiar dacă de fiecare dată necazurile îi sunt generate de ea"

"Adevăratul balast al selecţionerului îl reprezintă modul în care îşi pregăteşte discursul. Acum 30 de ani, când nu existau internet, laptop sau Facebook, şi, cel mai important, nu exista (la noi) televiziune, vorbele nu aveau aceeaşi importanţă. Prin intermediul tubului catodic nu se creau curente de opinie. Astăzi, plasma și LCD-ul sunt arme nucleare dacă nu ştii să te protejezi de ele. Dacă nu le manevrezi tu primul şi îi laşi pe ceilalţi să le folosească"

  • Editorialul a fost scris după Ungaria - România 2-2 şi Olanda - România 4-0

NOIEMBRIE 2013

Cerea schimbarea lui Piţurcă

"Selecţionerului trebuie să-i mulţumim că ne-a adus la baraj, acolo unde n-am mai fost de 12 ani, şi apoi să găsim omul necesar pentru nivelul următor"

"Piţurcă s-a dovedit un bun antrenor de criză. De fiecare dată a intrat în şantier şi a făcut ordine. Cu metodele, cu convingerile şi cu fixurile lui. După ce a strâns mizeria, a stopat belfereala şi a pus casa din nou pe picioare, nivelul următor i-a depăşit de fiecare dată competenţele. Fineţurile de interior, restaurarea, crearea de noi opere nu se pot face tot cu mătura, mistria şi canciocul"

"Din păcate, istoria s-a repetat la acest baraj, arătându-ne încă o dată limitele selecţionerului. Dacă vrem să trecem la nivelul următor, avem nevoie şi de un tehnician inovator, de un creator de fotbal şi de spirit, de un tip carismatic şi nonconflictual, de un catalizator de energii pozitive. Şi nu doar de un bun şef de şantier"

  • Opinia lui Andrei era după ce România a pierdut cu Grecia barajul pentru CM 2014

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (19)
dan2010
dan2010  •  08 Septembrie 2017, 18:34

Vreti sa spuneti, ca fundasii de acum se compara cu fundasii de atunci? Avem acum vreun Mutu prin Echipa? Si inchizatorii scartie, un varf de exceptie cred ca nu am avut nicionata, ma refer la unul care sa faca diferenta, de talie internationala ....?

florar
florar  •  08 Septembrie 2017, 17:53
Postat de Adrian Popescu pe 08 Septembrie 2017, 17:41

În primul rând că nu este onest ca în paginile unui ziar la care domnul Vochin a pus mult mai multe vocale decât oameni au o părere bună despre domnul Crăițoiu, să apară astfel de aprecieri. În al doilea rând ca să fim în aceeași notă aș spune că disputa Pițurcă vs Daum este egală: unul cu drogurile vs altul cu barbutul. Dar hai să fiu eu naiv, totuși parcă s-a ajuns prea departe. În aceleași pagini boierii fac dezvăluiri iar argații dau cu noroi...

Pai domnule esti in eroare.Acest ziarist nu face nici o apreciere ci pune cap la cap doua discursuri ale aceluiasi individ pe nume Vochin...Adica d-ta crezi ca este normal sa critici un antrenor dar sa nu zici nici pas cand antrenorul adus de tine o da in bara?

1694034334149732
Florin Gugulica  •  08 Septembrie 2017, 17:53

Daca mi aduc bine aminte Erau Mutu Chivu deci erau câteva valori Spunețimi și mie un jucător la ora actuala echivalent cu Mutu sau Chivu Pițurcă este un antrenor bazic nimic exceptional

Vezi toate comentariile (19)
Comentează