GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  CRONICĂ DE CARTE

Sportul minţii cu Păcală şi Tîndală » Ce se poate ascunde sub un titlu sobru precum "Ghid pentru învăţarea jocului de şah"

Coperta cărţii +3   FOTO
Coperta cărţii "Ghid pentru învăţarea jocului de şah".

Articol de GSP - Publicat sambata, 05 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 04 ianuarie 2013 19:22

Cartea maestrului FIDE Marius Ceteraş e o surpriză nu doar ca idee, ci şi prin felul în care se împletesc organizarea editorială şi capacitatea de sinteză a autorului. Fiecare lecţie e completată de o poveste cu o poveste cu celebrele personaje româneşti la tabla de joc!

"Nu i-am ales întîmplător pe Păcală şi Tîndală pentru a încheia, cu întîmplările lor şahiste, fiecare lecţie din carte", mărturiseşte autorul. Dincolo de modul ingenios în care sunt structurate cele 18 lecţii, de rigurozitatea şi flerul pedagogic în care sînt livrate informaţiile, poveştile de final vin ca un contrapunct nostalgic şi amuzant. "Într-o lume cu tot mai puţini regi şi tot mai mulţi nebuni, nu deveni pion!", pare să strige cartea, din spatele fiecărei pagini.

Şahul între XBox şi fotbal
Delimitîndu-se eficient de prejudecăţile limbajului didactic, volumul propune o incursiune elaborată în şah, destinată în mod vădit începătorilor. Avem în faţă o excursie la îndemînă din care copiii nu ar trebui să lipsească, o aventură gîndită ingenios, un dicţionar al şahului rupt în mii de elemente şi apoi recompus în chipul înghegat şi solid al unui alfabet prietenos. În 140 de pagini, înveţi să muşti din fructul tainic al unui sport atipic. Între XBox şi fotbal, era parcă nevoie de un şotron cu gîndurile, nu?

Banii care le lipsesc ideilor
Într-o piaţă de carte transpusă tot mai clar în destinul unui naufragiat infirm, apariţiile editoriale de acest fel par un strigăt donquijotesc pe sub candelabrele largi ale tăcerii stupide. E cu atît mai greu, în aceste condiţii, să abordezi sincer o realitate evidentă: discursul grafic al Ghidului îl face mai repede un instrument util pentru profesori, decît o poveste sută la sută ofertantă pentru copii.

Caricaturile fie îmbracă idei năstruşnice, fie potenţează inspirat atunci cînd devine preponderent "aerul de manual": dar reprezentarea lor grafică e o tentativă reuşită de ştrangulare, atît la nivel de dimensiuni cît şi cînd vine vorba de concept. Cînd vine vorba despre valoarea pieselor, autorul şi graficianul reproduc meniul unui fast-food, stabilind preţuri pentru fiecare piesă de şah. Zîmbiţi? Nu-i păcat atunci că toate astea sînt alb-negru şi cît un deget cu care muţi Regina?

Care e Nebunul sau cine e Nebunul?
Că nu e vorba doar de un ghid aspru şi obtuz, poate v-am convins. Ce mi-a rămas în minte însă, aidoma unei scufundări bruşte într-un ocean şi-aşa tulburat de spuza superficialităţii, e senzaţia că nu-i doar o carte despre şah. Că nu înveţi doar "care" e Pionul, ci şi bănuieşti, la capătul lecţiilor, "cine" e Nebunul. Denumirea fiecărei lecţii e un argument în plus: "Goana după dame", "În centrul sau în colţul tablei?", "Banii n-aduc fericirea", "Un pat logic", "Din greşeală în greşeală spre înfrîngerea finală".

Cartea e o pledoarie de lemn în circul de azbest şi fum: cu minte şi cu răbdare, un ghid poate fi o poveste. Dacă ar fi fost, poate, şi mai mulţi bani, aproape că-l atingeam, între două rocade, pe Tîndală!

Ghidul întregeşte "manualul de şah"
La 38 de ani, Marius Ceteraş are în spate o activitate impresionantă în şah: multiplu campion naţional de juniori şi campion balcanic cu echipa României de juniori (1993), a devenit maestru FIDE din 1992. În ultimii 16 ani a pregătit şahişti la cluburi din Alba Iulia, Turda dar şi Matosinhos (Portugalia). După ce a colaborat cu numeroase reviste de profil din străinătate, a publicat în 2007 cartea "Lecţii de şah pentru începători", avizată de MECTS în vederea folosirii ca suport de predare a şahului în învăţămîntul românesc.

"Doi am lucrat la un proiect care să promoveze şahul în rîndul copiilor. Mă uitam la copiii din judeţul Alba, care parcurg în zona Munţilor Apuseni peste 10 km pe jos, indiferent de vreme, ca să ajungă la şcoală. Pentru fiecare copil de acest fel merită scrisă o carte!" (Marius Ceteraş, maestru FIDE, autorul "Ghidului")

"Şahul este instrumentul prin care se susţine ideea că, pentru a excela, avem nevoie de repere, de imaginaţie, de inteligenţă" ( Tudor Sfîrlog, vicecampion european de juniori la şah rapid, în "Ghid")

Titlu: "Ghid pentru învăţarea jocului de şah"
Autor: Marius Ceteraş
Copertă şi caricaturi: Anamaria Benchea
Editura: Unirea (Alba-Iulia), 2012, 140 pagini
Preţ: 15 RON

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
jugarul
jugarul  •  05 Ianuarie 2013, 19:14

Am gasit in aceasta carte lucruri pe care le-am cautat in multe manuale si nu m-au satisfacut...ar merita o reeditare cu ilustratii si scris mai mare asa incat sa fie mai atractiva si pentru cei mici nu doar pentru parinti si antrenori...insa ar costa mult mai mult. Excelent este si celalalt volum, pentru initiati. Cel putin acela nu trebuie sa lipseasca din programul de pregatire al nici unui copil, fiind dupa parerea mea cea mai buna carte de specialitate...

andinamodrei
andinamodrei  •  05 Ianuarie 2013, 10:52

ma bucura acest articol !!! cineva incearca sa atraga lumea spre un sport al mintii , un joc frumos dar cu putini jucatori. e mai usor la fotbal, se castiga mai bine...

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  05 Ianuarie 2013, 09:01

Domnul Gabriel Berceanu ne face o foarte frumoasa recenzie de carte ...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează