Articol de GSP - Publicat vineri, 01 noiembrie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 01 noiembrie 2013 12:26

"Chiar credeţi, la Gazeta Sporturilor, că există o conspiraţie în utilizarea fondurilor europene?", a întrebat Moise Guran la emisiunea sa, Biziday, de joi seară, de la TVR.

"Da. O superclasă de funcţionari intangibili din ministere comit fraude şi nereguli, nu absorb banii şi, în loc să fie daţi afară, se autoconsolidează sub protecţia miniştrilor, fie că e vorba de Elena Udrea sau de Liviu Dragnea", a răspuns Cătălin Tolontan, oferind exemple de directori generali care s-au plimbat de la un minister la altul din guvernarea PD-L în cea USL sau sume de bani risipite în continuare pe operaţiuni sportive care nu vor fi acceptate niciodată de către Comisia Europeană.

Redactorul şef al Gazetei a explicat că "Gala Bute arată că banii se întorc unde trebuie. Şi, din aceşti bani, se finanţează partidele, facţiuni corupte ale serviciilor secrete şi buzunare private". Tolontan a mai precizat că, în cazul Galei Bute, "profitul" e 1 milion de euro nu a rămas la Obreja şi a adresat un mesaj public către DNA să constate unde sînt aceşti bani, "care se află la distanţă de un click de procurori".

Moise Guran a spus că, în aceste condiţii, jocul cu fondurile europene este unul cu focul. Există riscul, a spus realizatorul TV, ca, peste un an sau doi, Europa să ne taxeze şi să se întoarcă împotriva României. "Da, şi puteam ajunge în situaţia Greciei care, din cauza neregulilor, a avut de restituit foarte mulţi bani", a adăugat Tolontan.

La cîteva ore după discuţia de la televizor a celor doi jurnalişti şi a unui expert în fonduri europene care a denunţat şi el ceea ce se întîmplă în instituţiile statului, ministrul Eugen Teodorovici a anunţat că "România va avea de returnat 1 miliard de euro Comisiei europene pentru deficienţe în sistemul de absorbţie al fondurilor europene".

Anunţul că va trebui să restituim această "sumă fabuloasă", după caracterizarea ministrului, a picat ca o lovitură şi a adus stupoare şi furie în blogosferă, dar tăcere pe scena publică.

La 14 ore de la anunţul ministrului fondurilor europene, nici un alt om politic sau responsabil guvernamental n-a explicat cum a fost posibil, în ce constau "deficienţele" pentru care plătim, unde se vor căuta responsabilii şi ce se va întîmpla în continuare în condiţiile în care suma va creşte abrupt deficitul de ţară!

Citatele le puteţi găsi între minutele 35:30 şi 37:38, respectiv 41:36 şi 42:45

Emisiunea integrală o puteţi urmări aici.

Articolul de astăzi din Gazetă îl puteţi citi aici

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”