GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  POZE-DOCUMENT

La începutul secolului XX, zvastica apărea extrem de des pe echipamentele sportivilor!

Hocheiste - 1916 (foto: www.cracked.com) +3   FOTO
Hocheiste - 1916 (foto: www.cracked.com)

Articol de - Publicat vineri, 18 martie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 18 martie 2011 12:09

Astăzi e, pe bună dreptate, repudiată de lumea civilizată. Simbol al crimei de masă, zvastica are o istorie care s-a intersectat cu sportul. În alte timpuri. Atunci cînd ea reprezenta semn de noroc. Semn sfînt în hinduism, folosit pe cărţile lui Rudyard Kipling şi de cercetaşii americani, zvastica şi-a început declinul la mijlocul secolului trecut. A fost adoptată de Adolf Hitler şi de mişcarea nazistă, asociată cu rasismul şi Holocaustul, respinsă de lumea civilizată şi interzisă ca reprezentare în multe ţări care au cunoscut ororile si crimele fascismului.

De aceea, nişte fotografii de la începutul secolului trecut, cu sportivi purtînd pe echipament semnul detestat în zilele noastre, pot părea deplasate, şocante, ofensatoare. Aceste poze datează însă dinaintea înfiinţării Partidului Muncitoresc German Naţional-Socialist, în 1919. Sportivii şi antrenorii din imagini nu au bănuit niciodată că simbolul pe care şi-l aşezaseră pe piept, pentru noroc în joc, va deveni, în nici 50 de ani, semnul terorii, al nedreptăţii, al discriminării crude.

Aceste fotografii sunt documente istorice. Arată cum lumea se poate schimba în decurs de jumătate de secol, dincolo de formele unui desen. În 1909, zvastica stătea pe echipamentul sportiv al unor hocheiste şi al unor baschetbalişti din Statele Unite, la fel de des cum, în zilele noastre, apar, de pildă, steluţa sau vulturul. Astăzi, ea dă frisoane.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
marianci77
marianci77  •  18 Martie 2011, 17:04

care lume civilizata domnilor????!! eu traiesc in SUA de 5 ani, astea nu au nici 4 clase, abia stiu sa scrie si sa citeasca in 'limba lor natala", si voi o numitzi "lume civilizata " ppfffa asta este buna :))), hai sa fim seriosi

hypocrisy
hypocrisy  •  18 Martie 2011, 15:06

Si steau rosie comunista de ce nu e repudiata din 'lumea civilizata' ? Cu ce au fost mai prejos rusii fata de nemti ? Sa nu mai zic de americani care distrug tari pt petrol si alte interese meschine . Vorbesti si tu sa te afli in treaba

juicylucy
juicylucy  •  18 Martie 2011, 14:08

Ma intreb cum a lovit-o inspiratia pe-aceasta "ziarista" sa publice acest "articol" la 24 ore de la aparitia acestei liste: ://www.cracked.com/article_19065_18-old-timey-photos-you-wont-believe-arent-photoshopped.html ?! In cazul (probabil) in care link-ul este cenzurat, va pot spune ca pe cracked punct com a aparut ieri un articol interesant din care "autoarea" s-a inspirat pentru o sumara cautare pe wiki de unde a compilat copy/paste acest minunat articolas. Mai angajati, domnilor ziaristi? Cred ca verisoara mea de 8 ani are calitatile ce-o recomanda pentru un job la minunatul trust!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează