GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  GALA BUTE

Motivarea ÎCCJ în cazul arestării Elenei Udrea în dosarul Gala Bute: "Banii primiţi ca mită erau folosiţi la achitarea cheltuielilor PDL"

Articol de GSP - Publicat vineri, 27 februarie 2015 00:00 / Actualizat vineri, 27 februarie 2015 21:06

A fost dată publicităţii motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul reţinerii Elenei Udrea pentru 30 de zile.

Apropiaţii Elenei Udrea, inculpaţi în dosarul Gala Bute, au declarat că o parte din banii primiţi ca mită pentru atribuirea contractelor finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului au ajuns fie nemijlocit la Elena Udrea, fie în patrimoniul altor persoane, dar la cererea şi în interesul acesteia, fiind folosiţi pentru a achita cheltuieli ale Partidului Democrat Liberal, şi în special ale Organizaţiei Bucureşti a cărei preşedintă era, scrie Agerpres.

În document se menţionează că din probele de la dosar rezultă că un întreg sistem de corupţie coordonat şi controlat de către Elena Udrea, prin intermediul căruia societăţile care aveau contracte achitau un comision de 10% cvasistabil şi cvasigeneralizat, aproape automat, văzându-se din încasările celor trei societăţi că toate plăţile din minister duceau la plata acestui comision.

Procurorii au constatat că aceste comisioane erau încasate de persoanele cele mai apropiate de Udrea, respectiv de consilierul său personal, de asistentul său personal, Tudor Breazu, de prietena sa cea mai bună, Ana Maria Topoliceanu, către Gheorghe Nastasia, omul de încredere al acestuia căruia i-a delegat toate atribuţiile ministeriale.

În motivare se arată că toţi aceşti apropiaţi ai Elenei Udrea au arătat că sumele de bani îi erau destinate, cu excepţia lui Tudor Breazu.

"Declaraţiile celor mai sus menţionaţi se coroborează cu înscrisurile care au urmărit traseul pentru o parte din bani din care rezultă că banii au ajuns, fie nemijlocit la inculpată, fie în patrimoniul altor persoane, dar la cererea şi în interesul inculpatei Udrea Elena Gabriela, fiind folosiţi pentru a achita cheltuieli ale Partidului Democrat Liberal, şi în special ale Organizaţiei Bucureşti a cărei preşedintă era aceasta, fie în patrimoniul lui Rudel Obreja pentru a acoperi creditul bancar acordat de la BRD tot la insistenţa şi cu contribuţia inculpatei", se spune în motivare.

De asemenea, se subliniază că toate deciziile erau luate de Udrea, chiar dacă îşi delegase dreptul de semnătură, figurând doar pe foarte puţine acte, neexistând criterii general aplicabile pentru toate situaţiile.

"În acest dosar, sunt arătate doar banii daţi cu titlu de mită doar de către cele trei companii, dar sunt suficiente declaraţii a unor persoane care arată că sistemul era generalizat, că toate contractele duceau la plata unui comision, iar beneficiarul era inculpata Udrea Elena Gabriela sau persoanele din jurul său care au intermediat mita ori finanţarea cheltuielilor PDL-ului în timpul campaniei electorale.

Elena Udrea a fost arestată miercuri pentru 30 de zile, ea fiind acuzată în dosarul "Gala Bute" de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (20)
nenea007
nenea007  •  28 Februarie 2015, 15:08
Postat de valiza.epo pe 28 Februarie 2015, 09:01

In otivarea sentintei lui Adrian Nastase scrie ca a fost condamnat pentru ca NU SE PUTEA SA NU STIE de acei bani negri ajunsi in campania sa din 2004! Deci... EXISTA UN PRECEDENT!!

Bombonel a fost condamnat pentru a fi un ''exemplu'', conform documentelor oficiale...De fapt, fara sa se poata dovedi ca ar fi fost vinovat.Parashuta o fi aflat ca ''dungile marinaresti'' sunt in trend in primavara asta (am vazut intamplator la tv...) si,la cat este de talamba,nu si-a dat seama ca dungile marinaresti sunt pe orizontala, nu pe verticala. Oricum, as dori sa le poarte mult si bine, alaturi de betzivanul national si toata shleahta lor de nenorociti!

halpinus.drogatus
halpinus.drogatus  •  28 Februarie 2015, 09:53
Postat de valiza.epo pe 28 Februarie 2015, 09:01

In otivarea sentintei lui Adrian Nastase scrie ca a fost condamnat pentru ca NU SE PUTEA SA NU STIE de acei bani negri ajunsi in campania sa din 2004! Deci... EXISTA UN PRECEDENT!!

Alexandru pintilie

plischi
plischi  •  28 Februarie 2015, 09:34
Postat de valiza.epo pe 28 Februarie 2015, 09:01

In otivarea sentintei lui Adrian Nastase scrie ca a fost condamnat pentru ca NU SE PUTEA SA NU STIE de acei bani negri ajunsi in campania sa din 2004! Deci... EXISTA UN PRECEDENT!!

se poate pune in aceeasi balanta udrea cu nastase?

Vezi toate comentariile (20)
Comentează