GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  RETRO GSP

Retro GSP 75 de ani de la cel mai lung meci de fotbal din istorie » A durat 3 ore și 23 de minute, fără să aibă vreun învingător!

Articol de , - Publicat marti, 30 martie 2021 13:21 / Actualizat marti, 30 martie 2021 13:32

Pe 30 martie 1946, pe arena Edgeley Park din Stockport (Anglia) s-a desfășurat o anonimă partidă din turul 2 al Cupei de Nord, rezervată formațiilor din Liga a 3-a engleză. Adversarii amfitrionilor de la County erau cei de la Doncaster Rovers. Era, de fapt, o rejucare. La Doncaster, cu o săptămână mai devreme, cele două terminaseră nedecis, 2-2.

Același scor, 2-2, s-a înregistrat și în jocul din urmă cu fix 75 de ani. Cum regulamentul din acea vreme nu prevedea un al treilea meci pentru a se afla cine merge mai departe, s-a intrat în prelungiri. Două reprize de câte 15 minute.

Au plecat să bea ceaiul de la ora 5:00

Dacă nici în cele 30 de minute nu exista o învingătoare, se intra în alte prelungiri, în care acționa o regulă similară "golului de aur" din timpurile noastre. Loviturile de departajare de la 11 metri nu se inventaseră. 

Cum nimeni n-a avut puterea să forțeze, minutele tot treceau. Și treceau. Spre disperarea spectatorilor, care mai aveau și treburi de rezolvat pe acasă. Ziarul "Yorkshire Post" a scris că mulți dintre cei aflați în tribune au plecat să bea celebrul ceai de la ora 5:00 după-amiază, apoi s-au întors la stadion să vadă ce se mai întâmplă.

Toți voiau să valideze golul

Izbăvirea părea să vină în minutul 173. Atunci, Les Crocker a marcat pentru gazde, însă arbitrul Baker a anulat golul pentru henț. Spre amuzamentul tuturor, decizia "centralului" a fost contestată inclusiv de oaspeți, care abia mai stăteau în picioare! 

Baker nu s-a lăsat înduplecat, astfel că partida a continuat până în minutul 203, când întunericul se lăsase deja peste Edgeley Park. Epuizați, cei 22 de fotbaliști au acceptat o altă rejucare, de astă-dată la Doncaster. După 4 zile, n-a mai fost nevoie de niciun minut de prelungiri. Rovers s-a impus cu 4-0 și a mers în turul 3.

Regulă anulată

La câteva luni de la aceste evenimente, Federația din Anglia a hotărât să abandoneze prevederea conform căreia întâlnirile de Cupă trebuie să se joace până înscrie una dintre competitoare, tocmai pentru a evita alte asemenea cazuri. 

Meciul de 3 ore și 23 de minute este și acum cel mai lung din istoria fotbalului. Și sunt șanse mari ca recordul să dăinuie încă multă vreme.

Citește și alte articole din categoria RETRO GSP:

Trei decenii de la debutul lui Ryan Giggs, cel supranumit „Mister Premier League”! Ce recorduri uluitoare a stabilit

23 de ani de când Adrian Ilie marca primele goluri în Primera Division, o „triplă” pentru Valencia!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează