GSP SPECIAL  »  EVENIMENT  »  COMPARAŢIE JAPONIA-ROMÂNIA

O fotografie care descrie o naţiune

În partea de sus este fotografiată o coadă la apă în zilele de după cutremurul din Japonia, în timp ce în partea de jos se poate vedea cum intră românii la un meci .
În partea de sus este fotografiată o coadă la apă în zilele de după cutremurul din Japonia, în timp ce în partea de jos se poate vedea cum intră românii la un meci .

Articol de - Publicat luni, 14 martie 2011 00:00 / Actualizat luni, 14 martie 2011 13:47

Printre pozele care redau crud realitatea din Japonia ultimelor zile s-a numărat şi cea în care niponii stau cuminţi la coadă, aşteptînd să ia apă potabilă. Oamenii îşi aşteaptă rîndul într-un "şarpe" uriaş desenat cu creta pe asfalt şi marcat de balize. Într-un haos unde au lovit mai întîi natura, cu cutremure şi tsunami, şi apoi ameninţarea nucleară, prin explozii repetate la centrala de la Fukushima, această coadă pare anormală.

Prin comparaţie, iată o ţară fără nenorociri oferite de natură, România. Ba chiar un moment fericit, un meci de fotbal. Oamenii nerăbdători dau să rupă cordoanele de securitate şi gardurile, fără nici o ordine. Comportamentul liniştit şi organizat al japonezilor a fost, de altfel, descris cel mai bine de Liviu Şimon, soţul maratonistei Lidia Şimon.

"Ce mă impresionează cel mai mult este solidaritatea calmă prin care încearcă să treacă împreună prin durere şi prin pericolele care deocamdată nu s-au sfîrşit. În toată nebunia, au rămas extrem de politicoşi şi ospitalieri". Soţii Şimon se află la Nagoya, acolo unde campioana mondială din 2001 ar fi trebuit să participe la un maraton, care a fost anulat.

De vineri pînă azi, calamităţile naturale din Japonia au făcut aproape 5.000 de victime, dar multe alte mii de oameni sînt daţi dispăruţi. Astăzi un nou cutremur, de 6,2 pe scara Richter, s-a produs în arhipelag, iar la centrala nucleară de la Fukushima au mai avut loc două explozii.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședință CHEIE la Rapid: Dan Șucu a luat deja decizia în cazul lui Cristiano Bergodi!


Comentarii (12)
draculea
draculea  •  16 Martie 2011, 01:40

@danleontin da si toata lumea e amabila,si nu-ti respira nimeni in ceafa cand platesti la casa,si multe altele,si eu tot in canada sunt. din pacate romania v-a ramane in lumea a 3-a foarte mult timp de acum inainte,suntem niste maimute fara creier cum a mai spus cineva aici.problema e ca in loc sa-i tragem de maneci pe badaranii de langa no,i i-i copiem

raul4steaua
raul4steaua  •  15 Martie 2011, 23:04

Pai normal, in cultura Est Asiatica e cultivat respect peste tot in China, Japonia chiar si Korea ei sunt invatati de milenii intregi ce e "RESPECTUL"

the_rite
the_rite  •  15 Martie 2011, 20:27
Postat de genceaforever2 pe 14 Martie 2011, 13:24

Creierul primitiv al romanului care se bate la coada la apa sfintita, si vinde ajutoarele in talcioc pe bautura nu o sa inteleaga niciodata de ce oamenii ar sta pur si simplu la coada respectandu-i pur si simplu pe ceilalti din fatza. Pentru ca m-am saturat de voi si de obiceiurile voastre am plecat din tara si nu regret niciun moment. Va iubesc :)))))))))))))

Țara Soarelui Răsare are o istorie de aproximativ două milenii și jumătate. Doua milenii de cultura si educatie asiatica! Japonezii faceau doua bai pe zi, atunci cind marinarii englezi ajunsi in insulele Japoneze nu se spalau de frica sa nu se imbolnaveasca!! Ginditi-va cit de in urma sunt romanii fata de englezi!!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează