GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  ALEGERI FRF

Votul lor contează la fel // Special GSP: Superreportaj cu cea mai nordică echipă din fotbalul românesc: "Toți se plâng când trebuie să vină aici" » Ce spune președintele despre alegerile FRF

Articol de , - Publicat marti, 10 aprilie 2018 09:08

Președintele celei mai nordice echipe din fotbalul românesc postbelic glumește pe seama distanței până la Darabani: "Toți se simt pedepsiți când vin aici, dar noi ce să mai zicem? De-aici plecăm peste tot!"

Acolo unde Finlanda, Norvegia și Suedia se unesc, din apele nordului iese movila celor trei Regate. Un semn țintit chiar unde peninsula scandinavă se unește la o poveste înghețată.

Când România, Republica Moldova și Ucraina se unesc, dealurile în care dimineață miroase a firicel de fum și grămezile de iarbă umedă de rouă se întâlnesc la Darabani. Aici, sub satul Mămăliga, azi în Ucraina, și la o aruncătură de privire de Criva din Basarabia, cea mai nordică echipă din România postbelică te întâmpină încă de la intrarea în oraș.

O întâmpinare de genul "ați bătut 600 de kilometri până aici, e de bun-simț să punem stadionul chiar după plăcuța de bine ați venit". Cum ne-au primit și gazdele. "Toată lumea aude județul Botoșani. Departe! Unde mai pui că la noi trebuie să treci și de Botoșani, și de Dorohoi, și de încă niște zeci de kilometri!".

20180330 105621
FOTO: Imagine din dronă cu stadionu, Darabaniul și dealurile care despart România de Ucraina

"Aici nu ne mai întoarcem în veci!"

Fac haz de necaz și sunt foarte buni la asta. "Toți se sperie când aud că trebuie să vină la Darabani. Bine, și au dreptate. Păi l-au trimis acum ceva vreme pe un observator din Maramureș, Baia Mare. Nu înțeleg de ce l-au trimis, cred că au vrut să îl pedepsească, să se lase de observare! A plecat omul de-aici înjurând!".
Cel care se amuză e Constantin Gheorghiță, directorul sportiv. El ne-a deschis larg porțile pe care scrie CS Darabani și s-a luat la întrecere cu mașina pe micul drum care unește "județeanul" de stadion.

"Încă una și trecem la treburi serioase. A venit FRF-ul să omologheze stadionul. Au venit, au văzut, ne-au strâns mâna, «băieți, mult succes, aici nu ne mai întoarcem în veci!»".

 

Fondați de asistentul medical

Dumitru Dănilă, președintele Sănătății, ne arată baza. "E totul făcut în ultimii ani. De la tribune, clădiri, vestiare. Până anul trecut, când am promovat în Liga a 3-a, totul era la nivel de maidan la noi. Se termina meciul, stăteau toți aici, lângă teren, la o bere. Îi luau pe jucători că n-ai făcut aia, că n-ai făcut ailaltă. Știți, ca la români, ne pricepem la fotbal și la politică. Și-i luam la rost. «Băi, nu e normal, ăla din teren știe mai bine ce avea de făcut, nu ne pricepem noi mai bine".

Așa că echipa a trecut la nivelul următor, iar Sănătatea a promovat în Liga a 3-a.
Chiar, de ce Sănătatea? "Echipa a fost fondată de un asistent medical prin anii '60 și ne-am gândit să îi păstrăm numele istoric. CS-uri sunt multe, Sănătăți nu prea", spune și Costel Nechifor, delegatul echipei.

"S-au dat mingi"

Printre poveștile cu semnal la telefon intrat de la ucraineni, Dănilă ajunge la alegerile FRF. Și începe cu Burleanu. Nu e entuziasmat, însă ne arată porți de juniori D venite pe filiera FRF, spune că "s-au dat și mingi, acum nu știu cât sunt de scumpe, dar e OK că s-au dat". Și cam atât.

De votat, terenul se înclină, de pe colinele nordului de Botoșani și nord-estului de țară, dincolo. Spre Ionuț Lupescu. "Mi-ar plăcea să iasă Lupescu. E un fost mare fotbalist. Acum să vedem însă și ce echipă o să își facă" e concluzia lui Dănilă. 

"Să fie plătit baremul de arbitraj"

Înainte de plecare, o rugăminte pentru noua sau actuala conducere: Sănătatea Darabani vrea ceva pentru juniori. "Dacă aș fi la FRF, eu aș da credit tinerilor. Eu am aici 100 de copii și mi-e foarte greu, pentru că avem multe cheltuieli cu ei". Are și soluții, inspirate de la vecini. 

"De exemplu, la moldoveni, federația, printr-un proiect european, plătește baremul de arbitraj de la Liga a 2-a în jos. Inclusiv! Păi, pe noi ne costă 30 de milioane un meci. 60 de milioane pe lună, că avem două partide. Cu 60 de milioane țin fără probleme juniorii, le iau și echipament nou!", explică Dănilă.
Ne conduce la drumul secundar, înghesuit dintr-o parte de cimitir și din alta de arenă, și ne invită să mai venim la Darabani. Cu surâs. Cum se glumea la comentariile piesei "Joi" de "Fără zahăr": "Dar joi, joi mă duc la Dorohoi / Dar mi-ar lua încă mulți ani / S-ajung și la Darabani".

Din Darabani ajungi greu chiar în Iași

clipboard01

"I-a fost frică șoferului să se bage" :)

Darabaniul a oferit imaginile sezonului în fotbalul românesc. La meciul de acasă cu Aerostar Bacău, una dintre pretendentele la promovarea în Liga a 2-a, fotbaliștii oaspeților au plecat de la stadion cu o căruță! Gazdele explică, amuzate, momentul: "Drumul către teren e foarte îngust, iar șoferul băcăuanilor n-a riscat să bage autocarul pe calea de acces. Așă ca a rămas la șosea. Când s-a terminat meciul, un om care venea de la câmp s-a oferit să-i ducă pe băieți până la autocar. Ospitalier!", râd oficialii Sănătății.

imagini epocale in liga a 3 a din romania jucatorii unei echipe au plecat cu caruta de la stadion foto
Foto: darabaneni.ro

3 date despre orașul Darabani

  • Avea 9.893 de locuitori la ultimul recensământ și e cel mai nordic oraș al României
  • Localitatea este atestată documentar din 1546, pe timpul domniei lui Petru Rareș
  • Este locul natal al medicului neurochirurg Leon Dănăilă

3 date despre Sănătatea Darabani

  • Echipă fondată în anii '60, a jucat în ligile județene până la promovarea din 2017
  • E pe locul 11 în prima serie a Ligii a 3-a, de unde Valea Mărului și Metalosport Galați, locurile 14 și 15, s-au retras deja
  • Lotul e format din fotbaliști din Botoșani, Suceava și un tânăr din Republica Moldova

rkx0998

"Toți se plâng când trebuie să vină aici. Dar noi ce să mai zicem? Avem deplasări și până în Galați, și până la Miercurea Ciuc, și la Hărman" Dumitru Dănilă, președinte Sănătatea Darabani

"Avem doi antrenori care au fost selecționați la loturile de juniori și tineret, Radu Cașuba și Victor Gălușcă, ambii foști fotbaliști de Liga 1. Cașuba a marcat mai multe goluri într-un sezon, 15, decât Gabi Balint" Costel Nechifor, delegat Sănătatea Darabani

"Sunt cheltuieli foarte mari la Liga a 3-a, iar la Primărie nu sunt mulți bani, nu sunt nici 10.000 locuitori în Darabani" Dumitru Dănilă, președinte Sănătatea Darabani

VOTUL LOR CONTEAZĂ LA FEL

În ultima săptămână, reporterii Gazetei au străbătut România din sud până în nordul extrem pentru a lua pulsul alegătorilor FRF mai puțin băgați în seamă între scrutine. Pe cine aleg, care sunt problemele lor, ce vor din 18 aprilie, totul cu persoane al căror vot va conta la fel cu cel al prim-divizionarelor.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
zizu
zizu  •  10 Aprilie 2018, 16:45
Postat de khal_37 pe 10 Aprilie 2018, 14:01

Ia uite cine vorbeste frate, unul care sustine clubul care a furat statul roman cu zeci de milioane de euro!!!

opaaaaa...:) ia uite cine s a simtit atacat!...:) deci e clar cine esti! cat despre care club ce club,nu tin minte ca cineva in afara de fcsb ,infractorii lui sa fi fost condamnati ptr furt! de la dinamo sigur nu!

khal_37
khal_37  •  10 Aprilie 2018, 14:01
Postat de zizu pe 10 Aprilie 2018, 11:39

iar incepe "botosaneni.ro" campania ptr ca familia lui sa stea la masa fotbalului!..... au incercat ei cu...prostii de genul "as roma" de botosani si au reusit sa si puna un judet intreg in cap,cu aranjamentele lor cu fluierasii si ajf ul!

Ia uite cine vorbeste frate, unul care sustine clubul care a furat statul roman cu zeci de milioane de euro!!!

141102562954591
Alex Trufin  •  10 Aprilie 2018, 11:46

cel mai bun sistem competitional : liga 1 - 10/22 echipe, liga 2 - 16/26 echipe, liga 3 2 serii x 16/26 echipe, liga 4 42 de serii x 12 echipe cu play off de 8 serii x 8 echipe restul in 42 de serii de play out judetene.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează