GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  EXCLUSIV

Afaceri cu copii în fotbal » Comisia FRF, acuzată că-l favorizează pe votantul și prietenul lui Burleanu, prins cu acte false la dosar!

Articol de - Publicat marti, 21 noiembrie 2017 08:57

Cazul gemenilor Horjea e pe rolul comisiilor FRF de trei luni.

Unor juniori neplătiți de aproape un an și jumătate li s-au falsificat semnăturile pentru a nu putea fi declarați liberi de contract, dar comisiile tărăgănează verdictul în ciuda expertizei grafoscopice incontestabile. În acest timp, Răzvan Burleanu participă în calitate de invitat de onoare la turneele organizate de șeful clubului în cauză, denunțat la Parchet pentru fals, uz de fals și evaziune fiscală. Iar acest conducător de club, aliatul lui Burleanu la alegerile din 2014, este un client al contractelor cu bani publici. El are relații atât de importante încât un site regional a blocat investigația jurnalistică referitoare la abuzul împotriva gemenilor neplătiți!

Bun venit în fotbalul juvenil din România anului 2017, un an preelectoral pentru președinția FRF.

Citește mai jos continuarea articolului.

fratii horjea 4
Frații Horjea și Mihai Stoichiță, la parterul sediului FRF, cu ocazia unuia dintre termenele cazului

Lacăt la teren pentru gemenii Horjea

“E ora 20 și copiii sunt obligați să vină la antrenament la ora asta”, spune pe fundal Adrian Horjea, tatăl a doi frați de 16 ani legitimați la ASC Colțea 1920, club cunoscut și sub numele de Celta Brașov datorită parteneriatului cu clubul spaniol Celta Vigo semnat în vara lui 2016. Filmarea de noapte e realizată de tată, iar în fața camerei stă fiul, Alexandru Horjea, care explică: “A venit domnul cu terenul și a spus că domnul Jurubescu a schimbat toate lacătele. Singura soluție este să plecăm acasă, că nu vine nimeni să ne deschidă”.

Clipul video de 31 de secunde e realizat de familia Horjea pentru a demonstra abuzul la care președintele școlii de fotbal, Ciprian Jurubescu, îi supune pe juniorii Răzvan și Alexandru din momentul în care adolescenții au depus memoriu pentru neplata drepturilor salariale aferente ultimelor 14 luni!

Deși este evident din imagini că sunt prezenți la terenul de antrenament, pe care l-au găsit închis cu lacăt, juniorilor li s-a diminuat salariul cu 25 la sută și, ulterior, au fost reclamați la Comisia de Disciplină a FRF pentru “nerespectarea programului”. “Din momentul în care am depus memoriu, Jurubescu i-a chemat pe amândoi în vestiar și i-a amenințat că, dacă nu-și retrag memoriile, clubul le declară război. Le-a zis: “La ce relații am eu la FRF, o să mai jucați când vreau eu!”. Ceea ce s-a demonstrat până acum”, povestește tatăl celor doi.

Fost jurnalist sportiv, Ciprian Jurubescu este unul dintre aliații lui Răzvan Burleanu. L-a votat în martie 2014 și îl numește “un prieten vechi” în descrierile pozelor postate pe Facebook. La cel puțin unul dintre turneele organizate de firmele sale, președintele FRF a premiat câștigătorii și s-a pozat cu Jurubescu. Influența lui Burleanu asupra șefului de club din Brașov e semnificativă. În 2014, imediat după ce federația a semnat un contract cu firma de echipament sportiv Joma, una dintre firmele lui Jurubescu a devenit și ea dealer Joma!

Tatăl a refuzat ca fiii să fie rezerve

Cazul Horjea e o controversă de la un capăt la altul. În iulie 2016, în timp ce FC Brașov - clubul la care fuseseră legitimați de la vârsta de 6 ani - intra în faliment, Răzvan și Alexandru Horjea au fost atrași de parteneriatul dintre Colțea 1920, gruparea lui Jurubescu, și clubul spaniol Celta Vigo, o asociere girată de primarul Brașovului, George Scripcaru.

“I-am adus la Colțea, dar am adus după mine și restul grupei de 2000 de la FC Brașov pentru că Jurubescu nu avea juniori 2000”, spune Adrian, tatăl lor.

Relația s-a stricat după un an, în momentul în care președintele școlii Celta Brașov (înregistrată juridic ASC Colțea 1920 Brașov, la FRF) a decis să comaseze grupele de juniori 1999 și 2000 într-una singură. “I-am spus că fiii mei nu vor fi rezerve la 99. Nu că sunt ai mei, că au jucat în Liga Elitelor la FC Brașov, dar nu le stă nimeni în față”, explică tatăl motivul subiectiv care a declanșat conflictul. Varianta lui Jurubescu nu diferă substanțial, dar are o notă ironică: “Totul a fost bine până nu au mai fost titulari. S-a supărat tatăl lor și a început circul. Nu e primul caz din fotbal când se supără tatăl care-l are pe Messi în casă. A început circul, au depus memorii la FRF”.

Expert criminalist: semnături false

Indiferent dacă erau îndreptățiți sau nu să fie titulari, gemenii Horjea aveau un argument obiectiv pentru a-și introduce memoriile, lucru pe care l-au făcut în data de 8 august 2017. Deși în iulie 2016 încheiaseră contracte de profesioniști cu salarii nete de câte 300 de lei pe lună, cei doi juniori nu primiseră niciun leu timp de 13 luni!

În fața Comisiei Naționalei de Soluționare a Litigiilor (CNSL) din cadrul FRF, la unul dintre termene, au aflat, însă, cu surprindere că semnăturile lor figurau pe niște tabele-anexe ale unor ștate de plată, aduse de Jurubescu la dosar. Tabelele nu conțineau nicio sumă și, contrar uzanțelor, nu aveau atașate niciun ștat de plată.

tabel semnaturi
Tabelul prezentat de Jurubescu la FRF. Juniorii nu și-au recunoscut semnăturile

Jurubescu a depus aceste “probe” la FRF, cerând respingerea acțiunii intentate de juniori: “Asociația Clubul Sportiv Colțea 1920 Brașov și-a achitat toate drepturile financiare față de jucători, în perioada iulie 2016-iulie 2017, stabilite și asumate conform Contractului încheiat, semnat și asumat de către părți, aflat la dosarul cauzei”.

Sesizată de Adrian Horjea, CNSL a cerut expertiza grafoscopică. Realizată pe 12 octombrie 2017 de expertul criminalist autorizat Nicolae Anton Buzatu, analiza semnăturilor de pe tabelele prezentate de Jurubescu nu lasă loc de interpretări:

“Cele trei semnături de pe tabelele anexă depuse pentru luna august 2016, ianuarie-martie 2017 și aprilie-iunie 2017 nu au fost executate de către Răzvan Mihai Horjea și, respectiv, Alexandru Ioan Horjea”!

expertiza

Asta înseamnă că Jurubescu - autointitulatul “susținător al lui Burleanu și al reformei în fotbalul românesc” - a adus la FRF acte false!

Burleanu, indicat că influențează comisiile

Contactat de Gazetă și întrebat cine a semnat în locul juniorilor, președintele Celta Brașov a eschivat: “Sincer, eu am dus tabelele pe care le-am luat de la contabilitate, le-am dus la comisie. Copiii au recunoscut niște semnături, unele nu le-au recunoscut”

  • Reporter: Dar expertiza spune clar. Semnăturile sunt false.
  • Jurubescu: (Pauză) Nu am primit încă expertiza. Nu știu ce să zic. Ce și cum a fost. Trebuie să verific puțin. Antrenorii, cum s-au semnat în vestiare…Nu știu exact cum.

Tatăl jucătorilor spune că, în ciuda verdictului clar dat acum mai bine de o lună de expertul criminalist, CNSL a continuat să amâne decizia în dosar: “Sunt 3 săptămâni de când s-a terminat tot, se tot amână soluția. Iar ne-a dat amânare până joi. Bănuiesc că Jurubescu e mână în mână cu ăștia de la comisie. Tu, comisie, ai trimis la o expertiză. A venit expertiza. De ce mai amâni? În tot Brașovul, Jurubescu se bate cu pumnul în piept că e prieten cu Burleanu”.

burleanu bodescu jurubescu
Sub privirile lui Jurubescu, Burleanu le vorbește copiilor prezenți la un turneu organizat de firma președintelui de la Colțea 1920. Secretarul general FRF, Gabriel Bodescu, este în plan secund. Sursă: Facebook

Contactat telefonic de Gazetă, Răzvan Burleanu a negat că se implică în activitatea comisiilor: “Nu am o relație de prietenie cu el. E aceeași relație pe care o am cu orice membru afiliat. Singura diferență este că mă cunosc mai demult cu el, dar nu m-am cunoscut decât înainte campaniei din 2014. Vineri am aflat și eu de caz de la președintele AJF Brașov, Octavian Goga, care mi-a spus că omul se laudă că are capacitatea de a influența deciziile de la comisii prin intermediul meu. Nu am insistat niciodată la o comisie pentru cineva”.

A trimis banii, tatăl nu i-a luat

Pe 3 noiembrie 2017, după o comunicare cu Inspectoratul Teritorial al Muncii din care a constatat că “Jurubescu a depus și acolo niște fluturași de salarii cu semnături false”, Adrian Horjea a formulat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov. Tatăl juniorilor îl acuză pe președintele clubului de fals în înscrisuri, uz de fals și evaziune fiscală.

plangere penala
Prima filă a plângerii penale care a primit data de înregistrare în 3 noiembrie 2017

Printr-o coincidență remarcabilă, în aceeași zi de 3 noiembrie, Ciprian Jurubescu a decis să le trimită bani celor doi frați gemeni. “Au făcut reclamație la ITM, iar ITM a spus că nu ține cont de niciun ordin, de nimic. Pe ei îi interesează doar ștatul de plată. Ne-au dat un termen, iar noi le-am trimis banii, n-am avut ce face. Le-am trimis câte 4.000 și ceva de lei. Sunt 14 luni, de la prima zi de contract”, spune președintele clubului.

Deși, în ultimele luni, susținuse în fața comisiei că jucătorii erau plătiți la zi, Jurubescu a expediat 8.600 de lei printr-un mandat poștal trimis la ora 8:50, în dimineața zilei în care tatăl copiilor depunea plângerea penală. “Cred că (n.red. - tatăl) a făcut plângerea penală după ce am plătit”, susține Jurubescu.

“Mi se pare curios, abia acum am văzut coincidența. Vrea să evite penalul, să spună că, vezi Doamne, a greșit și nu a vrut să-și însușească banii”, remarcă tatăl celor doi fotbaliști bizarul situației.

mandat potal jurubescu
Mandatul poștal cu banii restanți pentru Răzvan Horjea. Data expedierii este aceeași cu cea a plângerii penale

Deși au trecut mai bine de două săptămâni de la emiterea mandatului poștal, Adrian Horjea nu s-a prezentat la poștă pentru a ridica banii expediați de Jurubescu. “Aștept verdictul comisiei, nu vreau să se folosească de asta. Oricum, are să-mi dea mai mulți bani. Sunt aproape 11.000 de lei pentru salarii, expertiză grafoscopică și taxele de judecată”.

Ciprian Jurubescu susține că nu știa de refuzul lui Adrian Horjea de a încasa banii. “Nu știu ce urmărește taică-su. Mi-a luat și banii, mi-a făcut și plângere. Nici măcar nu au vrut să ia banii?! Ce vor atunci?”.

Întrebarea i-a fost transmisă lui Adrian Horjea de reporterii Gazetei.

Răspunsul acestuia: “Ce vreau eu? Să plătească așa cum scrie la lege”.

Conform Codului Penal, falsul în înscrisuri se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, uzul de fals cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, iar evaziunea fiscală poate atrage o pedeapsă de la 2 la 8 ani.

În episodul următor, puteți citi cum a devenit Ciprian Jurubescu dealer Joma imediat după ce firma de echipament sportiv a semnat contractul cu FRF, de ce este acuzat de evaziune fiscală, ce contracte cu bani publici a obținut și cum a fost blocată investigația jurnalistică a cazului Horjea la un site care a câștigat o licitație importantă organizată de Primăria Brașov.

SEMNĂTURI FALSE ȘI LA UN TRANSFER FĂCUT DE HAGI

Anul trecut, Gazeta a descoperit semnături false și pe contractele semnate de Cristian Manea, în momentul transferului său fictiv de la Viitorul. Deși jucătorul și presa știau că fundașul urma să ajungă la Chelsea, Gheorghe Hagi l-a vândut în secret la clubul cipriot deținut prin intermediari de impresarul israelian Pini Zahavi. Ulterior, fără a călca în Cipru pentru a semna contractul, Manea a fost împrumutat la Mouscron, un alt club deținut de Zahavi (impresarul lui Neymar), contrar regulamentelor FIFA. În contractele lui Manea cu Apollon și Mouscron figurează două semnături diferite ale jucătorului. Gazeta a contactat un expert criminalist al cărui verdict a fost clar: "Sunt făcute de mâini diferite". Cazul pe larg poate fi citit aici. 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
1738086356266239
Horatiu Felix Balazs  •  22 Noiembrie 2017, 15:42

As avea unele observatii legate de acest articol: 1.FC Brasov a intrat in faliment anul asta in octombrie nicidecum in iulie 2016 asa cum scrie in articol. 2.Nu cred ca copii au fost adusi de tatal gemenilor ci eu cred ca au fost adusi de cea ce inseamna proiectul Celta Brasov (incepind cu banalele vestiare cu dusuri , teren de iarba si terminind cu echipamentele puse la dispozitie de club ) lucruri la care visau cind erau la FC Brasov ( jucau pe sintetic laICIM, se schimbau sub tribuna in intuneric samd). 3.Referitor la afirmatia : "președintele școlii Celta Brașov (înregistrată juridic ASC Colțea 1920 Brașov, la FRF) a decis să comaseze grupele de juniori 1999 și 2000 într-una singură." acest lucru e foarte normal pentru ca la Juniori A sunt copii nascuti 1999 și 2000 . Care era solutia dorita sa fie doua echipe una cu copii veniti de la FC Brasov si cea veche de Coltea ? Sa facut o singura echipa ca asa e normal ,nici FCSB sau AGH nu are doua echipe de juniori A . 4.Legat de faptul ca Jurubescu il aduce pe Burleanu la turneele pe care le organizeaza Celta la Brasov de doua ori pe an ( odata vara si odata iarna ) , chiar este un lucru rau sa organizezi turnee si sa fii premiat de presedintele FRF ? Asta inseamna ca daca Burleanu apare in poza cu Jurubescu, Jurubescu taie si spinzura la comisii ? 5."Totul a fost bine până nu au mai fost titulari. S-a supărat tatăl lor și a început circul." La Celta Brasov antrenorii fac ce trebuie sa faca un antre

Vezi toate comentariile (1)
Comentează