Articol de GSP - Publicat duminica, 21 decembrie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 21 decembrie 2014 17:22

Străinii din Liga 1 aduc un plus de valoare campionatului şi contribuie la diversitatea fotbalului românesc. Gazeta a premiat în ultimii 6 ani cel mai bun fotbalist străin al anului, alături de celelalte distincţii acordate în Ancheta GSP, ca fotbalistul anului, cel mai bun antrenor şi cel mai bun sportiv.

În 2014 s-au încris pe lista nominalizaţilor nume importante din Liga 1, păstrînd tradiţia anilor trecuţi. Patru jucători au cîştigat pînă acum trofeul:  Sebastian DUBARBIER (2008), Pablo BRANDAN (2009), ERIC DE OLIVEIRA (2010, 2013) şi WESLEY Lopes (2011, 2012). Doar Brandan mai evoluează în fotbalul românesc, după un periplu prin China şi Israel.

Sebastian Dubarbier, 28 de ani, era una dintre vedetele lui CFR cînd a cucerit titlul de cel mai bun jucător străin, iar prestaţiile sale extraordinare l-au propulsat în fotbalul francez, la Lorient. Argentinianul n-a rezistat prea mult în Hexagon, preferînd Spania, unde a evoluat sub formă de împrumut la Tenerife şi Cordoba, ultima achiziţionîndu-l definitiv. În 2013 a semnat cu Almeria. Dacă la CFR a avut o perioadă extraordinară, cu 13 goluri în 76 de meciuri, ulterior nivelul randamentului său a scăzut, ajungînd în ultimul an la un gol în 42 de meciuri. 

1,5 milioane de euro este cota sa actuală, conform transfermakt.com
4 trofee are Dubarbier cu CFR, titlul, două Cupe şi Supercupa

Pablo Brandan, 31 de ani, este deja un veteran în fotbalul românesc. Venit în 2007 la Unirea Urziceni, argentinianul s-a remarcat ca fundaş stînga şi mijlocaş la închidere, impresionînd din start. A cîştigat trofeul în 2009, după un sezon de excepţie la Urziceni. În 2011 a venit mutarea la Steaua, cu care a jucat în Liga Campionilor, apoi a jucat în China şi Israel. A revenit anul acesta în Liga 1, la CS U Craiova, 3 goluri în 13 meciuri.

600.000 de euro este cota actuală a lui Brandan
2 trofee are Brandan în România, un titlu cu Urziceni şi o Cupă cu Steaua

Eric de Oliveira, 29 de ani, este unul dintre cei mai iubiţi străini care au jucat vreodată în Liga 1. Brazilianul s-a ataşat de România, unde a spus că îşi doreşte să trăiască la finalul carierei. A venit în ţară în 2007, la Gaz Metan, sub formă de împrumut, fiind cumpărat ulterior defintiv de medieşeni. În 2011 a plecat în Ucraina, dar a revenit după cîteva luni la Gaz Metan. În 2013 a fost achiziţionat de Pandurii, unde a jucat pînă anul acesta, cînd s-a transferat la Al Ahli Jeddah. A cîştigat trofeul GSP în 2010 şi 2013. 

1,5 milioane este cota sa actuală
30 de goluri în 111 meciuri are Eric la Gaz Metan şi 14 goluri în 31 de meciuri la Pandurii. Sezonul acesta are un gol în 9 meciuri în Arabia Saudită

Wesley Lopes, 34 de ani, a făcut deliciul microbiştilor cît timp a jucat la Vaslui, remarcîndu-se prin tehnica sa deosebită şi execuţiile spectaculoase. A devenit golgeterul Ligii 1, cel mai bun marcator străin din Liga 1, 62 de goluri, dar şi all-time al vasluienilor, 76 de reuşite în toate competiţiile. A cîştigat trofeul de două ori, 2011 şi 2012. După plecarea de la Vaslui a evoluat la Al Hilal şi Millionarios, apoi a revenit pentru cîteva luni în România, la CSMS Iaşi, unde s-a remarcat de această dată numai prin activitatea extrasportivă. De curînd a semnat cu o formaţie din ţara natală, Brazilia, Uniao Barbarense.

300.000 de euro este cota sa actuală
76 de goluri în 135 de meciuri are Wesley la Vaslui. Au urmat 10/19 la Al Hilal, 1/7 la Millionarios şi 3/11 la Iaşi.

Aflaţi din ziarul care va fi mîine dimineaţă la chioşcuri cine a cîştigat trofeul pentru cel mai bun străin din 2014! Tot în ediţia specială de luni, 18 pagini cu voturile jurnaliştilor şi ale oamenilor din fotbal şi interviuri cu toţi cîştigătorii!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion