GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  CAZUL ARBITRILOR DEGHIZAȚI PENTRU PARIURI

Investigație GSP » Rețeaua se extinde! Încă două nume în scandalul "fluierașilor" care se dau turci și bulgari. Fost arbitru FIFA, considerat "capul" » Cum se desfășura totul

Articol de , , - Publicat vineri, 27 ianuarie 2017 20:12

Cristian Catană, unul dintre arbitrii implicați în scandalul pariurilor, a schimbat trei naționalități în mai puțin de o săptămână!

Gazeta de ieri a dezvăluit cum arbitrul Cristian Catană a făcut pe bulgarul în Cipru pentru a putea arbitra meciul Astra - Pogon 1-3, din 25 ianuarie, partidă suspectată de blat la pariuri.

Centralul a făcut show la acel meci, acordând un penalty aberant și dictând apoi repetarea acestuia după ce Săpunaru a refuzat să marcheze de la punctul cu var!

Centralul-cameleon

Sursele Gazetei au dezvăluit că acela nu a fost primul amical condus de Catană. Cu 5 zile înainte, acesta fluierase, de data asta în Antalya, alt meci cu cântec, în care era implicată tot o echipă românească!

Pandurii - Samara, pe 20 ianuarie. Deosebirea? Pe atunci avea păr și barbă și nu era "bulgar". Era turc! Ulterior, s-a ras în cap, pentru amicalele din Cipru.

cristian catana

Catană în Antalya, cu barba din ce în ce mai mare, dar înainte să se radă în cap, pentru meciurile din Cipru. Sursă: Pandurii

Partida s-a încheiat la egalitate, 2-2, și avem de a face cu același tipar remarcat și la celelalte dueluri: penalty inventat în prima repriză.

Două nume noi

În brigada care a oficiat partida gorjenilor mai apar doi români. La tușă! E vorba despre Costinel Neagu, secretarul Comisiei de Apel AJF Dâmbovița și ziarist local, și Valentin Mihalache, primar PNL în comuna Dărmănești, începând cu luna iunie!

 neagu

Costinel Neagu, secretarul Comisiei de Apel a AJF Dâmbovița, într-o poză cu care se mândrește, alături de Hagi. Sursă: Jurnal de Dâmbovița

Am mai găsit un meci

Tot românii au fost implicați și în partida dintre Astra și Spartak Moscova II de pe 19 ianuarie, tot în prima repriză! La centru se află Dan Petre, ajutat la margine de aceiași Laurențiu Nicolae și Cristian Grigorașcu, prezentați în Gazeta Sporturilor de ieri.

"Centralul" dictează penalty pentru giurgiuveni pe finalul primei părți, la scorul de 2-0. Brigada activează, încă o dată!, sub naționalitate falsă, susținând că cei trei oficiali sunt sloveni. Atât pe meciul "pandurilor", cât și pe cel al Astrei, s-ar fi pariat pe goluri în prima repriză și peste 3,5 goluri în meci. 

"Nu-mi aduc aminte. Dar sigur n-au spus că-s români, nu știu ce erau. Trebuie să vorbiți cu organizatorul turneului, un turc - Iyazi! - din Constanța, cu el am fost în Antalya. Totuși, nu știam că meciurile astea sunt atât de importante"
Marin Condescu, membru AGA

Ce meciuri au mai arbitrat românii față de cele prezentate ieri

19 ianuarie Astra - Spartak Moscova II, 4-0 Alexandru Ioniţă (26, 74), Florin Lovin (40) şi Daniel Florea (72).
29 ianuarie Pandurii - Samara, 2-2 Pârcălabu (43), Surugiu (85) / Berat (41 - penalty), Gianni (55)

Le dădea ponturi colegilor din Jandarmerie!

Unul dintre fluierașii care au oficiat la meciuri suspecte în Cipru și Turcia, de meserie jandarm, își informa colegii cu privire la partidele pe care avea să le arbitreze

Retras din activitatea de arbitru, Cristian Grigorașcu a fost tușier la partida dintre Amkar și FC Botoșani, 0-3, CFR - Ufa, 2-0, dar și la duelul Astrei cu Spartak Moscova II, 4-0.

Concediu în Antalya

Un lucru mai puțin cunoscut despre Grigorașcu îl reprezintă ocupația sa actuală. Acesta este jandarm și, conform Comisiei Județene de Arbitri Dâmbovița, se află în concediu în Antalya: "Există un angajat cu acest nume în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița. Acesta a depus o cerere de concediu de odihnă, în perioada 7 ianuarie – 2 februarie, în Antalya, Turcia", au declarat oficialii pentru Libertatea.

04 cristian grigorascu militian

Cristian Grigorașcu, jandarmul plecat în concediu în Antalya

"Jandarmii pariau în Târgoviște"

Nu numai că oficia partide cu scopul de a juca la pariuri, dar de pe urma prestației arbitrilor din Antalya ar fi beneficiat și colegii lui Grigorașcu: "Și-a sunat colegii de muncă aflați în România, cărora le-a transmis ce să joace la anumite partide. Aceștia plasau pariuri cu sume considerabile la o agenție Superbet din Târgoviște", au explicat sursele Gazetei, care susțin că, în urma dezvăluirilor publicate, Grigorașcu a revenit, de urgență, în țară.

EL ERA CAPUL: fost arbitru fifa

 Sursele Gazetei, care au dezvăluit numele celor din rețea, susțin că arbitrii din Dâmbovița ar fi controlați de un consilier din Direcția Județeană de Tineret și Sport Dâmbovița, pe numele său Septimiu Burtescu.

 “El e cel care coordonează toată rețeaua de câțiva ani. Uneori, merge cu arbitrii în cantonamente și ține legătura cu ei, inclusiv în timpul partidelor. Folosesc sistemul de comunicație utilizat de arbitrii internaționali, dar căștile sunt distribuite altfel. Două dintre cele sunt purtate de central și de unul dintre asistenți, iar Burtescu stă în tribuna cu a treia cască în ureche. De acolo, le transmite celor din teren ce trebuie să se întâmple, în funcție de evoluția cotelor”, susține un arbitru din Târgoviște, sub protecția anonimatului.

arbitrul botosani

Dan Petre, la meciul FC Botoșani - Amkar, purtând cască de comunicație. Sursă: site oficial Amkar

"TĂIEM PORCUL ȘI VĂ FACEM VÂNT"

 Anul trecut, Burtescu și-a achiziționat un Sandero full-option și e de notoritatea faptul că, în 2012, după venirea PSD la putere, a rostit în fața mai multor persoane vorba “au ieșit ai noștri, tăiem porcul aici, în față, și vă facem vânt la toți”.

 Burtescu a fost arbitru FIFA la Futsal până în 2015. “Am fost scos de pe listă, dar asta este altă poveste”, susține el în dialogul avut cu Gazeta.

 Discuția a început, însă, cu întrebarea: “Sunteți în țară?”.

 Burtescu a răspuns rapid: “Da. De unde să mă întorc? Dacă vă referiți la băieții ăștia care au fost acolo, vă spun că nu am fost nici în Cipru, nici în Antalya. Dacă sunt prieten cu ei, dacă mă cunosc cu ei, asta înseamnă că am fost cu ei?!

 Consilierul DJTS neagă și faptul că ar fi mers vreodată în cantonamente cu arbitrii prieteni din Dâmbovița: “Mi se pare incredibilă povestea asta. Sunt prieten mai apropiat cu unii care apar în ziar la dumneavoastră, dar nu vreau să vorbesc mai mult, că și așa au destule pe cap. Nu vreau să spun ceva care ar putea fi interpretat”.

 Burtescu este foarte apropiat de centralul Cristian Catană, cameleonul din cantonamente. “Am vorbit cu el acum câteva zile, nu mai știu exact când. Știam că e plecat din țară, dar nu știam că s-a dus să arbitreze meciuri”.

 Întrebat dacă se teme de eventualitatea în care ar apărea o dovadă că a mers în cantonamente, fostul arbitrul internațional a răspuns, fără să înțeleagă foarte bine întrebarea: “Am atât de mulți prieteni, încât nu m-ar mira nimic”.

 Apoi, a revenit: “Nu am fost plecat în Antalya sau în Cipru, deci nu are cum să fie vreo imagine cu mine”.

 “El stătea în tribune, nu apare”, susțin sursele Gazetei.

 Până acum, niciunul dintre arbitrii implicați în caz nu a recunoscut că a mers în Antalya și Cipru. Doar jandarmul Grigorașcu are cererea de concediu pentru Turcia.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (26)
drdr3
drdr3  •  28 Ianuarie 2017, 12:01
Postat de blatistu49 pe 28 Ianuarie 2017, 10:20

de unde pot fi judetele fruntase Dimbovita etc unde e spuma prostiei si alte judete la numar

Te ai gasit tu incultule sa vorbesti. Vai de capul tau ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1131723153538696
Gigi Constantin  •  28 Ianuarie 2017, 11:27

De ce nu spuneți în subtitlu ca respectivul *** a fost arbitru FIFA la fotbal în sală? Pentru că vă place să vă bateți joc de cititori!!!!Păcat de subiect, că ziaristul care l-a scris e de cancan tv cu astfel de subtitluri! Păcat!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

merace
merace  •  28 Ianuarie 2017, 10:39
Postat de liviuemil pe 27 Ianuarie 2017, 20:27

A-ti primit ce ati votatat!

Votătat ești tu! :D

Vezi toate comentariile (26)
Comentează