GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  REMEMBER

10 ani fără "Mops" » Trei povești mai puțin știute cu Florea Dumitrache: cum s-a ales cu porecla și cum a trecut un examen doar cu un pom desenat

Imagine antologică: Dumitrache și Dobrin în tribunele fostului
Imagine antologică: Dumitrache și Dobrin în tribunele fostului "23 August", pe când făceau furori la Dinamo și, respectiv, FC Argeș, dar și în naționala României // FOTO Arhiva GSP

Articol de - Publicat miercuri, 26 aprilie 2017 00:00

La un deceniu de la decesul unui fotbalist de geniu al României, Gazeta publică trei povești mai puțin știute cu fostul vârf dinamovist.

2007 a fost anul în care fotbalul nostru  s-a despărțit de trei simboluri. Primul a fost Florea Dumitrache, dispărut pe 26 aprilie. Nu împlinise încă 59 de ani. Cauza, o hemoragie digestivă.

Cu doar un an mai în vârstă, în toamnă, se stingea și Nicolae Dobrin. Scenele cu Piteștiul în ploaie și lacrimi nu vor fi uitate în Trivale, "Ștrand" sau pe "Petrochimiștilor", bulevardul principal din oraș.

Tot atunci începea demolarea bătrânului "23 August". Imaginea publicată de Gazetă atunci și republicată azi scutura privitorul. Cei doi foști colegi în "națională", adversari în Divizia A și prieteni erau fotografiați în plină tinerețe pe gradenele stadionului bucureștean.

Bobby Moore, explozie, vicii

Azi se împlinesc fix 10 ani de la moartea lui Dumitrache. Câteva repere sunt reținute de toată lumea. Unu, driblingul minunat în fața lui Bobby Moore de la Campionatul Mondial din 1970.

"Ajuns generic la televiziunea mexicană", după cum e amintit într-un episod al emisiunii Replay. Apoi, golul de pe Wembley, explozia, detenta excelentă pentru un vârf nu foarte înalt, problemele cu alcoolul și viciile care i-au scurtat viața.

Azi, Gazeta vă propune trei povești mai puțin știute cu Dumitrache, de la poreclă la perioada Jiul.

1. De ce "Mopsul"?

Deși majoritatea poreclelor jucătorilor de fotbal sunt căpătate ori la juniori, ori pe teren, de la adversari sau colegi, Dumitrache a venit cu porecla la ghiozdan, de acasă.

Acesta povestea că "totul mi se trăgea de la o vecină de la care furam fructe direct din copac. De obicei, aveam grijă să nu mă prindă. Dar, într-o zi, bătrâna m-a prins chiar în copac. «Dă-te jos, mopsu' dracului! Jos!», s-a răstit la mine. Îmi zicea așa din cauza nasului, care semăna cu al unui câine mops. Și așa mi-a rămas", povestea acesta cu puțină vreme înainte să se stingă.

2. "Te ținea de vorbă la cornere"

Unul dintre fundașii de bază ai anilor '70, Remus Vlad, fost căpitan la FC Argeș, l-a numit pe Dumitrache "cel mai greu adversar pe care l-am avut de înfruntat, un atacant complet".

Vlad povestea, acum câțiva ani, și modul în care Florică reușea să păcălească apărătorii adverși. "El era băiat bun, prieten cu toată lumea. Așa că, la cornere, ne lua de umăr, ne povestea ce a făcut el în ultima vreme, că nu știu ce a pățit verișorul, că i s-a stricat ceva pe acasă. După care, fără să-ți dai seama, țâșnea și dădea gol".

Cei doi aveau să ajungă la Corvinul în cele din urmă, unde Vlad a fost secund și "principal" la începutul anilor '80.

3. Pomul de la Petroșani

De la Dinamo a ajuns la Jiul, iar perioada, deși încununată de aplauzele minerilor de sub Parâng, n-a fost fastă pentru "Mops", care era client fidel al localurilor din oraș. S-a mai domolit când s-a apucat de studiu la Institutul Minier Petroşani, Facultatea de Electromecanică.

Doar că legenda examenului de admitere e una pe cât de neconfirmată, pe atât de savuroasă.

Foștii săi colegi povestesc: "Ni s-a zis înainte că nu vor rămâne la echipă cei care nu trec examenul.Toată lumea umplea paginile cu orice, oricâte rânduri, cât să nu fie probleme. Doar Dumitrache nu scria nimic. Cu 5 minute înainte de final, a mâzgălit ceva și i-a întins foaia profesorului. «Ce înseamnă asta? Ai desenat un copac!», a sărit, ca ars, acesta. «Tovarășe, dacă nu intru la facultate și plec, sunteți în pom», și-a explicat «Mopsul» lucrarea. Și a intrat!".

Cifrele unui atacant de clasă

  • 357 de meciuri în Divizia A
  • 170 de goluri în Divizia A
  • 31 de meciuri la națională
  • 15 goluri la națională
  • 3 titluri de campion
  • 2 titluri de golgeter al campionatului
  • 2 titluri de fotbalist al anului
  • 1 Cupă a României

CV Florea Dumitrache

  • Născut: 22 mai 1948, București
  • Decedat: 26 aprilie 2007, București
  • A jucat la: Rapid, TUG (juniori), Dinamo (1965-1976), Jiul (1976-1979), Corvinul (1979-1984)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
1696282683745502
Opris Serban  •  28 Aprilie 2017, 21:52

Prin anii 72,73 eram student in Bucuresti si faceam practica la U R B pe soseaua Giurgiului la capat. Acolo,muncitorii ne-au povestit ca au facut cheta sa ii cumpere un palton lui Dumitrache,idolul lor. E o a patra poveste suta la suta adevarata cu Mopsul.

paulg40
paulg40  •  26 Aprilie 2017, 11:22

Asa frumos articol!Va multumesc!Doresc sa vad sa faceti ceva o sectiune cu gloriile noastre.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează