GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  

Revoltător! Un antrenor de la FCSB le-a cerut unor copii de 11 ani să piardă un meci oficial! Martor: “I-am auzit când vorbeau să rateze penaltyurile”. Antrenorul e tatăl unui fotbalist de la FCSB

Articol de - Publicat luni, 15 mai 2017 14:28

UPDATE: La două ore după publicarea acestui articol, Gazeta a fost contactă de părinții unuia dintre martorii care au asistat la meciul ProSport Academy - FCSB. Aceștia susțin că martorul este minor. Gazeta a decis să-i retragă numele din articol.

Citește articolul inițial.

Luni dimineață, jurnalistul Augustin Roman a povestit pe pagina sa de Facebook o întâmplare șocantă

O echipă de copii a clubului FCSB a pierdut intenționat un meci disputat în week-end la Cupa Bucureștiului, varianta pentru copii a Cupei României!

“Antrenorul fcsbist le-a spus copiilor că trebuie să piardă, iar părinții lor știau acest lucru și comentau pe margine. Pentru că, la final, s-a ajuns la penaltyuri, micii fcsbisti s-au chinuit să tragă care peste, care pe lângă”, scrie ziaristul.screen shot 2017 05 15 at 13.11.24
Postarea de pe pagina lui Gusti Roman. Sursă: Facebook

Meciul în cauza a fost ProSport Academy - FCSB 2-2 (2-0 după lovituri de departajare), la grupa 2005, și s-a disputat sâmbătă după prânz. FCSB a folosit o grupă mai mică de vârstă (2006) și a pierdut la penaltyuri, după ce a fost egalată (2-2) în ultimul minut din timpul regulamentar de joc.

Ambii executanți de la FCSB - echipă antrenată de fostul arbitru Ispas Cojocaru, tatăl portarului stelist Valentin Cojocaru - au ratat. Unul a tras peste, celălalt pe lângă poartă.

“Am auzit că ar fi băgat domnul Cojocaru o grupă de 2006. Nu cred că a făcut rău prin asta, doar că am înțeles că le-ar fi spus copiilor să nu dea goluri, să rateze. A făcut antijoc. Am înțeles că la penaltyuri le-a cerut să dea pe lângă”, a declarat Cristi Dima, patronul ProSport Academy, contactat de Gazeta Sporturilor.

ispas
Ispas Cojocaru dă indicații unui copil. Sursă: Facebook

Antrenorul de la ProSport Academy, Mircea Dima, a spus: “Nu mă interesează alte echipe, doar copiii mei. Din ce am observat eu, au jucat cu copii mai mici de vârstă. Nu mă interesează, nu e nicio problemă, e alegerea lor. Cei de la FCSB au ratat toate penaltyurile. Copiii mei și-au făcut treaba, au fost motivați. Nu știu ce a discutat antrenorul lor cu ei, nu mă interesează cum își educă jucătorii. Pe mine, competiția asta mă bucură, e o oportunitate pentru copii să joace. Dacă pe alții îi încurcă, e treaba lor”.

Gazeta l-a contactat pe arbitrul partidei, Marius Mareș. Acesta spune că nu l-a auzit pe Ispas Cojocaru spunându-le copiilor săi să piardă. “A fost un meci normal, un meci de vacanță. Nu cred că au vrut să piardă. Dacă era așa, nu ar fi stat până în ultimul minut să egaleze adversarii. Dacă s-ar fi făcut ceva, s-ar fi făcut mult mai devreme, vă spun eu. Eu nu exclud varianta asta, dar noi n-am auzit nimic”, susține arbitrul.

Arbitrul-martor: “Se bucurau că pierd”

La meci a asistat în calitate de spectator și un alt arbitru delegat la Cupa Bucureștiului de Asociația Municipală de Fotbal București ( AMFB). Martorul a declarat:

“Am văzut meciul. Steaua nu a vrut să se califice. Când au primit gol, copiii lor se bucurau. Se bucurau să piardă. La penaltyuri au dat la mișto, unul peste, celălalt pe lângă. Da, i-am auzit vorbind că trebuie să rateze. Antrenorul a spus că săptămâna viitoare nu vrea să mai vină, că pleacă la Constanța la un turneu și nu mai are cu cine să vină. Decât să fie neprezentare săptămâna viitoare, mai bine pierd. Părinții n-au zis nimic, știau”.

copiii
O parte dintre copiii de la grupa antrenată de Ispas Cojocaru, alături de echipa mare a FCSB. Sursă: Facebook

Contactat de Gazetă, Ispas Cojocaru a negat că le-a cerut copiilor să piardă: “Am jucat cu o grupă mai mare. Nu am vrut să pierdem. Grupa mea a pierdut un singur meci în tot campionatul. Eu plec sâmbătă la Constanța, dar la Cupă se ducea grupa de 2005, nu grupa mea de 2006. Cei de 2005 nu au putut să meargă pentru că au fost la Cupa Danone, parcă, și am mers eu în locul lor. Dacă vreți să-i credeți pe oameni, bine, dacă vreți să mă credeți pe mine, e iarăși bine”.

Părinții micilor fotbaliști nu au putut fi contactați pentru reacții.

Secretarul general al AMFB, Claudiu Baboia, nu a răspuns repetatelor apeluri telefonice ale jurnaliștilor.

Cupa Bucureștiului este o competiție obligatorie care se desfășoară la finalul campionatului. Fiecare părinte plătește 10 lei pentru participarea copilului său la o partidă din competiția care durează până la începutul lunii iunie.

Situație neverosimilă la alt meci

Martorul care a asistat la non-combatul copiilor de la FCSB a povestit un alt caz șocant petrecut tot în week-end, la Cupa Bucureștiului.

“Cei de la FCSB nu sunt singurii (n.red. - care au vrut să piardă). Și cei de la Inizio, la grupa 2007, au vrut să piardă, dar n-au venit nici adversarii de la Voința și au câștigat ei”.

Contactat, patronul de la Inizio, Mihai Mustățea, a început să râdă când a fost întrebat dacă a vrut să piardă: “Bună întrebarea. Problema este că acest turneu este băgat abuziv de AMFB în program și ne împiedică să putem merge la alte turnee prin țară. De ce să fim legați vara în București?

mihai mustea
Mihai Mustățea, antrenorul-patron de la Școala de Fotbal Inizio. Sursă: Facebook

  • Reporter: Vi se pare normal să le ceri unor copii să piardă un meci?
  • Mustățea: Am făcut și eu o prostie din asta anul trecut. Recunosc. Trebuia să plec cu copiii într-o tabără, nu puteam să mă prezint la joc și…N-aveam altă soluție. Intenția AMFB e bună, dar să lase să participe doar echipele care doresc.
  • Reporter: Ce ați simțit când le-ați cerut unor copii să piardă?
  • Mustățea: Ăăăăăă…nu a fost ok.
  • Reporter: Dar ei cum au reacționat?
  • Mustățea: (Oftează)…Asta e. Au știut de ce am făcut-o. Aveam totul programat, autocar, cazare.

Regulamentul: Interdicție de la 1 la 2 ani pentru antrenori

ispas2
Ispas Cojocaru riscă o sancțiune drastică. Sursă: Facebook

Regulamentul Disciplinar al FRF prevede cazurile în care un antrenor, fie el și de copii, încearcă să manipuleze rezultatul unui joc. Iată ce prevede articolul 61

Manipularea rezultatelor unui joc
Oricine conspiră sau face înţelegeri pentru a influenţa rezultatul unui joc într-o manieră incompatibilă cu etica sportivă şi principiile de conduită prevăzute de acest regulament va fi sancţionat cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal de la 1 la 2 ani şi cu o penalitate sportivă de minim 200.000 de lei.

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (57)
1543058815713149
Стефан Богдан  •  20 Mai 2017, 13:45

Dar De vâlceanul ăla , care a avut copilul la echipa asta și nu a mai putut ține pasul cu restul copiilor și a fost băgat rezerva , pentru că numai progresa și nu mai își merita locul că titular , toate astea sunt ura și invidia unuia dintre parinti care a avut copilul la grupa asta, și din oftica și invidie prin relațiile care le are cu VEDETI CHIAR AICI a ajuns la asta , hai sănătate

anca_paduraru
anca_paduraru  •  16 Mai 2017, 10:03

Oameni buni.Nimeni nu denigreaza aici copiii vostri sau meritele lor.Toata lumea stie ca FCSB are una din cele mai bune echipe pe Bucuresti.Si ca si alte scoli sau academii de fotbal copiii castiga turnee si in afara si in tara si peste tot.Vorbim despre un antrenor care nu isi respecta colegii,care nu este fair play si care in ultimul timp se baga numai in scandaluri.Voi ca si parinti sunteti de apreciat pt modul in care va sustineti copiii,pentru sacrificiile pe care le depuneti pentru ei.Nu va mai incurajati antrenorul sa castige sau sa piarda dupa bunul lui plac.Fotbalul se joaca pe teren nu in afara lui.Copiii trebuie sa se bucure de aceste momente cu care cu siguranta nu se vor mai intalni.La fel l-ati incurajat si pe domnul Sica in momentul in care a facut o contestatie in campionat la un meci care nu avea nicio treaba cu FCSB-ul???Doar ca sa castige campionatul si sa plece cu echipa la turneul final?Fiti corecti fata de copiii vostri in primul rand.Tot scandalul asta a plecat de la un parinte de la voi,care a trimis informatia la presa.Cu toate ca toti antrenorii radeau pe margine fe reactiile voastre si de felul in care va puteti lasa manipulati.

1703113353051416
Alex Alexandru  •  15 Mai 2017, 23:25

Cand a ti gasit un subiect"mai fierbinte"ai știut d-le jurnalist sa iei poze de pe facebook,dar cand copiii cantau imnul national,si purtau cu demnitatate steagul tricolor înaintea premierii,nu ai ai facut nimic d-le jurnalist!RESPECT FCSB 2006!a reprezentat cu onoare romania in 3 turnee internationale si d-voastra faceti asemenea acuzații(martorul care dupa 2 ore s ia retras cuvintele)!pfff...romania...o tara frumoasa...păcat ca este locuita de oameni ca d-voastra si cei de teapa d-voastra!

Vezi toate comentariile (57)
Comentează