FOTO & VIDEO » Istoria ciocolatei

Articol de GSP luni, 27 martie 10:13

Înainte de secolul al XVI-lea, ciocolata exista doar în America Centrală. Locuitorii de acolo nici măcar nu o numeau ciocolată, pentru că nu era ce înţelegem astăzi prin ea.



Istoria ciocolatei datează din 1900 înainte de Hristos, când locuitorii foloseau "kakao" pentru a pregăti o băutură ceremonială. Procesul presupunea zdrobirea boabelor de cacao şi amestecarea lor cu ardei iute ca parte a unui ritual.

Mayaşii şi aztecii preţuiau cacao atât de mult, încât boabele se foloseau la un moment dat ca monede. Soldaţii îşi primeau salariul în pungi de boabe de cacao, iar copacul era unul dintre cei mai importanţi pentru ritualurile religioase.

După ce au venit spaniolii în Lumea Nouă, cacao a început să crească în popularitate. Aceştia au luat cacaoa de la băştinaşi şi au răspindit-o în întreaga lume, inclusiv prin familiile regale ale Europei. La început, datorită gustului amar, cacaoa a fost folosită mai mult ca medicament. Însă, după ce au adăugat miere la boabele de cacao strivite, a început să apară prima formă de ciocolată, care a crescut rapid în popularitate în toată Europa.

La fel ca atât de multe alte produse populare din Lumea Nouă, unii oameni au trebuit să lucreze din greu şi să facă sacrificii, pentru a oferi familiilor regale ale Europei aceste delicatese exotice.

Pentru a afla mai multe despre întreaga istorie a ciocolatei, urmăreşte filmuleţul de mai jos realizat de oamenii geniali de la TedEd.