GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  OLANDA

Gest extraordinar al lui Johan Cruyff » Ce s-a întâmplat cu casa lui, care trebuia să devină muzeu

Fosta casă a familiei Cruyff, la parter
Fosta casă a familiei Cruyff, la parter

Articol de GSP - Publicat duminica, 13 mai 2018 18:27

Apartmentul în care a locuit Johan Cruyff în Amsterdam va fi folosit ca locuință socială pentru oameni cu venituri mici, în ciuda presiunilor pentru a fi transformat în muzeu, scrie The Guardian

Legendarul fotbalist olandez a vorbit de multe ori despre convingerile sale politice de stânga, comentând că nu ar putea juca niciodată la Real Madrid, din cauză că a fost echipa generalului Franco, și devenind susținător al independenței catalane în perioada în care a jucat la Barcelona.

Cruyff a murit acum 2 ani, la 68 de ani, dar moștenirea politicilor sale progresiste continuă să supraviețuiască.

Locuința sa dintr-un cartier muncitoresc din Amsterdam e disponibilă pentru închiriat, dar cu o condiție strictă: numai cei care au un venit sub 40.000 de euro pe an pot aplica. Apartamentul cu 3 camere ar aduce mulți bani din chirie, dar, pentru a respecta dorința fostului fotbalist, acesta este acum proprietatea unei asociații pentru locuințe sociale și poate fi închiriat cu 280 de euro pe lună.

E situat în apropierea fostului stadion al lui Ajax, De Meer, unde a început Cruyff să joace fotbal regulat. Ca adult, a revenit constant în zona respectivă, iar fundația sa a construit un teren de fotbal în apropiere.

Au existat numeroase tentative de a transforma apartamentul într-un muzeu dedicat lui Johan și carierei sale de jucător și manager, dar acestea au fost respinse cu fermitate chiar de el.

Asociația care deține acum apartamentul spune că acesta are un spațiu mare, cu o grădină frumoasă și poate fi locuit de 2-3 oameni. Situată la parter, casa are ferestre foarte mari, deoarece a fost folosită de tatăl lui Johan drept aprozar.

Hermanus Cornelis Cruyff a murit în 1958, la doar 45 de ani, din cauza unui atac de cord. Johan chiar declara ulterior că îi e teamă că va muri și el tânăr, iar până la 45 de ani a trăit cu anxietatea generată de aceste gânduri. După moartea lui Hermanus, soția sa, mama fotbalistului, s-a mutat într-o altă casă din cartier și a devenit femeie de serviciu la Ajax, unde fiul ei începea să atragă atenția la echipele de juniori.

Câțiva studenți au locuit fără să plătească chirie în apartamentul lui Cruyff în ultimii 5 ani, cu condiția să ajute comunitatea.

"Când a murit Johan, au trecut peste o mie de oameni pe aici, totul era acoperit cu flori. Cruyff merita asta", spune un vecin, Martin Schill.

Arena lui Ajax va fi redenumită oficial Arena Johan Cruyff sezonul viitor. O piață de lângă stadionul Olimpic nu se va mai numit Stadionplein, ci JohanCruijffplein.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
portardelegenda
portardelegenda  •  14 Mai 2018, 07:04

Un mod simplu și profund de a arăta că nu ai trecut degeaba prin viata

marian0904
marian0904  •  13 Mai 2018, 21:18

Un OM.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close