GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  #FOOTBALLLEAKS #EICFOOTBALL

INFOGRAFIE » Manea, istoria unui transfer dubios

Foto: Cristi Preda
Foto: Cristi Preda

Articol de GSP - Publicat luni, 05 decembrie 2016 07:00

 Transferul lui Cristian Manea a fost cel mai important făcut de Viitorul, însă nu a fost anunțat oficial pe site. În schimb, Hagi și subordonații săi de la Academie nu au negat niciodată varianta Chelsea, aruncată pe piață de un jurnalist italian apreciat, cu surse în lumea impresarilor. Știrea a fost falsă, dar a fost preluată până și de realizatorii jocului Football Manager 16 care l-au introdus pe Manea în lotul lui Chelsea. 

Din documentele Football Leaks poate fi realizată acum cronologia unuia dintre cele mai ciudate transferuri din istoria fotbalului românesc.

Citeste si: Hagi Leaks » Milionul dispărut într-o firmă offshore din Malta

15 mai 2014: 
Dito Trading and Consulting primește un mandat din partea lui Gheorghe Hagi să “evalueze” transferul drepturilor economice și federative ale lui Cristian Manea 

31 mai 2014:
Manea debutează în naționala României la 16 ani și 10 luni și devine cel mai tânăr jucător din istorie. A fost primul și ultimul său meci, până acum, pentru națională

23 iunie 2014:
În secret, Viitorul și Apollon Limassol s-au înțeles în privința transferului lui Manea pentru 2,5 milioane de euro, plătibili într-o singură tranșă. Fundașul este împrumutat pentru un sezon la Viitorul

15 iulie 2014:
Apollon virează 2,5 milioane de euro în contul BRD al clubului Viitorul

17 iulie 2014:
Hagi și reprezentanții Dito Trading and Consulting semnează actele prin care trimit un milion de euro din suma de transfer în conturile companiei offshore malteze. Conform contractului, plata trebuie făcută în aceeași zi

13 septembrie 2014:
Hagi declară jurnaliștilor români că “în momentul ăsta, Manea nu a semnat niciun precontract cu nimeni”

5 martie 2015:
Italianul Gianluca Di Marzio, considerat un jurnalist cu surse foarte bune la cluburile mari din Europa, anunță că “Chelsea și Viitorul s-au înțeles pentru transferul lui Manea”. Fără să cunoască adevărul, agenția Reuters și publicații importante din lume preiau informația și o răspândesc. 

6 martie 2015:
Hagi declară că “Manea va juca sigur la un club mare din vara asta. O să vedeți”. Jucătorul era de fapt vândut de 9 luni la Apollon, în Cipru

6 iunie 2015:
Hagi spune la Dolce Sport: " Cristi Manea nu o să mai continue cu noi. Îl vând. Cristi Manea a fost vândut de mult. O să vedeți”

11 iunie 2015: 
Cristian Bivolaru, directorul general de la Viitorul, vorbește despre viitorul lui Manea după ce a devenit jucătorul lui Chelsea: “E aproape sigur că va pleca. Destinația e încă în discuție, se pare că va fi Olanda”

30 iunie 2015: 
Un grup de investitori condus de superagentul Pinhas Zahavi cumpără clubul belgian Mouscron printr-una dintre companiile lui Zahavi: Gol Football Malta Limited. În club sunt injectate 2,5 milioane de euro. Alte 6 milioane sunt promise pentru următoarele 3 sezoane

9 august 2015:
Este data cu care începe contractul lui Manea cu Apollon. În acte, se scrie că înțelegerea a fost încheiată la Limassol în acea zi, însă jucătorul nu a călcat în Cipru. Documentul e semnat în Belgia, dar e antedatat cu 9 august, ziua în care Manea a devenit major, împlinind 18 ani. 

27 august 2015:
Manea semnează un contract cu Mouscron, acolo unde este împrumutat de Apollon. 

28 august 2015:
Mouscron anunță pe site-ul oficial că jucătorul este împrumutat de la Chelsea

10 februarie 2016:
Presa din România dezvăluie că Apollon, și nu Chelsea, este adevăratul cumpărător al lui Manea. Impresarul jucătorului, Pietro Chiodi, declară că nu știe cine este deținătorul lui Manea. Hagi neagă implicarea unei firme offshore.


*Click pe imagine pentru zoom

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
1576164249379310
Florin Bălănescu  •  05 Decembrie 2016, 11:56

Dacă e adevărat (ceea ce e total incert, pentru că "ştirea" a apărut în fițuica minciunilor), atunci soluția e simplă: transferul imediat al rej. elui de la "academie"(?!) la bulău; dacă nu, în locul lui să treacă urgent mincinoşii ăştia.

americanu197
americanu197  •  05 Decembrie 2016, 10:36

da ce vi se pare ca la ceilalti care au plecat pe afara si au revenit imediat nu s-au spalat bani?... claudiu niculescu... mai nou budescu sepsi si tooooot asa... becali la un moment dat se suparase pe meme ca il punea sa plateasca pentru un jucator in offshore... asta e fotbalul modern

brandremist
brandremist  •  05 Decembrie 2016, 09:44

Se știa de transferul ăsta de anul trecut, dar e bine că a aflat și gspul în cel din urmă. Mai bine mai târziu decât niciodată. Ce mă deranjează pe mine cel mai mult e că deține recordul de cel mai tânăr jucător care a debutat la Naționala mare și nu știu nici măcar dacă a fost ceva de capul lui ori ba. CUM E POSIBIL AȘA CEVA??? Asta în condițiile în care MUTU debuta la 21 de ani(!) DUPĂ ce ajunsese deja la INTER!! Îmi pare tare rău de copilul ăsta că a fost aruncat la lupi după ce s-au încasat bani frumoși pe seama lui, că zace acum pe banca de rezerve de la Mouscron(locul 14 din 16) și că trece și printr-o dramă de familie! Măcar nu o să-i reproșeze nimeni lui Pițurcă acum că nu a promovat tineri români la Națională! Ptiu! Mi-e silă!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează