GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INTERVIU

Dezvăluiri-surpriză din comunism: "Țiriac și Năstase nu au făcut niciodată asta până în 1990" » Totul despre fuga Nadiei

Mihai Rusu, în stânga, împreună cu Ilie Năstase și Ion Țiriac // FOTO: danielnanu.ro
Mihai Rusu, în stânga, împreună cu Ilie Năstase și Ion Țiriac // FOTO: danielnanu.ro

Articol de GSP - Publicat miercuri, 15 martie 2017 12:43

Rusu a povestit cum a evadat din România, în 1977, și a rămas în Bruxelles, despre Ilie Năstase și Ion Țiriac și despre fuga din țară a Nadiei Comăneci.

  • Mihai Rusu, fost jucător de tenis și fost jurnalist la Europa Liberă, a acordat un interviu pentru blogul jurnalistului Daniel Nanu.
  • Europa Liberă a fost postul de radio american interzis de comuniști, la care puteau fi ascultate știri despre dizidența română, precum și informații cenzurate de regimul de opresiune din perioada comunistă. 

...despre fuga din țară: "Am rămas la Bruxelles la o Cupă a Campionilor la tenis. Eram jucătorul numărul 2 al Stelei, numărul 1 era Titi Hărădău. Eu aveam 29 de ani. Eram la Bruxelles, aveam bani la mine, aveam pașaport. Pe drumul de la Munchen, de la turneul de pregătire, la Bruxelles m-am gândit să rămân în Occident. M-a sunat soția mea, Silvia, care era în țară, i-am zis și să stea liniștită. Ulterior, am făcut o scrisoare către Nicolae și Elena Ceaușescu, în care citam acordul de la Helsinki, pentru reîntregirea familiei. În 1979 i s-a dat pașaportul".

...despre Ilie Năstase și Ion Țiriac: "Nu se fereau. Emeric Ienei și Iordănescu niciodată nu s-au ferit de mine. Bine, ne vedeam în cadru oficial, de față cu toată lumea, nu aveam nici eu interes să-i expun sau să le fac vreun rău.  Să reții însă că până în 1990, nici Ilie Năstase, nici Ion Țiriac nu mi-au dat vreun interviu pentru Europa Liberă. Replica lui Țiriac era «măi, Rusu, eu nu fac politică».

În mai 1989, la Barcelona, cu ocazia finalei de Cupa Campionilor, AC Milan – Steaua 4-0, am insistat o oră pe lângă Ilie să-mi dea o declarație, orice despre meci. N-a fost chip. De față cu Valentin Ceaușescu a refuzat".

...despre Nadia Comăneci: "Am dat primul știrea cu fuga Nadiei. La 8 și jumătate dimineața. Traseul ei a fost Szeged – Viena – Berna. I-am refăcut tot traseul. Am vorbit cu Bella Karoly, care mi-a spus că i-a pregătit toată primirea acolo. Nadia a primit azil politic la Berna. Pe loc. Cu viza de SUA primită la Berna, Nadia a putut ateriza în America".

Interviul integral poate fi citit aici

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
conasu_boeru
conasu_boeru  •  15 Martie 2017, 14:43

Cat a costat ”tot circul” cu Nadia , statul roman ?!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează