GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  DEZVĂLUIRI

Șocant! Motivul real pentru închiderea laboratorului antidoping de la București » Raport oficial WADA: directorul Pop a măsluit probe!

Valentin Pop
Valentin Pop

Articol de , - Publicat joi, 17 mai 2018 13:55

Publicația germană Spiegel publică motivul real pentru care laboratorul antidoping din București a fost suspendat în noiembrie 2017 de către Agenția Mondială Antidoping (WADA).

Conform unui raport secret intrat în posesia jurnaliștilor germani, angajații români ai laboratorului au acoperit probele pozitive a doi luptători români testați în aprilie 2016. Analiza făcută în laborator a depistat ingredientul activ furosemid, folosit ca agent mascat în doping și aflat de multă vreme pe lista substanțelor interzise.

Cu toate acestea, directorul laboratorului Valentin Pop nu a raportat descoperirea, ba mai mult a trecut în baza de date a WADA că probele au fost negative!

În urma unui denunț, inspectorii WADA au făcut o vizită inopinată la București pe 1 iunie 2016 și au confiscat probele. Peste doar o zi, investigatorii au descoperit că userul “valentin.pop”, folosit de directorul laboratorului, a intrat în baza de date WADA și a schimbat statusul probelor din “negative” în “aparente”.

“Am fost foarte ocupat și nu am acordat atenție acestei logări”, a declarat Pop în timpul investigației.

„Era cam 9 dimineaţa şi m-am trezit că apare în birou directorul ştiinţific de la WADA. M-am simţit ca-n filmele cu trupe SWAT”
Valentin Pop, într-un interviu pe GSP în 2017

Tot Pop a admis în fața anchetatorilor că “nu suntem atât de profesioniști aici, la București”. El a demisionat ulterior din funcție.

Raportul WADA a mai descoperit o altă încălcare a regulilor la laboratorul din București. La testele efectuate de WADA in iulie 2016, laboratorul nu era în stare să detecteze în probele de urină urme de hormon GHPR-2 și de meldonium, deși cele două substanțe erau deja pe lista neagră WADA.

De asemenea, investigatorii au identificat o “influență externă asupra lui Pop”. “Directorul Pop nu a acționat de unul singur. Managerul a fost controlat de o autoritate externă”, se scrie în raportul WADA, fără a numi influența externă.

2009
e anul în care laboratorul de la București a primit acreditarea internațională. El a fost închis în noiembrie 2017 din cauza unor “neconformități”

Contactată de Spiegel, conducerea WADA nu a dorit să comenteze în privința raportului. Președintele Agenției Naționale Antidoping (ANAD), Grațiela Vâjială, a refuzat de asemenea dialogul cu reporterii GSP:

"Nu am ce să comentez despre un articol care a apărut în urma unor date oferite de hackerii ruși. Agenția noastră nu a primit oficial niciun raport de investigație de la WADA. Oricum, laboratorul s-a separat de ANAD încă din 2016". 

 Gazeta l-a contactat și pe Valentin Pop, fostul director incriminat de raportul WADA. Pop a răspuns iritat și, la un moment dat, a închis telefonul: "Nu mai sunt șeful laboratorului. Lucrez acum într-o altă instituție în care nu am abilitatea de a discuta cu mass-media. Nu vă pot spune exact unde lucrez în acest moment. Nu e treaba dumneavoastră. Vă rog să luați legătură cu actualul director al laboratorului dacă aveți nelămuriri". 

Miercurea viitoare, Comitetul Executiv al WADA se va întruni la Montreal și va lua în discuție și dacă laboratorul din București va rămâne închis.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
2061582860750395
Cristi Cristi  •  17 Mai 2018, 23:39
Postat de ray51 pe 17 Mai 2018, 19:39

Si uite asa din cauza unui nemernic, unui blatist, ni se mai inchid niste porti noua tuturor romanilor. Ce vina au cele 23 de milioane de romani tinere POP ???

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ray51
ray51  •  17 Mai 2018, 19:39

Si uite asa din cauza unui nemernic, unui blatist, ni se mai inchid niste porti noua tuturor romanilor. Ce vina au cele 23 de milioane de romani tinere POP ???

1260234347346768
Ioan Trisi  •  17 Mai 2018, 17:47

Daca coruptie exista peste tot,de ce nu ar fi si in acest domeniu? Este ceva in Romania necorupt sau necoruptibil?

Vezi toate comentariile (14)
Comentează