GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  TOLONTAN LA TVR

Tolontan la emisiunea Emmei Zeicescu: "Președintele Iohannis s-a grăbit când a spus că, la Colectiv, corupția a ucis. Probele arată că dezorganizarea, nepăsarea și incompetența au făcut victime". Cum a răspuns, întrebat fiind dacă vrea să intre în politică

Foto: captura paginademedia.ro
Foto: captura paginademedia.ro

Articol de GSP - Publicat luni, 17 octombrie 2016 16:52

Prezent în această seară în emisiunea "Perfect Imperfect" de la TVR, moderată de Emma Zeicescu, Cătălin Tolontan a vorbit despre cazurile Colectiv, Hexi Pharma și trecerea TVR în subordinea Guvernului.

"Concluzia tristă de azi va fi continuată în ziarele din zilele următoare", a început redactorul-șef al Gazetei Sporturilor.

"E trist pentru public că niciun dosar n-a ajuns în instanță în primul an de la Colectiv. Nu putem acuza însă justiția, pentru că a te mișca repede înseamnă, uneori, să te grăbești. 

S-au schimbat multe de la Colectiv. De exemplu, faptul că unii judecători de la Tribunalul Militar nu i-au trimis în judecată imediat pe pompierii implicați în cazul Colectiv și le-au spus procurorilor să vadă dacă chiar «s-au dus de capul lor» acolo.

Uneori spunem că este corupție pentru că n-am vrea să aflăm că prețuim foarte puțin viața umană. Mă refer nu doar la Statul român, ci și la societate, la noi toți. 

Cred că președintele Iohannis s-a grăbit când a spus că, la Colectiv, corupția a ucis. Probele arată că dezorganizarea, nepăsarea și incompetența au făcut victime.

Patronii, firma de artificieri, firma care a livrat acel  burete care s-a dovedit toxic nu fac parte din stat. Însă sunt parte a societății. Însă ceea ce a făcut statul la început, să dea vina pe patroni, a fost o strategie care a ținut în picioare guvernul de atunci pentru câteva zile.

"Guvernul Ponta a reacționat perfect. Pentru el"

Moderatoarea și jurnalistul Gazetei au dezvoltat subiectul Colectiv într-un dialog pe contre.

Emma Zeicescu: Nu-mi dau seama dacă presa a fost gentilă în primele zile de după Colectiv. 
Cătălin Tolontan: Guvernul de atunci a reacționat perfect pentru el prin vina dată către patroni. Știa cineva că nu avem condițiile anunțate în spitale? Că suntem pe primul loc la rezistența bacteriilor? Că pompierii știau de existența clubului Colectiv?

Emma Zeicescu: Autoritățile știau. 
Cătălin Tolontan: Da, dar nu vorbim de autorități! Publicul este cel care trebuie să știe. Și familiile victimelor, ca să ia cea mai bună decizie.

Tolontan despre TVR: "Suntem acum în sufrageria oamenilor"

Cătălin Tolontan a abordat și tema trecerii TVR în subordinea guvernului.

"Când Liviu Dragnea vrea să treacă TVR și RRA la guvern, uităm care este înțelegerea dintre cetățeni și televiziuni. Orice televiziune, nu doar cea publică. Televiziunile vin în fața oamenilor și spun: «Hei, dați-ne, vă rugăm, spațiul pentru unde. Eterul este un bun public. El aparține oricărui om din această țară. Oferiți-ne acest spațiu și noi, televiziunile, vă dăm la schimb un singur bun public: informația». Aceasta este explicația pentru care licențele sînt gratis. Noi, cetățenii, cedăm ceva contra unui singur serviciu public: informația!".

"Această discuție nu e un complot", a completat moderatoarea Emma Zeicescu.

"Noi suntem acum în sufrageria oamenilor plătitori de taxe. Ei ne-au deschis literalmente această ușă", a adăugat Tolontan.

"Ziariștilor trebuie să le fie încurajată libertatea, nu supusă capriciilor unui ministru de finanțe. Aici greșește directorul TVR, Irina Radu".

"În cazul în care contractul se rupe și banii vin nu direct de la oameni, ci de la bugetul național, atunci televiziunea și radioul public se vor transforma într-unele guvernamentale.

Nu depinde de oameni, depinde de felul în care desenezi sistemul pentru ca jurnaliștii să fie protejați, să le fie încurajată libertatea, nu supusă capriciilor unui ministru de finanțe.

Capacitatea unei televiziuni și a unui radio public de a crește nivelul conversației naționale depinde de încredere.

Aveți probleme cu încrederea. Toți avem. Veți avea de o sută de ori mai multe probleme de încredere decât acum dacă veți trece în subordinea financiară a guvernului!",  a conchis Tolontan subiectul TVR.

Despre cazul Hexi: "Nu mă simt «safe», deși s-au făcut pași importanți"

Emma Zeicescu: Fiul meu avea febră la 7 dimineața. S-a dus la spital cu tatăl lui. Slavă cerului, acum e în regulă. Prima oară m-am gândit la Hexi Pharma. M-am gândit că pleacă având ceva și se întoarce cu altceva. Și asta m-a durut. Cum se simte jurnalistul și tatăl Cătălin Tolontan?

Cătălin Tolontan: Nu mă simt «safe» nici măcar acum. Deși s-au făcut pași importanți. Faptul că acei dezinfectanți falsificați nu mai sunt în spitale se vede, întrebați cadre medicale și asistente.
Cifrele reale privind infecțiile nosocomiale sunt cele reale, nu cifrele mici, cele raportate înainte. Acel 0,3% care ne ducea în fruntea Europei.

Întrebat dacă vrea să intre în politică, Cătălin Tolontan a punctat: "Nu cred că avem nevoie de încă un politician incompetent, mai bine de un ziarist rezonabil, care să încerce să-și facă meseria".

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
atentu
atentu  •  17 Octombrie 2016, 22:26
Postat de Cosmin George pe 17 Octombrie 2016, 20:08

ce prostii debiteazul tolontanu..pai dezorganizarea,nepasarea si incompetenta sunt toate rezultatele coruptiei,caci daca pana la momentul respectiv am fi avut manageri de spitale competenti,alta era situatia.

tolontanul nu debiteaza prostii, asa este el de la natura. A ajuns sa faca lobby pentru achitarea taxei de catre cetateni la TVR. Cainele moare de drumul lung si tolontanul ...

steaua1986forever
steaua1986forever  •  17 Octombrie 2016, 21:31
Postat de Ghita Florin pe 17 Octombrie 2016, 21:28

Daca nu avem posibilitatea de a avea macar un spital ptr.arsi perfect dotat se datoreaza coruptiei care a mancat banii cu care s-ar fi putut realiza un spital dotat corespunzator,deci da ,CORUPTIA UCIDE

Ei, lasa, ca a facut "guvernul tehnocrat" in anul asta (sau macar a inceput) un spital pentru arsi? Nu. Dar lasa, ca "a trebuit sa moara oameni" nu? Inteleg, Ponta era nesuferit, nu puteam nici eu sa il suport, insa uitandu-ma in trecut, am impresia ca a avut dreptate cu anumite lucruri...

696253093853906
Ghita Florin  •  17 Octombrie 2016, 21:28

Daca nu avem posibilitatea de a avea macar un spital ptr.arsi perfect dotat se datoreaza coruptiei care a mancat banii cu care s-ar fi putut realiza un spital dotat corespunzator,deci da ,CORUPTIA UCIDE

Vezi toate comentariile (7)
Comentează