GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  REMEMBER BENFICA - U CRAIOVA

FOTO 35 de ani de la semifinala Benfica - Universitatea Craiova » Ce scriau Ioanițoaia și Păunescu în "magnifica noapte de aprilie"

Articol de GSP - Publicat vineri, 06 aprilie 2018 14:52

Azi, 6 aprilie, se împlinesc 35 de ani de la manșa tur a semifinalei Cupei UEFA dintre Benfica Lisabona și Universitatea Craiova. Oltenii au remizat în Portugalia, 0-0, iar două săptămâni mai târziu, în fața unui "Ion Oblemenco" arhiplin, Știința a terminat la egalitate returul cu portughezii, 1-1, ratând la limită calificarea în prima finală europeană din istorie. 

Jurnalistul Daniel Nanu a publicat pe contul său de Facebook paginile ziarului Flacăra din 8 aprilie 1983, la două zile după meciul tur din Portugalia.

Articolele purtau semănătura unor nume grele din presa românească, Ovidiu Ioanițoaia, Nicolae Cristache, trimiși speciali la Lisabona, dar și a regretatului Adrian Păunescu.


Click pe imagine pentru zoom


Click pe imagine pentru zoom


Click pe imagine pentru zoom

"Apărând cu cinste, demnitate și competență culorile fotbalului românesc, luptând excepțional de dăruit și inspirat, Universitatea Craiova a ajuns la un gol de o mare finală europeană", nota ziarul Flacăra în cronica meciului trimisă de corespondenții Ovidiu Ioanițoaia și Nicolae Cristache. 

Din păcate, Universitatea nu a reușit să se califice în finală, remizând în returul de pe "Ion Oblemenco", 1-1. Pentru mulţi, acela avea să fie şi finalul unei poveşti fantastice scrise timp de un deceniu, destul cât să hrănească generaţii întregi. O poveste cu eroi rămaşi şi astăzi în sufletul multor microbişti.

"Craiova a fost şi cea mai bună, şi cea mai frumoasă echipă a tuturor timpurilor", spunea Ilie Balaci. 

"Marea ambiție a fotbaliștilor craioveni a învins într-o magnifică noapte de aprilie"

Și cotidianul Sportul, fostul și viitorul Gazeta Sporturilor, a elogiat remiza reușită de Craiova la Lisabona.

"M-ai învins, Rodioane!"

Tot din partea unui scriitor vine o altă poveste memorabilă din acea "dublă". După ce a evoluat entuziasmant în meciul tur, scriitorul Eugen Barbu s-a înclinat în fața lui Rodion Cămătaru pri celebrul articol intitulat: "M-ai învins, Rodioane". Un titlu care dăinuie chiar și în zilele noastre.

Benfica: Bento – Pietra, Humberto Coelho, Bastos Lopes, Alvaro, Carlos Manuel, Sheu (55 Nene), Alves, Chalana, Diamatino, Filipovic.
Universitatea: Lung – Negrilă, Tilihoi, Ciupitu, Ungureanu – Țicleanu, Donose (77 Dumitru), Irimescu (56 Beldeanu), Geolgău – Crișan, Cămătaru.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (14)
suporterucv
suporterucv  •  07 Aprilie 2018, 13:59

O echipa fantastica, inconjurata de o iubire si o simpatie in randul suporterilor, cum nu cred ca va ma exista vreodata in Romania !! Din pacate

mioriticul
mioriticul  •  07 Aprilie 2018, 10:27

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mioriticul
mioriticul  •  07 Aprilie 2018, 10:23

Interesant de vazut ca limbajul arhaic si de lemn a tov. I0anitoaia nu s-a schimbat in decursul acestor 35 de ani.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează