GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  CAMPANIA NU ABUZ

Plângere penală împotriva antrenorului acuzat de abuz contra minorilor. Mărturie pro-Rău: “E un om foarte bun chiar dacă mai are scăpări. Ce se întâmplă în vestiar trebuie să rămână acolo”

Articol de - Publicat marti, 09 ianuarie 2018 15:28

Corpul de Control al lui Liviu Pop, ministrul Educației și Cercetării, se află în continuare la CSS 2 Baia Mare pentru a verifica acuzațiile mai multor foști juniori ai clubului care susțin că au fost agresați fizic și verbal de antrenorul de volei Virgil Rău.

Trimiși de ministru după ce cazul a fost publicat de Gazetă, cei trei inspectori de la București le-au luat în ultimele zile declarații lui Virgil Rău și copiilor pe care-i antrenează. Din spusele unuia dintre jucătorii chestionați de Corpul de Control se întrevede și strategia apărării. 

“Am spus că declarațiile celor care-l acuză pe domnul Rău sunt niște minciuni. E o conspirație împotriva sa, nu știu cine e în spate”, a povestit, pentru Gazetă, Alin Pop, fost coleg cu cei 5 juniori și actual senior în prima ligă la CSS 2 UKRO Baia Mare, echipă antrenată tot de Virgil Rău.

Acum, cei cinci tineri care-l acuză pe antrenor așteaptă să fie contactați la rândul lor de Corpul de Control din MEC. Mama lui Răzvan Răcășan, primul junior care a vorbit despre abuzuri, a depus marți o plângere penală împotriva lui Virgil Rău la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.

Gazeta l-a contactat pe un alt fost jucător de la CSS 2 Baia Mare, aflat acum în Franța. În vârstă de 19 ani, Brando Treitl lucrează ca bucătar la Nisa după ce a renunțat la volei. Originar din Baia Mare, fostul ridicător îi ia și el apărarea lui Virgil Rău, dar - în același timp - spune că juniorii agresați nu mint.

Declarațiile sale din interviul de mai jos clatină teoria conspirației vehiculată de Alin Pop și se alătura, fie și indirect, mărturiilor foștilor săi colegi Răzvan Răcășan, Daniel Ivașcu, Alexandru Ionescu, Albert Aldea și Florin Purice.

treitl racasan rau
Acuzatorii lui Rău sunt marcați cu roșu, dar din imagine lipsesc Aldea (bolnav de hepatită la acel moment) și Ivașcu. Dintre apărători (marcați cu verde), Pop și Silaghi spun că acuzatorii mint, Treitl admite că primii au fost loviți. Pop și Silaghi locuiesc în continuare în Baia Mare, oraș în care nașa lui Rău - deputată și, în același timp, soția directorului CSS 2 - are o mare influență

“Mi-a făcut ce nici tata nu mi-a făcut”

Brando, putem vorbi despre perioadă petrecută de tine la CSS 2 Baia Mare?
(Râde) Am știut că de asta vreți să discutăm.

Cât ai stat acolo?
Muuult. Eu sunt de acolo, din Baia Mare. Mie chiar mi-e drag Virgil, să știți. Virgil chiar e un om bun, atâta doar că l-am văzut ca pe-un tată. Nu știu de ce copiii ăștia au fost atât de frustrați. El chiar a vrut să scoată din ei jucători de volei, dar cu unii chiar nu se poate.

Poate că unii sunt mai sensibili.
Răcășan, săracu’, așa e din naștere, e mai sensibil. Nu ai ce să faci cu el.

A intrat în vestiar și a început să-i lovească pe toți colegii mei. Unuia i-a spart nasul, pe unul l-a pus jos din două palme, peste tâmplă le-a dat. A dat pumni, palme. Pe mine m-a luat de păr și m-a dat cu capul de perete
Răzvan Răcășan

Un profesor trebuie să adopte măsuri potrivite pentru fiecare copil.
Da, normal.

Nu poți să-i lovești sau să-i înjuri pe copii.
Și mie, stați liniștiți, mi-a făcut ce nici tata nu a făcut cu mine. Dar eu și în ziua de astăzi îl respect pentru că a făcut om din mine.

Ce anume ți-a făcut?
Nu, nimic. Nu pot să spun decât că l-am văzut ca pe un tată. Eu nu vreau să duc la…la nimic…nu vreau să vorbesc prostii despre dânsul. Pentru mine a fost ca un tată. Unii chiar le pun la suflet, alții nu le pun. Alții văd din altă perspectivă.

“Nu m-a atins niciodată”

Vorbim despre persoane diferite, cu firi diferite. Ești de părere că dacă un antrenor e aspru cu unii și aceștia acceptă, poate proceda la fel cu toți?
Scuzați-mă că vă întreb. De unde aveți numele meu?

Ți-am găsit numele pe Facebook, în pozele de echipă.
Da, da…Eu îl cunosc pe Virgil de când avea echipă de ’95. Eram cel mai mic de acolo. E un om foarte bun la suflet, pe mine m-a ajutat. Îl cunosc de 7-8 ani. Să știți că CSS 2 pe spatele lui are atâtea medalii.

brando 1
Brando Treitl spune că a lucrat șapte sau opt ani cu Virgil Rău. Sursă: Facebook

Ai fost prieten cu Răcășan?
Da, normal.

El spune că te-ai lăsat de volei pentru că nu-l mai suportai pe Virgil...
(Ezită). Mmmmm…Nu că nu-l mai suportam. Problema a fost că am făcut volei 3 ani, apoi m-am mutat în Anglia, apoi iar am făcut volei. Am pierdut câtva timp și am văzut că lui Virgil nu i-a convenit că am plecat. Eram căpitan înainte, apoi a început să mă țină pe bancă și nu am mai vrut eu. Asta m-a enervat cel mai mult.

Când ai simțit că nu e normal ce-ți face Virgil Rău?
Nu e vorba de normal sau nu. Depinde și de ziua fiecăruia. Cine știe ce zi a avut și el, are și probleme.

Un profesor nu are voie să lase să i se vadă problemele când lucrează cu minorii.
Așa e. Știu. Dar câteodată, oamenii chiar mai au zile proaste. Erau niște copii de doi metri. Lui Răcășan, săracul, i-a murit tatăl, era foarte sensibil. Virgil era prieten cu noi. Cu mine și cu Cătălin Aciobăniței era cel mai bun prieten. Eu îl respect pe profesorul Rău. M-a luat în clasa a cincea, m-a ridicat în picioare la școală și mi-a zis: “Tu, hai la volei!”.

Te-a lovit mai rău vreodată?
(Derutat) Da, nu-i…Ce, că m-a lovit?! Nu are….Nu m-a atins niciodată (râde).

“Virgil e cum e Virgil, de aia și numele Rău”

Dar pe copiii ăștia?
(Își continuă ideea anterioară) Răcășan, Răcășan a pornit scandalul ăsta pentru că el e foarte sensibil. Dar nu trebuia să se facă chestia asta pentru că nici Virgil nu bătea, nu puteai să zici că bătea.

Dar lui Aldea i-a spart nasul la Buzău.
Și Aldea ăla…Când cineva începe o poveste, toți se răzbună.

E normal să-i spargi nasul cuiva?
Normal că nu e normal. Nu știu ce să zic. Toți l-au respectat și l-au iubit. De ce n-au făcut chestia asta cât erau acolo?

Poate le-a fost frică…
Eeeee, le-a fost frică.

Pe mine cel mai rău mă durea când Virgil îmi spunea “f***-ți m**** mă-tii!”. De multe ori își cerea scuze, dar uneori chiar nu-și cerea scuze. Pe mine mă durea pentru că tata este mort de când aveam patru ani
Răzvan Răcășan, 20 decembrie 2017

Poate le e frică și actualilor jucători de club care îl au în continuare pe Rău antrenor și susțin acum că Răcășan și ceilalți mint…
Nu e vorba că mint, dar așa ceva nu se povestește. Totul pornește de la un copil frustrat căruia i s-a frustrat viața din cauza decesului tatălui lui, Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Răcășan spune că a fost înjurat de morți și a fost bătut. Ai încercat pentru o clipă să te pui în locul lui?
Și Răcășan în unele chestii chiar era cu capul în nori. Era pierdut. Virgil l-a luat pe răspunderea lui la club. Lucrurile nu-s chiar așa cum par. Ok, Virgil e cum e Virgil, de aia și numele Rău…

brando 2

Și pentru asta ești rău cu jucătorii?
Uitați, a fost așa și a avut numai medalii de aur. Numai cupe.

Dar cât valorează cupele dacă un singur copil rămâne marcat?
Un copil care pune prostiile astea la suflet…Astea nu trebuie puse la suflet pentru că ce se întâmplă în echipă trebuie să rămână în echipă. Suferă unul, suferă toți. Dar când omul e prost…Răcășan ăla chiar era prost, nimeni nu-l suporta.

De ce era prost? Dă un exemplu.
Așa era el. Nu era pentru volei. Juca bine, era bun, dar se vedea pe el că era cu școala. Era cu mintea lui.

Nu era normal să fie preocupat de școală?
Ba da, dar nu așa cum era el. El a venit la Baia Mare să-l facă Virgil ceva, nu să facă filme în cap. Oricum, el nu se înțelegea cu nimeni din echipă. Nu v-a spus nimeni?

Nu.
Toată lumea îl povestea. Lăbuș îi spuneau tot. Eu nu sunt cu Lăbuș.

În ce sens?
Nu-i dau dreptate. Eu îl cunosc pe Virgil de mai mult timp și am trăit de zece ori mai multe decât a trăit ăla (n.red. - Răcășan), dar trebuie să ai un pic de creier și să știi ce pui la suflet și ce nu. Toți avem un suflet sensibil…

“Dacă voia să lovească, îl adormea pe Răcășan”

Tu crezi că sportul de performanță nu se poate face fără un pic de duritate?
Ba da, se poate face, dar asta trebuie să vrea copilul. Când vezi că nu vrea, asta e altă chestie.

Poți să-l scoți din echipă, nu să-l bați. De ce să îl bați?
Da, e o bună întrebare.

rau main
Virgil Rău, surprins în timp ce s-a urcat peste arbitrul de scaun pentru a-l lovi


Eu am fost la Virgil acasă, am avut o relație bună. Eu și Cătălin Aciobăniței eram mascotele echipei, noi ar fi trebuit să fim cei care…Dar s-a găsit Lăbuș, Răcășan, să amestece căcatul ăsta. E doar o amestecătură de căcat pentru că a fost ciudos pe el (n.red. - pe Virgil Rău), nu știu..

La un moment dat, Virgil și colegii mei vorbeau despre mama. Că mama e foarte frumoasă. Și atunci Virgil mi-a zis: “Dă, că o sun! Sun-o că vreau să vorbesc cu el”. M-am gândit că ce poate să vorbească, așa că am sunat-o și a început să o facă în toate felurile. Să o facă curvă, să îi facă avansuri sexuale. După care, m-am ridicat de la masă și am plecat
Răzvan Răcășan, 20 decembrie 2017

A mințit Răcășan în declarațiile lui?
Nu, nu am zis că a mințit. Dar nici n-a spus tot adevărul. Nu văd unde vreți să ajungeți cu învârteala asta de căcat. Unde vreți să-l băgați pe Virgil? La pușcărie?

Nu vrem să-l băgăm pe Virgil nicăieri. Există niște legi în privința abuzului împotriva minorilor…
Nu abuz, că nu-i abuzează chiar deloc. Îi abuzează pentru ceea ce sunt. Dar pe urmă și omul ăla are suflet și merge, își cere scuze. Mă înțelegeți? Poți vedea pe fața lui că îi pare rău. Dumneavoastră nu ați avut niciodată momente din astea?

Nu am lovit niciodată pe nimeni și cu atât mai puțin un copil…
Nici el nu dădea un pumn. Că dacă el voia să lovească, îl adormea pe Răcășan! Virgil e un om bun în adâncul lui chiar dacă uneori mai are scăpările lui.

AI FOST MARTORUL UNOR AGRESIUNI ASUPRA COPIILOR DIN SPORTUL ROMÂNESC?

Intră pe nuabuz.gsp.ro și povestește cazul tău.

Spune și tu “ Nu Abuz”! O campanie Gazeta Sporturilor pentru demascarea abuzurilor împotriva minorilor din sport. 

ISTORICUL CAZULUI VIRGIL RĂU ȘI MĂRTURIILE JUNIORILOR ABUZAȚI

Mărturie VIDEO terifiantă: junior bătut, înjurat și scuipat de antrenorul Centrului de Excelență. “Cel mai rău durea când mă înjura de morții mamei. Tata a murit când aveam 4 ani”

Abuzurile antrenorului Rău » Noi mărturii ale copiilor: “Mi-a dat un picior în burtă. Ne înjura de mamă, de părinți”. Cum se apără cel acuzat de agresiune fizică și verbală

VIDEO ȘI FOTO ȘOCANTE Cap în gură la 3 metri înălțime: antrenorul acuzat de abuz asupra minorilor a urcat în scaun și a lovit un arbitru! Reacția victimei + spectator amenințat: “Îți rup capul”

VIDEO “M-a așteptat în vestiar și mi-a spart nasul! Nu era meci să nu joc cu frică” » Numărul minorilor care susțin că au fost abuzați de antrenorul de prima ligă Virgil Rău a ajuns la 4!

Decizie de ultimă oră după investigația GSP în cazul abuzurilor asupra minorilor din volei » Ministrul Educației: "Trimit Corpul de Control la Baia Mare”

Revoltător: federația face presiuni mari pentru suspendarea minorului care a povestit cum a fost abuzat fizic și psihic, dar lasă antrenorul agresor în pace + Încă o dovadă foto: minorii consumă alcool în autocar

A cincea mărturie despre abuzurile antrenorului Rău: cum îi lovea pe jucătorii minori și cum devasta vestiarul după meciuri

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
raniabm
raniabm  •  13 Ianuarie 2018, 19:20
Postat de de_tot_rasul pe 12 Ianuarie 2018, 08:10

Pt.rianabm. Care te dai din Baia Mare , vezi sa nu afle cine trebuie de cum a intrat Razvan la facultate , cine la facut intrat si cum , sunt si postari ale lui pe faceboock cum se lauda ca l-o bagat la facultate de buget , aia de la echipa .

Nu stiu cum a intrat la facultate dar stiu ca a fost un elev ok, a luat bacul din prima fata de treitl, aciobanitei care n-au dat la scoala si acum se dau corecti, cinstiti si foarte buni la volei ne jucand demult.

de_tot_rasul
de_tot_rasul  •  12 Ianuarie 2018, 08:10

Pt.rianabm. Care te dai din Baia Mare , vezi sa nu afle cine trebuie de cum a intrat Razvan la facultate , cine la facut intrat si cum , sunt si postari ale lui pe faceboock cum se lauda ca l-o bagat la facultate de buget , aia de la echipa .

560819640926978
Pop Vasile  •  10 Ianuarie 2018, 20:20

Cred ca e de vazut si ca cei care il sustin pe Rau sunt asa "buni" incat nu au terminat scoala, ce sa mai vorbim de bac. "buni" a se citi Brando si pariu ca si Aciobanitei, stiu ei de ce .... . Si e un lucru stiut ca Rau nu-i sustine sa faca scoala si mereu le da sarcini extra, extra antrenamente pentru a nu ajunge la scoala.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează