GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  ALEGERI FRF

VIDEO » Votul lor contează la fel // Special GSP: Cu 5 zile înaintea alegerilor FRF, l-am descoperit pe cel mai vechi votant la scrutin: "Nu mai avem nici stadion în județ!"

FOTO: Raed Krishan +4   FOTO
FOTO: Raed Krishan

Articol de , , - Publicat vineri, 13 aprilie 2018 09:22

În ultima săptămână, reporterii Gazetei au străbătut România din sud până în nordul extrem pentru a lua pulsul alegătorilor FRF mai puțin băgați în seamă între scrutine.

Prezent la alegeri din anii '90 încoace, "sunt cel mai vechi votant", Valerian Voicu de la Aerostar Bacău, L3, e tranșant: "Nici Dumnezeu nu poate face mai multe la FRF". 

E o imagine unică în fotbalul nostru. Una care îmbină criză, reciclare și inovație. Tribuna oficială a stadionului "Aerostar", lipit de aeroportul din Bacău, gazda singurei formații din județ care joacă-n primele trei divizii, are scaune scoase din avioane.


*Scaunele de pe arena băcăuană Aerostar, pe care oamenii lui Voicu n-au putut juca nici în Cupa României cu Dinamo // FOTO: Raed Krishan

Banca de rezerve e la fel. Nu e de mirare, echipa ține de uzina aeronautică de la intrarea dinspre Adjud. La fel, nu e de mirare. Arena din Bacău are mai multă vegetație decât câmpiile Dăbuleniului. Alături, jucătorii lui Cristi Popovici intră pe-o ușă de plastic și speră la promovarea în Liga a 2-a.

"Suntem Aerostar Bacău, fostă Aripile. După societate, cel mai vechi club din fotbalul românesc, pentru că nu ne-am schimbat denumirea de aproape trei decenii. Steaua a făcut-o. Dinamo, la fel. Altele nu mai există".

El e Valerian Voicu, nea Vali, 59 ani, conducătorul clubului. În unele organigrame apare vicepreședinte, "însă el conduce de trei decenii", după cum ne spun băcăuanii.


*FOTO: Raed Krishan

"Femeia de serviciu poate conduce fotbalul dacă e valoroasă"

Fost șef la AJF, fost șef al secției fotbal. Și cel mai vechi votant la scrutinul de miercuri. Ce paralelă! Cel mai vechi votant vine din orașul celui mai tânăr președinte. Și ne va vorbi de asta pe mai departe. Mai ales că "pe vremuri aveam o serie întreagă în Liga a 3-a, iar acum suntem singuri!".

"Eu sunt vechi. Am votat de m-am spart la viața mea", ne conduce Voicu la locul interviului. Ascuns de drumul principal, lângă un mic lac ce pare artificial.
Cel mai vechi, ne va spune, după ce președintele AJF Botoșani, Mihai Calistru, s-a retras în 2014. Era la timonă din 1990!

Ne invită înăuntru și ne spune prima vorbă de duh. "Fotbalul poate să fie condus și de femeia de serviciu dacă e valoroasă!".

"Nu avem unde juca dacă promovăm"

Asta pentru că nici el nu a avut tangențe cu fotbalul până a fost numit președintele secției fotbal de la Aripile - Aerostar.


*Imagine rară: stadionul de lângă care răsare un turn de control de aeroport // FOTO: Raed Krishan

- Domnule Voicu, cum descriem Aerostarul?
- O echipă de cartier. Însă una care a ajuns singura din județ! Oamenii nu înțeleg că noi suntem acum singura echipă din județ și noi reprezentăm județul, nu doar orașul Bacău.

- Nu vin la stadion, nu?
- Noi asta am vrut-o pentru comunitate, să vedem dacă oamenii mai sunt bolnavi de fotbal. Nu sunt bolnavi! Sunt contra fotbalului! Sunt contra lor. Sunt contra societății. Sunt contra la orice! Și-așa se ajunge la goliciune, că fotbalul fără spectatori e gol.

- Am mai auzit asta.
- Da, dar uite, Bacăul a ajuns acuma să n-aibă stadion. Noi ne-ntrebăm unde jucăm dacă promovăm! Suntem pe 1 în Seria C1.

"Îmi spuneau arbitrii că azi nu e meciul meu"

- Tot așa e "Centralul"?
- Bălării de te sperii. Eu stau sub stadion, așa, la Biserica Precista, am casă acolo de multă vreme. Și tot timpul când merg la serviciu, de 40 de ani, vin pe acolo cu mașina. Și mi-e rușine de mine când văd că au crescut bălăriile atât.

- Sigur știți vinovatul, știți tot ce se petrece aici de 30 de ani.
- Ăștia de dinaintea lui Burleanu au distrus fotbalul, și acuma spun că fotbalul e așa din cauza lui. Nu. Nu e din cauza lui Burleanu.

- Așa, Burleanu...
- Când erau ei înainte, eu am prins etape când arbitrii spuneau: "Azi nu e meciul tău". Și muream pe teren! Mă spânzuram, mă... trăgeam. Și repetau: "Azi nu e". Și aia era! Nu s-a mai întâmplat așa în ultimii 7-8 ani, nu mai există așa ceva.

"Nu votez cu cine n-are șanse"

- Am ajuns la Burleanu. Cu cine votați?
- Bine acuma dacă o luăm... și mă-ntrebați despre candidaturi: nu poți să vorbești de îmbunătățire, atât timp cât societatea e goală. Noi avem o mare problemă cu societatea. Dumnezeu dacă vine președinte la FRF mai mult nu poate să facă!

- Burleanu e din Bacău.
- Fii atent, că nu-s pro Burleanu. Nici pro Lupescu. Eu sunt un neutru, eu sunt un om care vreau clubul meu să meargă bine. Să fiu sănătos și să avem bani să plătim jucătorii! Dar...

- Dar?
- Niciodată nu o să dau un vot aiurea la cineva care nu o să aibă șanse. Am o altă strategie a mea, și-n politică o am, m-ai înțeles? Și când mă duc la Primărie. Ce prieteni cunosc eu care-s consilieri? Da? Și dacă ăla e al 14-lea pe ultima listă eu îi dau votul lu' ăla care n-are nicio treabă? Nu!

- Totuși...
- Cu toate astea, am o înclinație spre Burleanu. El a rupt golăneala pe care eu am trăit-o!

Se dărâmă singur

Începe să râdă când își amintește de alegerile din anii '90. Repetă "golăneală", e un martor tăcut al unor vremuri pe care le conectează.

Ieșim. În centrul orașului, trecem pe lângă arena adormită a orașului și a județului.
Singura intrare care era deschisă în ultimii ani e sigilată. "E pericol de prăbușire", ne spune cineva, "stați departe de pereți!".

Acum o săptămână, "foarfeca" lui Ronaldo a fost comparată cu golul lui Cursaru dintr-un meci cu Dinamo. Atunci, stadionul era și el martorul tăcut. Al istoriei. Acum nu e nici măcar al uitării, pentru că știe toată lumea că, la Bacău, gradenele se dărâmă fără ajutor de buldozer. 


*Municipalul din Bacău e în paragină de ani buni // FOTO: Raed Krishan

Păgubiți în cazul Pantilimon

Nici până azi, Aerostar n-a încasat nici măcar un ban din procentul de 30% pe care ar fi urmat să îl primească de la Politehnica Timișoara, societatea lui Marian Iancu, pentru transferul lui Costel Pantilimon la Manchester City.

Adică un milion de euro. "Mai mult, aveam clauză în contract să nu se facă niciun transfer fără acordul ultimului club. Nici nu ne-au întrebat. Nu vreau să zic ceva de Marian Iancu, aș vorbi foarte urât", spune Voicu. Pantilimon e cel mai bun produs all-time al Aerostarului și apare pe ușa vestiarului echipei. z

"Când ai an electoral, toate echipele din «Județ» vor să promoveze în «C». Vor primarii, apoi se desființează toate. Ce rezolvi?"
Valerian Voicu, președinte Aerostar

3 LUCRURI DESPRE FOTBALUL BĂCĂUAN

  • -Are 42 de sezoane la nivelul primului eșalon, toate bifate de SC/FC/FCM Bacău, formație dispărută în 2014
  • - E singurul oraș din Moldova în top 10 all-time al Ligii 1. Cea mai bună performanță, un loc 4, are o Cupă a Ligii
  • - La Bacău s-au lansat ori consacrat fotbaliști precum Emerich Dembrovschi, Sorin Avram, Cristian Ciocoiu sau Dorin Goian

3 LUCRURI DESPRE AEROSTAR

  • - 3 jucători care au trecut pe la Aerostar: Costel Pantilimon, Cătălin Cursaru, Costel Câmpeanu, ultimul ca antrenor
  • - Are 19 sezoane consecutive la Liga a 3-a, a mai avut două la începutul anilor '90
  • - A pierdut la limită cu Dinamo în turul 2 din Cupa României în acest an, 0-1 (Nemec 85)

Citește mai jos primele trei episoade:

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
para.para
para.para  •  13 Aprilie 2018, 20:33

"Are 42 de sezoane la nivelul primului eșalon, toate bifate de SC/FC/FCM Bacău, formație dispărută în 2014" - de cand au hotarat ***, astia de la hartie n-au de unde sa stie ca SC/FC/FCM Bacau, s-a numit si Selena Bacau.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

vlad_fcbh
vlad_fcbh  •  13 Aprilie 2018, 18:34

Marcel Puscas este singurul care merita cu adevarat sa fie presedinte FRF!

titiduru22
titiduru22  •  13 Aprilie 2018, 18:14

Daca nu v-a facut Burleanu stadion la Bacau ...

Vezi toate comentariile (14)
Comentează