GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  SCANDAL LA JUDO

Primele reacții la scandalul din judo » Marius Vizer, mesaj pentru Doandeș și Sapta: ”Management vicios. Să răspundă!”

Vizer (stânga) și Sapta pe vremea când fostul președinte FRJ își făcea încă de cap în fruntea judo-ului românesc
Vizer (stânga) și Sapta pe vremea când fostul președinte FRJ își făcea încă de cap în fruntea judo-ului românesc

Articol de - Publicat sambata, 27 mai 2017 00:00

Considerat în lumea judo-ului drept un protector din umbră în timpul mandatelor lui Doandeș și Sapta, Vizer spune că le-a sugerat celor doi să returneze banii dispăruți de la FRJ.

În lumea judo-ului românesc, Marius Vizer, președintele federației internaționale din 2007, este văzut ca un atotstăpânitor asupra fenomenului de acasă. "Dirijează din umbră", sună anumite voci. "Ajută necondiționat și se implică doar când i se solicită sprijinul", spun alții.

Dincolo de aceste abordări, a fost sau nu Vizer protectorul din culise al lui Eduard Doandeș și Doru Sapta pe timpul mandatelor indicate acum drept catastrofale în raportul contabil de la FRJ?

Valuri de deplasări "pentru discuții cu Vizer"

Numele lui Vizer apare în repetate rânduri în expertiza de specialitate. Să vedem câteva exemple punctuale:

  • "mai 2012 - masă de protocol cu ocazia vizitei lui Marius Vizer, fact 4018/10.05.2012 - 1.813,95 lei. Plata a fost efectuată cu cardul personal Doandeș".
  • "președintele Doandeș decontează în 27.02 masă protocol-cazare Vizer 1.452,50 lei".
  • "decontare factură cazare în Hanoi, Vietnam. Împreună cu dl. Vizer participă la o întrunire cu membrii federațiilor asiatice. Total 1.736,39 lei (518,20 USD)".
  • "mai 2013 - deplasare la Budapesta pentru discuții cu dl. Vizer - 5.198,16 lei"
  • "iulie 2013 - deplasarea la Budapesta, analizează cu dl Vizer modul de pregătire și susținere financiară a loturilor olimpice. Total 8.728 lei".
  • "august 2013 -  la invitația d-lui Vizer, dl Doandeș efectuează câteva deplasări la sediul acestuia din Viena, total 7.028 lei".

"El m-a îndemnat să vin la FRJ"

Toate sugerează legături foarte strânse între șefii FRJ și Vizer, cu indicii de implicare directă a șefului FIJ în conducerea federației de la București.

De altfel, după ce și-a încheiat mandatul la FRJ, în toamna lui 2013, Doandeș a ajuns imediat în Comisia de Dezvoltare a federației internaționale, în care figurează și acum pe site-ul oficial FIJ. La rândul său, la finalul șefiei de la FRJ, Doru Sapta declara că "am demisionat pentru un post la federația internațională".

În plus, fostul secretar general Ion Pandele, alt nume cu probleme în expertiza contabilă, puncta pentru GSP că "mi-am dat demisia de la MTS și am trecut la FRJ în urma unei întâlniri pe care am avut-o la Budapesta cu Marius Vizer. El m-a îndemnat să vin secretar general, Doandeș a fost de acord. Cu Vizer mă cunosc de ani de zile, de când era antrenor la Oradea".

"Au fost derapaje"

Astăzi, Marius Vizer declară din Hong Kong că "în timp, i-am avertizat pe Doandeș și Sapta că sunt anumite lucruri în neregulă la București, simțeam că au apărut niște incidente, deși nu aveam o introspecțiune în managementul FRJ și nu mi-am permis niciodată să iau decizii. I-am sprijinit când am fost solicitat și atât".

Continuă tranșant: "A fost un management vicios. Cel mai indicat ar fi să returneze ambii sumele care fac obiectul expertizei. Asta le-am sugerat amândurora după ce am văzut raportul. Mi-au spus că vor analiza situația și apoi vor lua o decizie. E trist că judo-ul e confruntat cu asemenea convulsii. Au fost derapaje și greșeli care nu trebuiau să existe. Mai departe, fiecare răspunde pentru propriile acțiuni".

"Ne-am întâlnit de două, trei ori pe an"

Subliniază că frecvența întâlnirilor cu Doandeș și Sapta n-a fost aceea care reiese din valul de deconturi ale celor doi, justificate exact prin prisma unor deplasări pentru întrevederi cu șeful FIJ:

"Ne-am întâlnit ca și cu orice alt președinte de federație națională, dar ritmul meetingurilor n-avea cum să fie acela exprimat în expertiză. Ar fi însemnat să muncesc pentru FRJ dacă ne vedeam așa des. Au fost doar câte două, trei întâlniri pe an, cu precădere la Budapesta. A fost o dată la Viena".

Dar în Malta, acolo unde Doandeș decontează numeroase drumuri pentru discuții cu Marius Vizer? "O singură dată în Malta, la un eveniment la care a fost prezent și el. De când sunt eu președinte la federația internațională, din 2007, acolo n-a existat niciodată un sediu. Doar la Budapesta și la Lausanne".

"Decizie cu Doandeș săptămâna viitoare"

Vizer neagă faptul că l-ar fi recuperat pe Sapta la FIJ după terminarea mandatului dezastruos de la FRJ: "N-a avut niciun post și nicio propunere. Fratele lui lucrează ca antrenor la federația internațională și m-a întrebat dacă există vreo posibilitate ca Sapta să lucreze și el la FIJ. I-am spus că o să-l anunț dacă va fi cazul. Dar n-a fost! Iar în privința lui Doandeș, a avut un mandat de un an în Comisia de Dezvoltare. Aaa, mai este încă pe site? Se va anula la Mondialele din august. Vom lua o decizie săptămâna viitoare, după ce revin la Budapesta".

"Nu-mi amintesc de nicio întâlnire la Budapesta pentru a-l îndemna pe Ion Pandele să vină secretar general la FRJ. Eu am susținut fenomenul și toți președinții, pe care i-am avertizat din timp când au apărut deraieri"
Marius Vizer, președinte FIJ

90.000 €a donat Marius Vizer pentru FRJ în decembrie 2015, indică expertiza contabilă

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează