GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE GSP

Dosarul Bochum: meci din Liga 1 oferit mafiei pariurilor și investigat de procurorii germani » Cât s-a pariat și ce spune un jucător prezent pe teren: “Se făcea cu știința antrenorului. El și cu sârbii lui”

Articol de - Publicat joi, 12 octombrie 2017 16:46

Gazeta este singura publicație din România care a avut acces la Dosarul Bochum, rechizitoriul procurorilor germani în urma căruia mai mulți capi ai mafiei pariurilor au primit condamnări de zeci de ani. GSP dezvăluie legăturile acestora cu fotbalul românesc

23 mai 2009. Mediaș.

Venit în fața ziariștilor la conferința de presă de după înfrângerea cu Gaz Metan (1-3), antrenorul Gloriei Bistrița, Ioan Ovidiu Sabău, a surprins pe toată lumea cu o declarație bizară:

“Dacă aş fi fost un simplu spectator aş fi spus cu uşurinţă că a fost «blat». Unii dintre jucători au mimat pur şi simplu fotbalul. Îi felicit pe cei de la Gaz Metan şi pe antrenorul lor, scorul putea fi mult mai mare pentru ei. Din iarnă m-am temut că vom avea probleme, dar nu pot acum să fac o analiză, aştept o tresărire de ambiţie de la jucătorii mei în ultimele etape”.

dm 9592suporteri gloria bistrita banner ioan ovidiu sabau
23 mai 2009. Fanii Bistriței pun un banner în tribunele stadionului din Mediaș: "Neluțu, nu pleca!". Sursă: GSP

În sală, niciun ziarist nu a intrat în detalii, niciun oficial al FRF nu s-a sesizat în urma declarației.

Gaz Metan dominase copios tot meciul, iar Gloria a marcat aproape din întâmplare pe final, după introducerea lui Lucian Sânmărtean.

Dosarul Bochum: Gaz Metan - Gloria, meci suspect

Astăzi, la 8 ani distanță, Gazeta publică dovada că partida a fost oferită ca pont sigur mafiei pariurilor din Germania, iar principalii “capi” ai rețelei au pariat pe victoria Gazului. Informația apare printre cele 15.000 de file ale Dosarului Bochum, finalizat de procurorii germani cu condamnarea a 6 aranjori de meciuri.

Gaz Metan - Gloria 3-1 este una dintre cele 154 de partide suspecte menționate în dosar. În cazul a 20 (meciuri din preliminariile CM, Champions League sau din campionate din Germania, Elveția sau Belgia) dintre ele, procurorii au avut dovezi clare de manipulare a rezultatului de către grupul infracțional condus de croații Ante Sapina și Marijo Cvrtak. Detaliile cazului și modul de operare au fost prezentate ieri de Gazetă.

Partida câștigată lejer de echipa lui Cristi Pustai poartă indicele de dosar 11.4.

Contextul datelor adunate este prezentat de procurori în “Raportul de investigare”, numit și “Ermittlungsbericht":

“Exista o nevoie urgentă de a acționa, astfel că rețeaua din jurul lui Sapina și Cvrtak a încercat să trucheze meciul din prima ligă din România pentru a obține un profit ilegal din asta”.

Prima referire la joc apare pe 23 mai 2009, la ora 13:24 (ora Germaniei), cu patru ore și jumătate înainte de startul meciului de la Mediaș. Aflat la Nurnberg, Marijo Cvrtak - croatul condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare în acest dosar - primește un telefon la un bosniac pe nume Damir.

marijo cvrtak
Pentru rolul său în Dosarul Bochum, croatul născut la Nurnberg, Marijo Cvrtak, a primit o condamnare de 5 ani și jumătate. Ulterior, pedeapsa a fost redusă cu 6 luni. Sursă: Bild

Acesta îl anunță că are “ceva”. E vorba despre victoria Gazului.

Cvrtak verifică pe internet, iar discuția se mută în acest mediu de comunicare. Cei doi află cotele, 1,7 la casa malteză Tipico și 1,9 la casa austriacă Ambassador, iar peste șase minute Cvrtak îl sună pe compatriotul său, Ante Sapina (condamnat și el la 5 ani și jumătate de închisoare în acest dosar), și-l anunță despre meci.

Procurorii urmăresc aici doar discuțiile purtate de Cvrtak. Acesta îi spune lui Sapina că va paria 1.000 de euro pe meciul din România, iar Sapina îi urează noroc. Din modul de operare al grupului reiese clar că Cvrtak și Sapina foloseau casele europene pentru a paria sume mici. Grosul era plasat prin intermediul mai multor cetățeni asiatici la case cu sediul în Filipine.

Pariurile monitorizate de procurori pe meciul Gaz Metan - Gloria 3-1 sunt doar cele plasate în Europa. Există dovezi clare că Marijo Cvrtak a mizat 1600 de euro pe meciul din România.

La 20:29, ora României, Gaz Metan conducea cu 3-0, iar Cvrtak discută deja cu prietenii săi, spunându-le că a câștigat 7.000 de euro. Nu există nicio informație în privința sumelor pariate și a câștigurilor înregistrate de partenerii săi care au avut informația.

dm 9790suparare gloria bistrita
Coroian (cu spatele), Ciucă, Frăsinescu și Achim, dezamăgiți după golul de 3-0 primit în minutul 71 de la Bud. Sursă: GSP

În declarațiile date ulterior procurorilor în timpul anchetei, croatul a explicat versiunea sa în privința meciului. “Damir mi-a spus că meciul este 100 la sută sigur. Dar nu a pomenit nimic de vreun aranjament. Nu pot spune despre asta. Întotdeauna, însă, pariez pe ponturile lui Damir. Este foarte posibil ca acest meci să fie aranjat , dar nu am nicio informație precisă”.

Cine este Damir, omul cu pontul din România?

Damir, omul cu cele mai bune ponturi

În dosar, procurorii susțin că nu au reușit să-l identifice pe cetățeanul bosniac. Reputația lui printre aranjori este impecabilă. Potrivit lui Cvrtak, “Damir este un foarte bun prieten pe care l-am cunoscut prin 2001. Damir este omul cu cele mai bune ponturi din viața mea. Când l-am cunoscut, am început să pariez bani mulți. Am plasat 10.000 de mărci pe Liberec - Mallorca. Juca și PSV Eindhoven în seara aia. Damir a câștigat 300.000 de mărci cu doar 5.000 pariate. Apoi a început să deschidă agenții de pariuri”.

În Dosarul Bochum, Damir este implicat și în aranjarea meciului Istanbul - Genclerbirligi 3-1, disputat pe 3 mai 2009 și trucat cu ajutorul portarului oaspeților, Recep Ozturk. În urma acestei partide, Sapina și Cvrtak au câștigat aproape 100.000 de euro.

De unde avea Damir pontul de la Mediaș?

gaz metan bistrita
Caseta meciului, apărută în Gazeta Sporturilor

Gazeta l-a contactat pe aranjorul de meciuri Marijo Cvrtak. Discuția s-a purtat în limba română, prin intermediul unui prieten român neidentificat aflat în acel moment la Nurnberg, alături de croatul condamnat în Dosarul Bochum! “Nu mai știu de la cine a primit Damir pontul, dar știu că au fost niște discuții atunci în România. Nu uitați că aveam contacte în toate Europa, deci și în România. Jucători, președinți”.

"Am schimbat sistemul de joc astăzi, într-un 4-3-3 şi se pare că ne-a fost folositor. Lupta se duce până în ultima etapă, dar sper ca măcar să rămânem pe locul 15. Este bine că ne-am impus jocul din start, asta ne-a făcut meciul mult mai uşor”
Cristi Pustai, 23 mai 2009, la finele meciului Gaz Metan - Gloria 3-1

Rolul lui Horoba în meci

Pontul oferit mafiei pariurilor din Germania, Gaz Metan - Gloria Bistrița 3-1, a fost un meci între două cluburi cu relații excelente între ele, jucat în etapa a 32-a, antepenultima a sezonului 2008-2009. Gloria nu avea nicio emoție, cu 5 puncte deasupra liniei retrogradării, Gaz Metan era prima sub linie, dar șansele să cadă în Liga 2 erau aproape nule. În primăvara acelui an, procurorii DNA deschiseseră dosarul Mită pentru Arbitri, în care Cornel Penescu - finanțatorul lui FC Argeș - era personaj principal, iar în lumea fotbalului se vehicula deja informația că echipa acestuia avea să fie retrogradată la finalul sezonului.

Partida din 23 mai 2009 a avut loc la o lună și jumătate după ce președintele Gloriei Bistrița, Ioan Horoba, a demisionat și a ales să vină la Gaz Metan Mediaș! Prima declarație dată în momentul instalării la Mediaș suna așa: “Sunt șanse destul de mari să ne salvăm de la retrogradare, dacă punem toți umărul. Și aș vrea și Gaz Metan și Gloria Bistrița să se salveze de la retrogradare”.

Horoba a fost ani buni mâna dreaptă a lui Jean Pădureanu, cel considerat creatorul Cooperativei de blaturi din anii ’90!

A aranjat el meciul cu fosta sa echipa?

Aflat în vacanță în Turcia, Horoba și-a amintit: “A fost un meci extrem de încordat, eu veneam de la Bistrița și ambele echipe erau pe punctul de a retrograda. A fost un meci de care pe care. Aud pentru prima dată de lucruri necurate. Nu exclud că s-o fi întâmplat ceva în spate, e posibil, dar n-am știut. Eu nu știu să joc la pariuri, n-am intrat niciodată într-o casă de pariuri”.

dm 9827frasinescu
Frăsinescu șutează la poarta Gazului. La doi ani după acest meci a ajuns la Gaz Metan. Sursă: GSP

Sabău: “În viață, toate lucrurile ies la iveală”

Gazeta l-a contactat și pe antrenorul Gloriei din acel meci. Actualmente președinte la U Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a părăsit Gloria la două săptămâni după partida la finalul căreia declarase că unii dintre fotbaliștii săi “au mimat fotbalul”. Deși au trecut 8 ani de atunci, Sabău are și acum notițele din săptămâna meciului.

screen shot 2017 10 12 at 14.46.05
Programul lui Sabău din săptămâna de dinaintea meciului. Sursă: GSP

“Habar nu am de chestia asta cu pariurile. Mă surprinde să aud. Eu am vorbit despre starea de spirit, nu am avut în minte vreun meci trucat. Dar asta au dat impresia jucătorii mei. Fiecare trebuie să răspundă de ce face. În viață, toate lucrurile vor ieși la iveală, bune sau rele. Unii cred că se pot ascunde, dar adevărul iese la suprafață”, a spus Sabău pentru Gazetă.

Dintre fotbaliști prezenți acum 8 ani pe teren, aproape jumătate s-au retras. Alții continuă să joace în Liga 1, cum e cazul lui Eric (Viitorul), Bud (Chiajna), Hoban, Vâtcă, Andrei Mureșan (CFR), Frăsinescu (Poli Iași) sau Ciprian Petre (Juventus).

Curios este faptul că, din lotul Bistriței, nu mai puțin de 4 fotbaliști au ajuns în sezoanele următoare chiar la Gaz Metan: Silvășan (imediat, în vara lui 2009), Ciucă (2011), Ciprian Petre (2011), Frăsinescu (2011).

Casian Miclăuș, fundașul central al Gloriei înlocuit de Sabău cu Sânmărtean imediat după primirea golului de 3-0, a plecat în acea vară la CFR, o altă echipă aflată în relații bune cu Pădureanu și Horoba. El lucrează acum în Norvegia. Informat despre prezența meciului în Dosarul Bochum, Miclăuș neagă varianta unui aranjament: “Tot timpul ne-am apărat corect șansele. Nu se pune problema să fi fost ceva necurat. Gazul a fost mai motivată, dar noi am dat totul ca să câștigăm”.

Rolul lui Pustai, promotorul lui Sapina

Un alt jucător prezent pe teren a vorbit, însă, sub protecția anonimatului: “Lucrurile astea trebuie să iasă la iveală. Dacă se făceau diverse chestii, se făceau cu știința lui Pustai. El și sârbii lui, avea o preferință pentru ei”.

dm 9712pustai
Cristi Pustai, mai tânăr, pe pista stadionului, în timpul meciului investigat de procurorii germani. Sursă: GSP

Gazeta a verificat informația și a descoperit că antrenorul a folosit în cariera sa 11 jucători sârbi, un bosniac și trei croați. Sârbii sunt naționalitatea cea mai prezentă după români. Amuzant, unul dintre croații debutați de Pustai la Rapid se numește Jeremy Sapina și are același nume de familie cu unul dintre liderii rețelei din Dosarul Bochum, Ante Sapina.

Nu există, însă, nicio dovadă a vreunui grad de rudenie între ei.

În Dosarul Bochum, procurorii germani notează că mai mulți membrii ai grupului își foloseau relațiile cu jucătorii etnici din fosta Iugoslavie pentru a obține profituri ilegale din pariuri. Pustai explică preferința sa pentru fotbaliștii din această zonă: “Întotdeauna am admirat poporul sârb, spiritul lor de luptă, puterea lor de sacrificiu”.

Contactat de Gazetă exact în ziua în care împlinea 50 de ani, Pustai a comentat apariția meciului în dosarul din Germania: “Știu meciul, nu a fost o trucare cum se făcea pe vremuri. Unde am fost, nu a existat așa ceva. Sau, mă rog, să știu eu de așa ceva. Dacă știam de așa ceva, nu eram pe bancă. Nu o să accept așa ceva niciodată. Nu am căzut în patima asta, să cred că jucătorii mei fac ceva”.

Unul dintre antrenorii intrați de ani buni în circuitul Ligii 1, Pustai lucrează acum din nou la Gaz Metan, după un periplu pe la Pandurii, ASA, Botoșani și Rapid. În 2014, ProSport a descoperit că fiul său, Chris Pustai, era tipster pe o pagină de Facebook cu circuit închis. Pustai jr. dădea ponturi, deși era legitimat la o echipă din liga a patra și încălca astfel regulamentele.

pustai jr
Un pont din Germania oferit de fiul lui Pustai pe pagina de Facebook cu circuit închis. Sursă: ProSport

El a mărturisit că, printre ponturile oferite, s-a numărat și un meci câștigat surprinzător de ASA, echipa tatălui său, împotriva Stelei. Întrebat dacă tatăl său pariază, Chris Pustai a spus: “Nu cred că a mai pariat de foarte mult timp. De foarte mult timp, de când eram eu mic. Aia ştiu pentru că am fost odată cu el şi am văzut. Dar sume modice, nicidecum sume mari”.

Zilele următoare, Gazeta Sporturilor va prezenta dovada că Laurențiu Reghecampf a mințit în declarațiile sale despre legăturile cu mafia pariurilor. 

CITEȘTE PRIMUL EPISOD DESPRE DOSARUL BOCHUM 

EXCLUSIV Dosarul Bochum: Gazeta a investigat legăturile rețelei germane de trucare de meciuri cu fotbalul românesc » Ghidul unui aranjor: cum se pariază în Asia fără a fi detectat

Save

Save

Save

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (24)
lucky_strike
lucky_strike  •  13 Octombrie 2017, 08:06

Si nickname-ul nu are legturi cu meciurile astea :-)))))

lucky_strike
lucky_strike  •  13 Octombrie 2017, 08:01
Postat de costin_stucan pe 12 Octombrie 2017, 21:28

Stii ce mi se pare mie ciudat? Că tu spui asta când cineva scrie despre plaga pariurilor

Sau incearca sa iti faci o echipa, nu zic mai buna ca poate e deja, dar cu care sa iesi in fata pe mai mult canele. Altfel nu cred ca vor aparea si rezultatele. Ca in rest servim diar digi, gigi..ce ni se da :-).

valeri_gazaev100
valeri_gazaev100  •  12 Octombrie 2017, 21:53
Postat de puigdemont pe 12 Octombrie 2017, 20:02

***

ce mm imi dai ba reply ? te-am bagat eu in seama ? jet slujitorule !

Vezi toate comentariile (24)
Comentează