7 comentarii. Scrie și tu!

Sportivii de la kaiac primeau și substanța folosită de fotbaliștii de la Juventus: ”Ne băgau în venă chiar înainte de curse, într-un microbuz”

La Mondialul de kaiac juniori din Portugalia (iulie 2015), sportivii au trecut prin experiențe medicale discutabile, concretizate prin administrarea de Neoton, un produs neinterzis, dar controversat pe plan internațional.

Articol de
sambata, 21 ianuarie 00:00

Din cuprins:
Diana Niculcea și Florin Degeratu povestesc cum era administrată substanța
Unui kaiacist i s-a făcut rău în timp ce i se administra intraveninos o fiolă
Doctorul Răzvan Mincă îi atacă pe kaiaciști: ”Și-au făcut singuri Neotonul”

Să începem cu un pic de istorie! E util și vital în înțelegerea poveștii. În aprilie 2005, o înregistrare video privată realizată pentru amuzament și difuzată pe postul național de televiziune RAI DUE declanșa o furtună mediatică în Italia.



Era vorba despre un filmuleț de circa 5 minute, care prezenta imagini inedite surprinse într-un hotel din Moscova în seara anterioară finalei Cupei UEFA, Parma - Marseille 3-0, disputată pe 12 mai 1999.

Într-o cameră mare, mai mulți jucători ai emilienilor discută și glumesc cu staff-ul medical în așteptarea administrării unor tratamente. Iar la un moment dat cadrul alunecă spre Fabio Cannavaro, căruia, întins pe un pat, i se pune o perfuzie.

Produsul folosit, permis de Agenția Mondială Antidoping: Neoton, un cardioprotector utilizat în mod obișnuit în chirurgia cardiacă, dar întrebuințat și la sportivi pentru regenerare musculară și combaterea stărilor de stres și oboseală, în special în perioade competiționale încărcate.

"Substanță similară dopajului"

Imaginile cu acul în venă au produs un puternic efect emoțional, iscând controverse ample în Peninsulă și pe întregul continent, chiar dacă nu era vorba despre dopaj. Dar au ridicat semne de întrebare asupra practicilor și medicației aplicate sportivilor de top.

Iar directorul Institutului de Medicină Sportivă din Milano, Emilio Rovelli, introducea o interpretare specială pentru folosirea de Neoton: "E utilizat pentru cei care suferă intervenții deosebite. Dacă medicamentul este luat pentru alte motive decât cel clasic, devine un abuz. Se intră într-o zonă confuză. Iar dacă scopul e îmbunătățirea performanței sportive, se poate discuta despre o substanță similară dopajului".

Trecută în rechizitoriul "farmaciei Juventus"

Tot în 2005 vuia procesul "farmaciei Juventus". Clubul torinez intrase într-o amplă anchetă legată de doping, cu șeful sectorului medical Ricardo Agriccola în capul listei acuzaților pentru implementarea unei politici de dopaj sistematic la bianco-neri.

Printre medicamentele suspecte indicate în rechizitoriu se numărau Voltaren, Samyr, Orudis, Esafosfina și, din nou, Neoton, care, fără a fi oficial pe "lista neagră" stabilită de WADA, au fost nominalizate de procurori la finalul anchetei cu motivația că "schimbă caracteristicile psihofizice și biologice ale sportivilor, crescându-le clandestin performanța".

14 fotbaliști de la Juve, între care Zidane, Vialli sau Del Piero, au primit constant fiole cu Neoton, un compus care conține creatină, substanță folosită ca susținător de efort și pentru creșterea rezistenței și a masei musculare.

"Era injectată cu doar câteva ore înainte de meci, de obicei la hotel, anterior plecării spre stadion", suna una dintre precizările anchetatorilor din Torino. Bazându-se pe explicațiile experților, au plasat Neoton-ul, acceptat de WADA, în spirala dopajului juventin pe considerentul că fusese utilizat nu în scopuri terapeutice, ci spre a comite "o fraudă sportivă".

"Râdea lumea că stăteam cu mâinile suspendate în mașină"
Acesta e tabloul general. Ne mutăm însă cu lupa spre kaiacul românesc, lovit de cel mai mare scandal de dopaj din istoria sportului românesc. Și facem un scurt intermezzo cu o observație frapantă venită recent dinspre Octavian Ispas, antrenorul lotului olimpic al Japoniei.

"S-a ajuns ca inclusiv junioare să stea pe perfuzii intravenoase, să-și facă tot felul de substanțe. S-au administrat perfuzii inclusiv la un Mondial în Portugalia, în autocar, de râdea lumea de români că stăteau cu mâinile suspendate prin mașină. S-au operat aceste lucruri inclusiv în camere. Sigur, nu pot să demonstrez, dar aceste chestiuni sunt reale", puncta tehnicianul din Timișoara.

"Stăteam întinsă pe banchetă, se aplica intravenos"

Mărturiile din interior îl confirmă pe Ispas! Iar prima voce care descrie episoadele din Portugalia este Diana Niculcea, fata din Hunedoara care a dezvăluit cum a lucrat federația pentru a încerca să-i acopere propriul caz de dopaj cu meldonium, în 2016. În iulie 2015, fosta kaiacistă a participat însă la Mondialul desfășurat la Montemor-o-Velho.

Își amintește: "Înainte de cursă, ne încălzeam pe uscat, iar apoi, când mai erau cam 40 de minute până la start, mergeam la microbuzul care venise din țară cu bărcile ca să facem un Neoton, cum se spunea. Antrenorii voiau o pornire mai în forță, iar substanța aceasta trebuia să ne ajute. La mașină, așezată undeva în spatele hangarelor, ne așteptau cei din staff-ul medical, în special asistentul Ștefan (n.r. Fănel Martin).

În interior era o «girafă» de care stătea agățat firul pentru perfuzie și se administra fiola de Neoton. Se aplica intravenos în timp ce stăteam întinsă pe o banchetă. Operațiunea dura circa zece minute. Bine, nu era nimic ilegal, cam toată lumea cred că practica asta".

"Mi-a fost rău a doua oară"

Fata de 18 ani completează: "E adevărat, la prima administrare, înainte de concursul din serii, parcă m-am simțit mai bine pe apă, dar a doua oară mi-a fost destul de rău, pentru că nu la toată lumea funcționează perfect tratamentul". Ai mai remarcat și la alte loturi aceleași practici? "Nu, n-am mai văzut la nimeni cu ochii mei, dar sigur făceau și alții, numai că nu se întâmpla precum la noi, ca la ușa cortului. Ceilalți sunt mai bine puși la punct pe partea de medicație și organizare medicală".

Diana e mai departe la fel de tranșantă: "Am mers strict pe încredere că se administrează doar acest Neoton permis de regulamente, fiindcă nu cred că risca cineva să adauge la  perfuzii și substanțe interzise. Exista riscul să te ia la teste antidoping în orice secundă. Știu însă sigur că n-au acceptat să facă absolut nimic doar cei doi băieți de la clubul lui Octavian Ispas. De altfel, inițial, ei nici n-ar fi trebuit să ajungă la Mondiale, dar la selecții i-au bătut pe cei nominalizați în primă fază pentru deplasarea în Portugalia și au mers pe merit la Montemor".

Mai există însă o paranteză: "Să ne înțelegem, eu relatez doar experiențele personale, fiindcă, dacă stai să te gândești, nu pot să garantez pentru altcineva. N-ai de unde să știi ce făceau alții prin camerele de hotel".

"Câte două fiole înainte de concurs"

Fost component al kaiacului de 4 la Mondiale (locul 6 în finală), retras între timp din activitate la numai 18 ani, Florin Degeratu prezintă și el același film: "Înainte de antrenamente, la hotel, ni se făcea o fiolă de Neoton, iar anterior curselor erau câte două fiole. Cel puțin așa se întâmpla la grupul nostru. În Portugalia, mergeam la microbuz pentru administrare. Erau deja preparate sticluțele, ne întindeam pe scaune, ni se băga în venă conținutul și plecam direct la cursă. Am mers pe încredere, habar n-am dacă era și altceva decât Neoton! Mai luam și câteva pastile".

"Eu nici nu prea am luat medicamente și suplimente. Le cam refuzam, fiindcă nu voiam să bag aiurea în corp. Se și vede acum că am rămas cu aceeași masă musculară după ce am renunțat la sport, dar alți colegi în aceeași situație au pierdut mult la capitolul ăsta" Florin Degeratu, fost kaiacist lot național juniori

Degeratu subliniază că "n-am vrut să iau absolut nimic până la finală, pentru că am dorit să văd cum mă simt în ambele posturi, cu și fără Neoton. E adevărat, când am băgat, nu mai simțeam oboseala aceea teribilă la finalul traseului". El spune că ambele cadre medicale prezente la Montemor, doctorul Răzvan Mincă și asistentul Fănel Martin, supervizau administrarea: "Stăteau cam permanent în jurul nostru. Cu Neotonul dura cam 10-15 minute. Nu știu exact care era cantitatea introdusă în corp".

5medalii a cucerit România la Mondialul de kaiac juniori din Portugalia 2015: 3 de argint și 2 de bronz

"Mi-ar fi de ajutor o probă indubitabilă"

Președintele FRKC, Ion Bârlădeanu, spune că "nu pot avea un punct de vedere pertinent pe acest subiect, fiindcă nu am studii de specialitate. Și eu vreau să aflu dacă s-au aplicat metode interzise sau au fost fraudate rezultate. Cei responsabili ar trebui să suporte consecințele. Dar și în caz contrar, cei care insinuează fără probe să-și asume responsabilitatea. Mi-ar fi de ajutor dacă cineva aduce o probă indubitabilă".

Pasaj din Codul Mondial Antidoping 2017:

"Sunt interzise (...) infuziile și/sau injecțiile intravenoase cu mai mult de 50 ml într-o perioadă de 6 ore, cu excepția celor efectuate în mod legitim pe parcursul internărilor în spital, al procedurilor chirurgicale sau al investigațiilor clinice"

O sursă despre Răzvan Rotaru: ”Nu mai putea respira”

În Portugalia, kaiacistului Răzvan Rotaru i s-ar fi făcut rău în camera de hotel în timp ce i se administra intravenos o fiolă de Evaton, un complex de vitamina B neaflat pe lista interzisă.

razvan rotaru

Fostul kaiacist Florin Degeratu și-a amintit că a avut un coleg căruia i s-a făcut rău de la administrarea intravenoasă în timpul Mondialului din Portugalia.

"L-a luat cu amețeli când au dat drumul la perfuzie să curgă mai repede. Personalul medical stătea mereu lângă noi și ne zicea să spunem imediat dacă simțim ceva probleme", zice băiatul retras acum acasă, în județul Olt, unde a devenit șofer pe o camionetă.

Ar fi vorba despre Răzvan Rotaru, unul dintre puștii aflați în kaiacul de 4 la competiția lusitană. Retras și el prematur din activitate în urma unui conflict aprins cu antrenorul Beniamin Zabet, băiatul de 18 ani n-a dorit să comenteze subiectul.

"Parcă-l strângea ceva de gât"

Surse GSP au detaliat însă momentul invocat de Degeratu, subliniind că episodul s-ar fi întâmplat în camera de hotel, la o administrare de Evaton, un compus injectabil conținând un complex de vitamina B1, B6 și B12, neaflat pe lista interzisă WADA: "La un moment dat, nu mai putea respira, parcă-l strângea ceva de gât. I-au scos imediat acul din venă, i-au dat cu spirt pe la nas și și-a revenit în câteva minute. Situația a apărut când i-au mărit debitul pe perfuzie, să crească fluxul de picături".

Doctorul Răzvan Mincă: ”Și-au făcut singuri Neotonul”

Manager al Spitalului din Costești-Argeș, doctorul Răzvan Mincă i-a asistat pe kaiaciști la Mondialul de juniori din Portugalia 2015 și oferă explicații contradictorii pe marginea tratamentelor aplicate sportivilor pe durata competiției lusitane.

Domnule Mincă, există declarații de la sportivii care au participat la Mondialul de juniori din 2015, în Portugalia, că s-au făcut acolo administrări de Neoton în microbuz, unora le-a fost și rău. Vă amintiți de astfel de episoade?

Nu. Dacă le-a făcut în microbuz, le-a făcut asistentul. Eu nu-mi aduc aminte. Haideți să vă mai spun ceva! La modul general, sportivii au ajuns să-și mai facă și singuri prin camere tot felul de năzbâtii, cu care eu clar nu sunt de acord. A venit unul la mine să-i bag niște fosfobioane și l-am trimis în p... mă-sii, pe românește. I-am explicat la ce se expune, că e un tahicardic și i se duce pulsul de ajunge să dea colțul, așa că s-a liniștit. Dar mulți vor să arate precum cei care stau toată ziua prin sălile de sport și-și umflă mușchii cu tot felul de substanțe.

"Nu e o procedură fericită în microbuz"

Bun, haideți să ne întoarcem la Portugalia! Dacă avem o situație precum aceasta, cu Neoton băgat în venă pe banchetă în autocar, în condiții neuzuale, ar fi un cadru în regulă din punctul de vedere al securității medicale a pacientului?

Strict din punctul de vedere al substanței, care nu e interzisă, e absolut în regulă. Îl stimulează pe sportiv. Îi oferă un plus de rezistență și viteză, crește pulsul. Iar administrarea în autocar n-aș recomanda-o. De obicei, la Neoton se folosește o pompă, se monitorizează cardiac pacientul pentru ischemie sau infarct.

Adică pe niște scaune în microbuz nu e chiar o procedură standard!

Categoric, nu! În mod normal, pacientul trebuie să stea pe un pat, relaxat, sub urmărire pe aparate ca să nu apară probleme.

"Au ținut neapărat să facă, au existat impuneri"

E posibil ca asistentul Fănel Martin să le fi făcut acest Neoton în condiții neobișnuite fără să vă fi comunicat?

Cu mâna pe Biblie, nu pot spune nici da, nici nu. N-am cunoștință!

Ați avut la dispoziție aparatură mobilă de monitorizare pe durata perfuziilor?

Există anumite dispozitive mobile, pe baterii, care ar fi fost suficiente pentru condițiile din Portugalia. Eu am avut la mine un tensiometru electronic, care afișează și pulsul, și parametrii de tensiune. Dar vă spun sincer, în Portugalia au fost și anumite impuneri cu Neotonul ăsta. Nu vă pot da, așa, prea multe detalii. De fapt, cred că sportivii și l-au administrat singuri!

Singuri?

Da, dar cu o asistență medicală. Au vrut ei neapărat să facă acest Neoton. Și l-au făcut doar câțiva. Li s-a explicat că nu e cadrul cel mai fericit de administrare într-un microbuz, însă au ținut neapărat să facă Neotonul.

"Un atac de panică, nimic periculos"

Bun, și dacă vă cereau să le dați cocaină neapărat, le dădeați, cedând insistențelor?

Categoric, nu! Bine, acum vin probabil unii dintre ei cu tot felul de versiuni, nu știm cine e în spatele lor, fiindcă la federație își dau la gioale unii la alții și nici nu mai știi care cu cine e. În plus, o parte dintre sportivi sunt învățați să-și bage singuri, fiindcă au mămici asistente, le explică modul în care se face, iar ei urmează sfaturile părinților, ascunzându-se de antrenori sau medici.

Cunoașteți episodul din Portugalia când unui sportiv i s-a făcut rău la administrarea de Evaton în camera de hotel?

Da, mi-a zis chiar sportivul atunci. Eu n-am fost în cameră. Fusese asistentul medical. Evatonul se folosește legal pentru rehidratare și refacerea capacităților fizice. Dar băiatul a suferit atunci un atac de panică, după părerea mea. Știți cum e, sunt unele persoane care se sperie imediat la vederea unui ac.

Bun, dar se pare că incidentul a apărut când i s-a crescut fluxul de substanță din perfuzie.

Domn'e, mai intervin sportivii la administrare. Măresc ei fluxul din proprie inițiativă. Nu-și dau seama despre ce e vorba. Băiatul mi-a explicat atunci că a simțit palpitații și o senzație de sufocare, dar când ești în panică astea au loc de multe ori doar în subconștientul tău. Oricum, n-a existat niciun pericol pentru sportivul respectiv.

"De când am venit la lot, am un registru exact cu ceea ce am administrat sportivilor și ce intervenții am făcut, așa că poate verifica oricine în amănunțime"
Răzvan Mincă

"Pe lângă lot mișună tot felul de indivizi dubioși, care-i alimentează pe sportivi cu substanțe din astea. Vă spun din auzite, ce se mai discută, n-am văzut eu personal niciun episod de acest gen"
Răzvan Mincă

"Nu mă băgați în d-astea, că am copii acasă!"

Asistentul medical Fănel Martin pretinde că nu știe nimic despre administrarea Neotonului și modalitatea descrisă de sportivi: "Domn'e, am copii acasă, nu mă băgați pe mine în chestii din astea. Eu le fac o vitamină, un polidin, o glucoză, un calciu, un complex de vitamina B. În Portugalia, am fost și asistent medical, și masor, nu știam cum să mă împart mai întâi la vreo 20 de inși. Neotonul nu-l dai în microbuz, că-ți poate face sportivul un șoc anafilactic și apar probleme. Știți cum e, copiii ăștia prind ei boală pe câte cineva și mai povestesc tot felul de închipuiri!".

Save

Comentarii (7 ) Adaugă comentariu

Vladimir Bogdan  •  21 Ianuarie 2017, 20:23

atatea marturii inseamna un dosar privind dopajul impus sportivilor. dupa verificarea acestora, daca ANAD-ul nu pare interesat, este cazul sa intre in actiune Parchetul. si, desigur, WADA. altfel, cine ii apara pe acesti copii in fata lacomiei *** a unor profitori?

apetulburi  •  21 Ianuarie 2017, 14:15

Paranoia este la ea acasa.... "Pe lângă lot mișună tot felul de indivizi dubioși, care-i alimentează pe sportivi cu substanțe din astea" ...da i-am vazut si eu, stau dincolo de gardul de la baza din Snagov si Bascov si ii ademenesc pe sportivi, agitand pungi intregi de dopinguri, in plus, pe insula de la Bascov, nenorocitii astia au deschis si o "Drogherie".... "În plus, o parte dintre sportivi sunt învățați să-și bage singuri, fiindcă au mămici asistente, le explică modul în care se face, iar ei urmează sfaturile părinților, ascunzându-se de antrenori sau medici. Doamne, toata floarea cea vestita a cadrelor medicale si-au dat copii la Kaiac Canoe, .... Bre DOM" DOCTOR, mai taie.... si vezi in ce ai calcat, ***....

apetulburi  •  21 Ianuarie 2017, 13:53

Urmare comentariu anterior... unde antrenorii din tara se lupta cu mari greutati pentru a selecta si a tine sportivii la cluburi, cei de la loturi fac exact inversul acestora, "lasatu-l de sport" la Loturi, a devenit sport national, urmare a unor diverse clinciuri cu acesti antrenori, unii pentru ca nu au vrut sa se dopeze, altora pentru ca, INDIFERENT CAT DE BUNI ARI FI FOST, NICIODATA NU LI S-A DAT NICI O SANSA !!!

Vezi toate comentariile (7)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase