GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  ROMÂNIA

România redescoperă sporturile tradiţionale » După oină vor fi reînviate alte 3 sporturi naționale

Articol de - Publicat vineri, 05 mai 2017 00:40

După sportul naţional, oina, proaspăt înfiinţata Asociaţie Română de Jocuri şi Sporturi Tradiţionale şi-a propus să reînvie ţurca, popicul sau trânta.

Uitată în oraşe în anii comunismului, dar practicată în mediul rural, oina a fost revitalizată în ultimii ani, devenind din nou sportul naţional al României. Eforturile depuse de federaţie, în frunte cu preşedintele Nicolae Dobre, s-au concretizat în numeroase competiţii şi demonstraţii, dar şi într-un parteneriat cu federaţii din alte ţări, unde se practică sporturi asemănătoare.

Succesul înregistrat de oină i-a dat constănţeanului o idee inedită, de a readuce la viaţă jocurile tradiţionale. Primii paşi au fost făcuţi, dându-se startul unui proiect denumit „Lupte tradiţionale, cultura noastră: stabilirea reţelelor în sud-estul Europei”, cofinanţat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

Scopul este clar, de a promova şi dezvolta sporturile şi jocurile tradiţionale europene prin crearea de reţele transnaţionale în domeniul sportului şi al culturii. Mai mult, în cadrul proiectului se doreşte cercetarea, conservarea şi descoperirea de noi sporturi tradiţionale.

În plus se promovează activităţile de voluntariat în sport, împreună cu incluziunea socială, oportunităţile egale şi conştientizarea importanţei activităţii fizice care favorizează sănătatea prin participarea sporită şi accesul egal la sportul pentru toţi.

Prima întâlnire a avut loc la Constanţa, în organizarea Federaţiei Română de Oină şi cu reprezentanţii Asociaţiei Jocurilor Antice din Italia, Asociaţiei Europeană a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale, Federaţiei Teritorială Castilia şi León de lupte tradiţionale şi Institutului de Etnologie şi Folclor din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţă.

De la trântă la Jocurile Olimpice

Seminarul a avut loc cu ocazia tradiţionalului festival de kureş, lupte tătăreşti, care se desfăşoară în fiecare an la Valu lui Traian, iar oaspeţii de peste hotare s-au declarat încântaţi de ceea ce au văzut.

„Sunt multe sporturi tradiţionale în estul Europei şi sperăm ca prin acest proiect să fie organizate cât mai multe competiţii. Sporturile tradiţionale fac parte din tradiţia culturală a fiecărei ţări sporturile tradiţionale fac parte din tradiţia culturală a fiecărei ţări. Dacă nu vom face ceva, ele vor muri”, a explicat Guy Jaouen, preşedintele Asociaţiei Europene de Jocuri şi Sporturi Tradiţionale.

“Putem vorbi de un nou început, din două puncte vedere. Pentru că acest seminar este primul desfăşurat în privinţa luptelor, dar şi pentru că aceste sporturi tradiţionale se află într-un moment de răscruce.

După câte am văzut, kureşul este foarte bine reprezentat, dar avem şi trânta noastră românească, cu puternice rădăcini istorice, menţionate în folclor, şi care a dus la descoperirea unor campioni olimpice de lupte. Vrem sa promovăm această activitate, în special ca o parte a culturii comunităţii, iar dacă găsim talente, le vom îndruma spre marea performanţă”, a spus Nicolae Dobre.

Pe lângă aceste sporturi, vor fi readuse alte sporturi tradiţionale, iar în acest sens s-a înfiinţat o nouă structură, Asociaţia Română de Jocuri şi Sporturi Tradiţionale, unde majoritatea membrilor fondatori sunt profesori de sport.

“Tragem mari speranţe că ceea ce am reuşit cu oina vom face şi cu celelalte sporturi tradiţionale. Primele pe listă sunt ţurca şi popicul şi se vor face demonstraţii la Cupa Regelui la oină. Lista este lungă, dar vrem ca anul viitor să organizăm la Constanţa un festival de sporturi şi jocuri tradiţionale”, a adăugat preşedintele acestei asociaţii, Nicolae Dobre.

Festival la Verona

Cel mai celebru festival al jocurilor şi sporturilor tradiţionale se numeşte “Festivalul internaţional de jocuri în stradă” şi are loc în fiecare an, din 2003, la final de septembrie, la Verona, în Italia.

Evenimentul se desfăşoară pe o suprafaţă de 200.000 de metri pătraţi, în centrul istoric al oraşului, şi are loc pe parcursul a trei zile, perioadă în care sunt practicate peste 50 de sporturi. În fiecare an este invitată o ţară, iar una din pieţele importante ale oraşului este denumită după ţara respectivă. Anul viitor, oaspetele va fi România, iar unele jocuri vor avea loc în Piaţa România.

În plus, se organizează expoziţii, seminarii, conferinţe, concerte de muzică tradiţională şi degustări de produse tradiţionale veroneze, dar şi ale ţării oaspete.

“Am început cu un singur joc, lippa, practicat în regiunea Verona, dar ne-am întâlnit apoi cu alte comunităţi şi am descoperit că încă se practică multe jocuri şi sporturi tradiţionale pe teritoriul Italiei. Chiar dacă aveau mari dificultăţi să ducă mai departe tradiţia, nu au renunţat nicio clipă.

Ne-am întâlnit cu Nicu la Congresul Asociaţiei Europene, când oina a devenit membru, şi ne-am gândit că de la un singur joc, ca şi noi, va descoperi în România şi alte jocuri tradiţionale. Discutăm ca anul viitor să invităm România, dar nu ne va fi uşor, pentru că vorbim de o delegaţie de peste 130 de persoane, cărora trebuie să le asigurăm transportul şi cazarea”, a declarat Simona Puggioni, reprezentanta organizatorilor, care s-a aflat zilele trecute la Constanţa.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează