DIVERSE    •   CONSTRUCŢIA NAŢIONAL ARENA

TRIMIŞI AI FORULUI DE LA NYON AU FOST ACUM DOUĂ SĂPTĂMÎNI LA BUCUREŞTI » Ultimatum UEFA

Ovidiu Ioaniţoaia

Steaua, victimă a arbitrului Dumitru, dar și a ei înseși!

Joi, 14 Ianuarie 2010

Forul continental a cerut autorităţilor de la Bucureşti să finalizeze neapărat construcţia Naţional Arena pînă pe 31 decembrie 2010, altfel pierd finala Europa League din 2012

Organizarea finalei Europa în League în 2012 pune presiune pe autorităţile de la Bucureşti. Pentru a nu pierde un eveniment de asemenea importanţă, noul stadion Naţional va trebui să fie gata pînă pe 31 decembrie al acestui an. De altfel, acum două săptămîni, la Bucureşti a ajuns şi o delegaţie UEFA pentru a verifica stadiul lucrărilor. Ordinul oficialilor de la Nyon a fost unul cît se poate de clar: fără alte întîrzieri, iar actualele termene să fie strict respectate.

6 luni de probe
Stefan Morus a explicat că vor fi necesare cîteva luni între finalizarea lucrărilor şi darea în folosinţă efectivă a arenei: "Totul este automatizat. Trebuie să se facă tot felul de probe la instalaţii, să fie trimişi oameni la specializare. În timpul unui eveniment major, în jur de 600 de peroane vor asigura desfăşurarea acestuia în cele mia bune condiţii".

Inaugurarea oficială în iulie 2011
În aceeaşi discuţie cu constructorii, la care au participat şi reprezentanţi ai FRF, oficialii UEFA au solicitat ca pînă la finala din mai 2012 pe arenă să fie organizate cel puţin două evenimente importante. Primul ar urma să aibă loc în iulie sau august 2011, cu aproximativ 10.000 de spectatori. Următorul ar urma să aibă o aseistenţă de minimum 40.000 de fani. Dacă aceste condiţii nu sînt întrunite, Bucureştiul riscă să rămînă fără cel mai important eveniment sportiv organizat în ultimii doisprezece ani.

Precedentul a fost în 1998. Atunci, vechiul "23 August" a găzduit Turneul Final al Campionatului European U21, compeţiţie în care "tricolorii", conduşi de Victor Piţurcă, s-au clasat doar pe locul 8, ultimul. 

"Am trimis o invitație Argentinei, pentru meciul inaugural de pe noul stadion. Așteptăm un răspuns. Pe listă mai sînt Brazilia, Anglia şi Spania”"
Ionuţ Lupescu, director general FRF

"Stadionul este finalizat în proporţie de 60 la sută. Sîntem siguri că putem să respectăm ultimul termen de execuţie, adică 31 decembrie 2010"
Ştefan Monus, director de proiect al arenei

"Noul stadion de la Bucureşti nu trebuie comparat cu cel din Frankfurt. De fapt, singurul lucru pe care îl vor avea în comun cele două arene este acoperişul retractabil!"
Ştefan Monus, director de proiect al arenei

Cît a costat
Stadion Naţional: 165 de milioane de euro
Commerzbank Arena:150 de milioane de euro

Număr de locuri
Stadion Naţional: 55.000
Commerzbank Arena: 52.000

Cît beton s-a folosit
Stadion Naţional: 100.000 de metri cubi 
Commerzbank Arena: 75.000 de metri cubi

Stîlpi de susţinere
Stadion Naţional: 120
Commerzbank Arena: 44

Numărul de loje
Stadion Naţional: 42
Commerzbank Arena: 74

25 de ani este timpul preconizat în care vor fi amortizate costurile noului stadion

3.600 de locuri VIP va avea Naţional Arena

126 de locuri va avea masa presei la stadionul Naţional. Acest număr poate fi extins pînă la 548

8 grade pe scara Richter este magnitudinea seismică la care este proiectat să reziste Naţional Arena

360 de toalete va avea în doatre stadionul Naţional Arena

8 minute va dura evacuarea întregului stadion

15 minute va dura închiderea sau deschiderea completă a acoperişului retractabil

Comentarii (20 ) Adaugă comentariu

 •  14 Ianuarie 2010, 19:29

Postat de pe 14 Ianuarie 2010, 10:11

Al nostru este de o mie de orie peste Comerz bank, iar faptul ca al nostru are mai putine loje e un lucru BUN. Si inca o chestie, mai bine sa fie buncar de beton decat un din sticla.

Sa spunem ca va fi gata...dar suntem in 2010 si in ue..cand vor mai fi si vreo alte 10 stadioane ca asta in toata tara? niciodata si nu ca nu sunt bani e alta vrajeala!Sar un pic de la subiect : a-ti fost in Slovenia sa vedeti autostrazile? ..si pe acolo a fost comunismul si socialismul inainte .Nu ne ramane decat sa speram asta e:stadioane si o viata mai buna

 •  14 Ianuarie 2010, 10:11

Postat de pe 14 Ianuarie 2010, 01:53

e cam varza stadionu.comparat cu commerzbank arena iasa mai scump cu 15 mil euro si e mult mai urat. beton folosit mai mult cu 25 de mii metri cubi, stalpi de sustinere iara mai multi de aproape 3 ori, iar loje aproape de 2 ori mai putine. doar capacitatea e putin mai mare dar degeaba ca tot mai frumos, bine gandit si rentabil este commerzbank arena ;) cat despre articol in sine...si el e cam varza. multe greseli de genu "să aibă o aseistenţă", domnu Ionuţ Petrişor. angajat fara

Al nostru este de o mie de orie peste Comerz bank, iar faptul ca al nostru are mai putine loje e un lucru BUN. Si inca o chestie, mai bine sa fie buncar de beton decat un din sticla.

skrilla  •  14 Ianuarie 2010, 09:47

Postat de pe 14 Ianuarie 2010, 04:15

Numai negativisti suntem noi romanii !! Nu vedem decit negru in fata ochilor !!! Stadionul va fi gata la timp pentru ca este garantat de primaria bucuresti ofuscatilor !!! Inainte de finala europe league aici se vor mai disputa citeve meciuri internationale amicale cu echipe mari si cam atit. V-am pupat din capitala.

Cum a garantat?Verbal?Pai si dl. Basescu a garantat ca romanii vor trai mai bine.Si?Traiesc mai bine?Garantii verbale poate face toata lumea.Nu uita ca suntem Romania,locul in care se depasesc cu nesimtire termene stipulate in contracte.Deci,cum garanteaza primaria?

 •  14 Ianuarie 2010, 09:32

Ce se intampla daca nu e gata la timp? De ce nu se propune sa se joace pe Ghencea, care e un stadion omologat la cele mai inalte standarde Uefa? Nu cred ca Gigi s-ar opune.

 •  14 Ianuarie 2010, 09:17

poze mai multe vrem si noi daca se poate un site care posteaza mai multe poze

holland  •  14 Ianuarie 2010, 08:10

Postat de felipes22 pe 14 Ianuarie 2010, 01:21

nu fiindca traiti in romanica si asta va ocupa mtotr timpul iar to ce este negativ la noi este posibil, iar ce este positiv aprope imposibil de realizat poate in timp foooooarte indelungat, ceva de genul, la altii 2 ani, la in 10-20....

noroc ca tu esti la capsiuni in spania si stii cum sa culegi o tarla de capsini contra cronometru. Daca erai in romania erai la fel ca cei despre care vorbesti acum . Adica ...PRAF..hai sictir desteptule

 •  14 Ianuarie 2010, 07:14

pai bah asta,tziai gasit comparatzia commerazbank arena cu ''national arena'',ce drecu mah,se vede diferentza dintre ce au facut nemtzii si cam ce vor face ai noshtri,hai bafta si la mai mare,sanatate

 •  14 Ianuarie 2010, 06:58

Sa fie bine dar, dupa parerea mea, acest stadion nu va fi gata in Decembrie 2010 deoarece nu e posibil. Finisajele la o asemenea investitie mananca timp si bani. Nu poti fi gata la cote performante de executie intr-un termen asa de scurt. Asta e, cine nu stie va plati pe pielea lui nerespectarea unui termen de finalizare. Apoi, noul stadion va arata ca un buncar de tip Romanesc. Ma opresc aici. Am pierdut ORGANIZAREA. Poate alta data. LA REVEDERE ! HAI ROMANIA !

 •  14 Ianuarie 2010, 06:01

Postat de spinctz pe 14 Ianuarie 2010, 05:43

pai zi ma asa ... daca e garantata de primaria bucuresti (care se afla undeva in SUA) atunci mai mult ca sigur o sa fie gata la timp ...

"TATICU" STAI TU LINISTIT CE TE NELINESTE ASA !! CE NU ITI CONVINE ? NU MAI E CA IN ANII 90' CIND PE NIMENI NU INTERESA NIMIC !!1 A INCEPUT SA SE MAI GOSPODAREASCA SI AICI !!! AICI SE VA JUCA FINALA FIE ITI CONVINE TIE , FIE NU ITI CONVINE .

 •  14 Ianuarie 2010, 06:01

Ce destept e ala cu "garantata de primaria bucuresti" :)) De-aia involuam, ca avem numai genii printre noi :))

Vezi toate comentariile (20)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii

1500 de caractere ramase