GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  GALA BUTE

CONDAMNĂRI GALA BUTE. Elena Udrea şi Rudel Obreja, condamnări cu executare în Gala Bute! Care sunt celelalte sentințe

Articol de - Publicat marti, 28 martie 2017 17:40

La 6 ani de când au început dezvăluirile din ancheta Gazetei Sporturilor despre Gala Bute, ÎCCJ a dat primele sentinţe. Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare.

Deciziile NU sunt definitive și pot fi atacate la completul de 5 judecători de la ÎCCJ.

  • Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare. Aceasta a fost condamnată pentru infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu;
  • Rudel Obreja a primit 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi evaziune fiscală;
  • Tudor Breazu, prieten al Elenei Udrea, administratorul terenurilor de la Nana deținute de fostul ministru, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare;
  • Ana-Maria Topoliceanu, fosta şefă a CNI, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare;
  • Fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită;
  • Dragoş Botoroagă, om de afaceri din Petroșani, deținător al firmei Consmin, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni  de închisoare cu suspendare;
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în MDRT a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare;
  • Ion Ariton, fostul ministru al economiei, a fost achitat de acuzaţiile pentru abuz în serviciu.

 

Citește pe tolo.ro: După 6 ani, noi tăcem, e timpul să vorbească Justiția!

CINE SUNT CEI 8 INCULPAȚI

În primul rând, patru dintre inculpați și-au recunoscut, în 2015, faptele și au optat pentru a fi judecați prin procedura simplificată, care le poate reduce cu o treime pedepsele. Aceștia sunt Ștefan Lungu, Ana-Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și Gheorghe Botoroagă.

Elena Udrea - fostul Ministru al dezvoltării și al turismului - acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete

Ion Ariton - fostul ministru al economiei - acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja

Rudel Obreja - președintele FR Box în perioada Galei Bute

Tudor Breazu - prieten al Elenei Udrea, administratorul terenurilor de la Nana, județul Călărași deținute de fostul ministru

Ștefan Lungu - fostul consilier al Elenei Udrea

Gheorghe Nastasia - fost secretar de stat în MDRT

Ana-Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Naționale de Investiții

Dragoș Botoroagă - om de afaceri din Petroșani, deținător al firmei Consmin

CAZUL PE SCURT

Pe 9 iulie 2011, la Romexpo, pentru prima oară în fața publicului român, Lucian Bute îl învingea pe francezul Jean-Paul Mendy, KO în repriza a patra, păstrându-și centura IBF la categoria supermijlocie.

Potrivit procurorilor DNA, Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, după discuții cu Rudel Obreja, după care le-a cerut subordonaților din MDRT să găsească soluții pentru finanțarea meciului, "urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute".

Mai mult, tot conform procurorilor, Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Breazu, au primit, cu știința Elenei Udrea, considerată de Direcția Națională Anticorupție cea care a coordonat afacerea, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, cum a fost cazul Consmin - deținută de Botoroagă - pentru a le garanta plata la timp a unor lucrări finanțate de ministerul turismului.

În cele din urmă, Ion Ariton e acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Tot în 2011 au început și dezvăluirile din Gazeta Sporturilor în legătură cu traseul banilor din Gala Bute.

CINE JUDECĂ ACEST CAZ

Șefa completului, Angela Dragne, a făcut parte, conform hotnews.ro, din completul care a decis achitarea lui Adrian Năstase în dosarul "Mătușa Tamara". În plus, conform aceleiași surse, a facut parte din completul de 9 judecători care a decis eliberarea lui Marius Locic și Florin Costiniu, învinuiți în dosarul de corupție al senatorului PSD Cătălin Voicu.

La ÎCCJ din 2006, Dragne a făcut parte din completul de cinci judecători care a decis, în 2016, condamnarea fostului ministru al economiei Codruț Șereș la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul "Hidroelectrica".

Celelalte două judecătoare din complet sunt Florentina Dragomir (din 2011 la ÎCCJ) și Leontina Șerban, ultima făcând parte din completul care a condamnat-o la 3 ani și 6 luni de închisoare pe fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, la finele lui ianuarie.

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (31)
nusu_d
nusu_d  •  30 Martie 2017, 20:09

Saracu Rudotel Obreja :-))) Si citeam acum cateva zile un articol tot in GSP in care se spunea ca sunt unii care ar vrea sa-l readuca presedinte la federatie. Poate cineva sa conduca o federatie sportiva din puscarie??? Obreja in maxim 1 an e la Rahova sau la Jilava.

marius.bxl
marius.bxl  •  29 Martie 2017, 08:39

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

andyandrei2015
andyandrei2015  •  29 Martie 2017, 00:24
Postat de Marian Dinu pe 28 Martie 2017, 21:25

6 ani ? ce gluma, mai bine spune-au 3 ani pentru ca sigur din ce primeste va face doar jumatatea, deci?, de ce trebuie sa fim pacaliti mereu, daca primeste 6 ani sa faca 6 ani, daca nu sa spuna de la inceput ca face 3 ani si aia sa-i faca, de pedepsele cu suspendare nu mai zic, sa spuna direct ca trebuie sa dea bani inapoi sau sa ramana cu ei dar inchisoare nu va face.

corect

Vezi toate comentariile (31)
Comentează