GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  

Emailuri și acte care arată cum a fentat Cristiano Ronaldo taxele!

Articol de GSP - Publicat vineri, 02 decembrie 2016 22:00

Revista germană Spiegel și un întreg grup de ziare și reviste din toată Europa, printre care și Gazeta Sporturilor, încep să publice în această seară cea mai mare scurgere de informații din istoria sportului mondial.

  • Costin Ștucan, reporter special al Gazetei, în echipa internațională de jurnaliști care dezvăluie începând din această seară cea mai mare scurgere de informații din istoria sportului mondial

  •   European Investigative Collaborations se numește consorțiul de jurnaliști care a investigat documentele

Documentele scot la iveală tranzacții financiare obscure din lumea fotbalului profesionist european. 

Ele dezvăluie trucurile fiscale folosite de unele dintre marile vedete de pe continent. 

Printre ele este și Cristiano Ronaldo

Cel declarat de trei ori cel mai bun jucător din lume. 

Documentele furnizate revistei germane Spiegel de platforma Football Leaks, și prelucrate de peste 60 de ziariști de la 20 de publicații, arată că Ronaldo a folosit o companie paravan din Insulele Virgine Britanice pentru a colecta venituri provenite din marketing internațional.

Ceea ce a urmat poate fi cu greu numit plată de taxe! 

Cazul face parte dintr-o bază de date de 1,9 terabiți care a fost analizată în ultimele șapte luni de aproximativ 60 de jurnaliști din European Investigative Collaborations (EIC). 

Printre ei se numără și Costin Ștucan, reporter special al Gazetei Sporturilor. El a lucrat împreună cu ziariști de investigație de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație și de la The Black Sea, care sunt co-fondatori ai rețelei EIC. 

Datele includ 18,6 milioane de documente, printre care contracte originale cu înțelegeri secrete subsidiare, emailuri, documente Word, foi de calcul în Excel și fotografii. 

Documentele se întind până în anul 2016. 

SPIEGEL și partenerii săi vor publica descoperirile lor în următoarele săptămâni, permițând astfel publicului să arunce pentru prima dată o privire în dedesubturile întunecate ale industriei fotbalului modern. 

Printre actori se numără și cluburi, patroni, impresari și antrenori din România!

În prima săptămână, echipa EIC va dezvălui structurile secrete de diminuare a taxelor utilizate de profesioniști de top. 

Renumitul manager Jose Mourinho este unul dintre ei: câștigător de campionate și de Liga Campionilor, care primește un salariu de top de la Manchester United, a fost obligat să plătească milioane de euro reprezentând taxe neachitate în Spania imediat după ce autoritățile au aflat despre o companie paravan din Caraibe. Compania încasa veniturile din marketing ale antrenorului. 

Mourinho este consiliat de agentul portughez Jorge Mendes, ai cărui clienți folosesc deseori aranjamente similare de evitare a plății taxelor. Unul dintre clienții lui Mendes este Cristiano Ronaldo. 

Până în 2014, milioanele pe care le-a câștigat din marketing au fost scurse de Ronaldo prin Irlanda către firma paravan Tollin Associates din Insulele Virgine Britanice, un paradis cu zero taxe. 

Aparent, Ronaldo a evitat să plătească aproape toate taxele pentru mai bine de 60 de milioane de euro câștigate din drepturile de imagine în afara Spaniei. Ronaldo a putut să profite de o prevedere specială din legile fiscale spaniole. 

Dar emailuri interne ale consilierilor săi fiscali arată că aceștia și-au manifestat îngrijorarea că autoritățile ar putea descoperi “informații sensibile” despre Tollin Associates. Emailurile demonstrează că experții fiscali sunt de părere că modelele fiscale construite de Mendes pentru clienții săi sunt necorespunzătoare legii. 

Cu scurt timp înainte de expirarea prevederii speciale la finele lui 2014, Ronaldo și-a vândut în avans drepturile de marketing până în anul 2020 către alte două companii din Insulele Virgine Britanice. 

Veniturile obținute din vânzare, aproape 75 de milioane de euro, au ajuns în contul său de la banca elvețiană privată Mirabaud. Ronaldo a menționat o parte din bani în declarația sa de venit pe 2014, profitând de avantajul fiscal care i se aplica în acel an pentru ultima dată. Din cele 75 de milioane de euro, doar 11,2 milioane apar în declarația sa de venit din Spania.

Nu există niciun indiciu în baza de date că Ronaldo și-a plătit taxele în altă parte pentru suma de 63,5 milioane de euro rămasă. 

Ronaldo și Mendes nu au răspuns la întrebările EIC. 

Mourinho a refuzat și el să comenteze. 

Citește integral episodul 1: Fabrica de evitat taxe Mendes. Clienți: Ronaldo, Mourinho și alții. Suma prelucrată: 188,4 de milioane de euro

+ De unde a pornit totul: Căutare: Romania. 4563 de documente. Ștucan dezvăluie povestea din spatele investigației Football Leaks

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (29)
christiano0
christiano0  •  02 Decembrie 2016, 22:14

Nu mai luati totul in bataie de joc. Acest consortiu international de presa a muncit 8 luni ca sa analizeze aceste documente. Parerea mea este ca vom afla chestii interesante. Eu abia le astept. Multumim GSP!

samertx
samertx  •  03 Decembrie 2016, 01:28
Postat de brancusi pe 02 Decembrie 2016, 22:59

Daca nu poti,e problema ta.Nu o lua in tragic,e oricum prea multa incrancenare in rivalitati si comentarii.

cât costă? 7,99 eurocenți? :))

tzusti_reloaded
tzusti_reloaded  •  03 Decembrie 2016, 01:13
Postat de valyomanyd pe 02 Decembrie 2016, 22:47

Dumneavoastra sunteti din redactie ? Eu cred ca DA ! Multumim GSP ! :))

DOAR TELEKOM E SPONSORUL..SRIE CEVA DE RAU DE GERMANIA..SA VEDEM CAT ITI STA COMMUL? :)))))) AM SCRIS EU CATEVA PE FIECARE ARTICOL PE TEMA.. SA I VEDEM

Vezi toate comentariile (29)
Comentează