FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRO GSP

RETRO GSP 24 de ani de când Stelea le arăta degetele mijlocii spectatorilor, iar Hagi cerea statuie » În 2015, când i s-a făcut un bust, „Regele” declara: „Eu sunt legendă, nu statuie! V-am făcut fericiți”

Anghel Iordănescu și Gică Hagi (foto: captură TVR) +10   FOTO
Anghel Iordănescu și Gică Hagi (foto: captură TVR)

Articol de , - Publicat vineri, 03 iunie 2022 09:10 / Actualizat vineri, 03 iunie 2022 10:17

Pe 3 iunie 1998, naționala României disputa penultimul test înaintea Mondialului din Franța. În fața a numai 12.000 de oameni prezenți pe stadionul Steaua, „tricolorii” învingeau Paraguay cu 3-2, însă scorul n-a interesat aproape pe nimeni. În timpul și la finalul partidei, conflictul dintre suporteri și jucători și cel dintre jucători și presă au atins cote nemaiîntâlnite.

  • Nu rata alte episoade #RETROGSP de colecție 

Prima scânteie a apărut în minutul 27, când Cristi Dulca a greșit la reușita de 1-1 a sud-americanilor. Imediat, tribunele din Ghencea au început să-l huiduie la fiecare atingere a mingii pe fundașul rivalilor de la Rapid.

Apoi, în minutul 64, Bogdan Stelea a fost surprins de Acuña cu un șut de la mare distanță, din apropierea marginii terenului, provocând scandările răutăcioase ale fanilor. „Arnold” nu și-a stăpânit nervii și, în replică, a fluturat în mai multe rânduri degetele mijlocii de la ambele mâini către contestatari!

+6 FOTO

Iordănescu semnase cu Grecia

În ultima jumătate de oră, meciul propriu-zis s-a mai desfășurat doar pentru că așa prevede regulamentul. Spectatorii l-au luat în colimator și pe selecționerul Anghel Iordănescu, despre care se aflase că semnase cu reprezentativa Greciei, unde urma să ajungă imediat după turneul final din Hexagon.

Conferința de presă de după joc a fost incendiară. Vreme de aproape o jumătate de oră, Iordănescu și mai ales Hagi i-au „mitraliat” pe ziariști, considerați principalii vinovați că microbiștii s-au distanțat de națională. Primele reproșuri au fost ale lui Puiu:

Vă cer eu scuze în numele lui Stelea, iar mâine vă promit că veți avea și scuzele lui, dar asta nu schimbă cu nimic reacția tribunelor.

Suntem înaintea unui Campionat Mondial de la care aveți așteptări foarte mari, iar jucătorii au nevoie de dragostea și de prețuirea dumneavoastră, însă au parte prea puțin de așa ceva.

24 de ani de când Stelea le arăta degetele mijlocii spectatorilor, iar Hagi cerea statuie » În 2015, când i s-a făcut un bust, „Regele” declara: „Eu sunt legendă, nu statuie! V-am făcut fericiți”

„Gândurile lui erau doar la copilaș”

Știți că Stelea are copilul în spital?! Iar gândul și concentrarea lui au fost doar la copilaș... L-am băgat să joace doar pentru că aveam nevoie de încă o verificare, cu toți jucătorii. Iar asta e problema mea, nu a dumneavoastră!

Știți că Dulca a venit la mine încă din minutul 25 ca să ceară schimbare?!

Apoi a intrat în scenă Hagi:

Tot ce se întâmplă, tot ce fac oamenii în tribune e din cauza voastră, a presei! Noi jucăm pentru România, mă! Voi, presa și televiziunea, ne-ați făcut cum ați vrut!

Arătați tot, case, vile, bani, ce?! Sunt banii noștri, nu-s ai voștri, mă! Noi am muncit pentru ei

Băi băiatule... Nu strâmba, nu strâmba, cu mustața ta nu strâmba! Ne-ați făcut în toate felurile, că suntem strâmbi, că sărim liniile de tramvai când venim în București..

Hagi: „V-am obișnuit prost”

V-am obișnuit prea prost! De 10 ani, în condițiile în care suntem în România... Suntem cap de serie la Mondiale și nu ne prețuiți, din cauza voastră publicul ne înjură, iar jucătorii nu pot juca

Stelea a reacționat cum a reacționat din cauza voastră. Suntem stresați... Lăsați-ne să jucăm, pentru că noi o facem bine. Să vedem cum o faceți voi...

Țineți cu echipa națională și puneți-ne în dispoziție bună, pentru că merităm! Merităm să ne faceți statuie, mă! La ce facem noi de 10 ani, în condițiile din România, sociale și tot ce vreți, voi trebuie să ne faceți statuie! În 2-3 ani, fotbalul nostru se duce... Zero!

„Rezultatele «cântă» cu noi”

Sunt unii care nu mai pot să joace la națională din cauza tribunei... tribunei care din ziare... Ne faceți că suntem bătrâni, că se dau bani la antrenori ca să fie selecționați... Multe și multe, care băieții nu mai suportă.

Rezultatele «cântă» cu noi, ar trebui să țineți la noi măcar acum, cât sunt Mondialele. După aia, faceți-ne cum vreți!

Faceți ceva să vină lumea la stadion! Fără să aduceți lumea la stadion suntem morți, tot fotbalul românesc e mort! Iugoslavia a jucat acasă cu Nigeria și a avut 80.000 de spectatori, noi de ce jucăm cu 5.000?!

Mie nu mi s-au cântat ode, s-a spus adevărul! Ce, am făcut ceva prost și mi s-au cântat ode?!

Imediat după acea conferință, fotbaliștii și staff-ul naționalei au intrat în silenzio stampa, inclusiv pe parcursul Cupei Mondiale. În Franța, România a învins Columbia (1-0) și Anglia (2-1), a remizat cu Tunisia (1-1), după care a fost eliminată de Croația (0-1), în optimile de finală.

În 2015, lui Hagi i s-a făcut statuie: „Eu sunt legendă, nu statuie! V-am făcut fericiți”

24 de ani de când Stelea le arăta degetele mijlocii spectatorilor, iar Hagi cerea statuie » În 2015, când i s-a făcut un bust, „Regele” declara: „Eu sunt legendă, nu statuie! V-am făcut fericiți”

„Regele” și-a văzut visul cu ochii în aprilie 2015, când suporterii Stelei i-au făcut un bust. Gestul s-a dorit un cadou pentru Hagi, care împlinise 50 de ani pe 5 februarie. „Eu nu sunt statuie, sunt legendă! Eu am făcut parte din generația care v-a făcut pe voi fericiți. Noi am fost generația care a scris istorie. Punct!”, a declarat Gică la momentul respectiv.

Am fost de partea «tricolorilor» în această bătălie cu presa și cu publicul, dar nu pot să nu observ cât de greu se schimbă mentalitățile sportivilor noștri fruntași în relațiile lor cu presa liberă și cu publicul nesperiat.

Hagi și Iordănescu au avut în fond dreptate, așa cum în fond are dreptate și ziaristul să-și facă meseria. Meserie deseori antipatică.

Publicul? Face exact ce-l taie capul în momentul în care se găsește în fața reprezentativei naționale și se comportă ca și când s-ar afla în fața tuturor problemelor naționale.

- Adrian Păunescu, în Gazeta Sporturilor din 10 iunie 1998

Am fost provocat în permanență, avem și copilul în spital, avea o complicație după o varicelă... Chiar și așa, nu trebuia să cedez. Trebuia să mă controlez. Mi-a părut rău și atunci pentru ce am făcut, îmi pare rău și acum.

- Bogdan Stelea, în 2017, pentru ProSport Live

România - Paraguay 3-2 (1-1)

24 de ani de când Stelea le arăta degetele mijlocii spectatorilor, iar Hagi cerea statuie » În 2015, când i s-a făcut un bust, „Regele” declara: „Eu sunt legendă, nu statuie! V-am făcut fericiți”
  • Au marcat: Ad. Ilie (4', 57'), Hagi (84'-pen) / Cardozo (27'), Acuña (64')
  • România: Stelea (Salamanca) - D. Petrescu (Chelsea), Filipescu (Galatasaray), Gh. Popescu (Galatasaray), Dulca (Rapid), D. Munteanu (FC Köln) / 81' I. Dumitrescu (Atlante) - Gâlcă (Espanyol), G. Popescu (Salamanca) / 60' Stângă (PSV), Gh. Hagi (Galatasaray) / 89' L. Ciobotariu (Dinamo) - V. Moldovan (Coventry) / 60' Lăcătuș (Steaua), Ad. Ilie (Valencia) / 70' Craioveanu (Sociedad). 
  • Selecționer: Anghel Iordănescu
  • Paraguay: Chilavert (59' Ruiz Diaz) - Arce, Sarabia, Rivarola, Gamarra, Enciso - Benitez (78' Yegros), Acuña, Paredes (59' Caniza) - Cardozo (59' Brizuela), Ramirez (86' Campos). 
  • Selecționer: Paulo César Carpegiani
  • Arbitru: Juhos (Ungaria)
  • Stadion: Steaua. Spectatori: 12.000

Celebrul VIDEO cu Anghel Iordănescu și Gică Hagi

Citește și alte episoade din seria RETRO GSP:

35 de ani de la cele mai tari 8 minute din istoria naționalei. Și de când Lăcătuș a trimis la spital doi adversari într-un sfert de oră. „Așa trebuie jucat și acum, nu ca domnișoarele!”
RETRO GSP
35 de ani de la cele mai tari 8 minute din istoria naționalei. Și de când Lăcătuș a trimis la spital doi adversari într-un sfert de oră. „Așa trebuie jucat și acum, nu ca domnișoarele!”
162 de ani de la primul meci de box pentru titlul mondial. Un englez și un american s-au măcelărit 42 de reprize, sub privirile lui Charles Dickens și ale unor capete încoronate, deși lupta a fost ilegală
RETRO GSP
162 de ani de la primul meci de box pentru titlul mondial. Un englez și un american s-au măcelărit 42 de reprize, sub privirile lui Charles Dickens și ale unor capete încoronate, deși lupta a fost ilegală

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
gepeto
gepeto  •  04 Iunie 2022, 00:57

HAGI A AVUT DREPTATE! asta trebuia sa fie titlu. Fotbalul e pa, si i-am facut si statuie. Ala cu mustata era Emil Hossu nu? Aici trebuia sa faceti articol Mari jurnalisti, nu stiati ce munca depuneau si ce dezastru urma pt lipsa de organizare. Stadioanele sunt imobiliare majoritatea acum.

Ceferinho
Ceferinho  •  03 Iunie 2022, 14:57

Gica, machedon cum e, e mai roman decat 99% din toti romanii. Sigur, are si el minusurile sale, cu educatia, cu placerea banutului, dar cand e vorba de Romania omul e trup si suflet pentru tricolor. Si da, vorbeste direct, e mai contondent din fire, dar spune lucruri foarte importante si care trebuiesc auzite si intelese. Personal l-as vrea presedinte la FRF, la LPF, la ce vrea el, intr-o pozitie de conducere, Romania are nevoie de el, si nu neaparat numai la fotbal. Multumim pentru tot Gica, si insanatosire grabnica lui Ianis, fiindca sigur te apasa accidentarea lui!

agiler
agiler  •  03 Iunie 2022, 13:42

Singura conferință de presă din istoria naționalei în care sa spus adevărul.La ce fotbal sărac era în România și ce condiții precare într-adevăr ne obișnuisem ca naționala să aibă rezultate.Si unii se supara că sunt numiți generația de aur că vezi Doamne nu au câștigat nimic.Sa vedem dacă vom mai face vreodată același performante la națională.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează