GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  GALE BUTE

UPDATE S-a amânat pronunțarea în Gala Bute! Când va da decizia ÎCCJ

Articol de - Publicat luni, 13 martie 2017 08:58

Astăzi, la 6 ani de când au început dezvăluirile din Gazeta Sporturilor în legătură cu traseul banilor din Gala Bute, ar trebui să se dea un prim verdict în acest caz.

update 12:30

Jucătorii au decis să amâne pronunțarea! Decizia va fi anunțată pe 28 martie. La fel s-a petrecut și în cazul "Dosarul Transferurilor".

Știrea inițială:

Decizia completului de 3 judecători nu este definitivă și se va putea face recurs la completul de 5 judecători. În proces sunt implicați, printre alții, foștii miniștri ai turismului, respectiv economiei, Elena Udrea și Ion Ariton, dar și fostul președinte al FR Box, Rudel Obreja. Aceștia sunt acuzați de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Rămâi pe GSP.RO pentru a afla cele mai noi detalii.

CINE SUNT CEI OPT INCULPAȚI

În primul rând, patru dintre inculpați și-au recunoscut, în 2015, faptele și au optat pentru a fi judecați prin procedura simplificată, care le poate reduce cu o treime pedepsele. Aceștia sunt Ștefan Lungu, Ana-Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și Gheorghe Botoroagă.

Elena Udrea - fostul Ministru al dezvoltării și al turismului - acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete

Ion Ariton - fostul ministru al economiei - acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja

Rudel Obreja - președintele FR Box în perioada Galei Bute

Tudor Breazu - prieten al Elenei Udrea, administratorul terenurilor de la Nana, județul Călărași deținute de fostul ministru

Ștefan Lungu - fostul consilier al Elenei Udrea

Gheorghe Nastasia - fost secretar de stat în MDRT

Ana-Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Naționale de Investiții

Dragoș Botoroagă - om de afaceri din Petroșani, deținător al firmei Consmin

CAZUL PE SCURT

Pe 9 iulie 2011, la Romexpo, pentru prima oară în fața publicului român, Lucian Bute îl învingea pe francezul Jean-Paul Mendy, KO în repriza a patra, păstrându-și centura IBF la categoria supermijlocie.

Potrivit procurorilor DNA, Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, după discuții cu Rudel Obreja, după care le-a cerut subordonaților din MDRT să găsească soluții pentru finanțarea meciului, "urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute".

Mai mult, tot conform procurorilor, Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Breazu, au primit, cu știința Elenei Udrea, considerată de Direcția Națională Anticorupție cea care a coordonat afacerea, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, cum a fost cazul Consmin - deținută de Botoroagă - pentru a le garanta plata la timp a unor lucrări finanțate de ministerul turismului.

În cele din urmă, Ion Ariton e acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Tot în 2011 au început și dezvăluirile din Gazeta Sporturilor în legătură cu traseul banilor din Gala Bute.

CINE JUDECĂ ACEST CAZ?

Șefa completului, Angela Dragne, a făcut parte, conform hotnews.ro, din completul care a decis achitarea lui Adrian Năstase în dosarul "Mătușa Tamara". În plus, conform aceleiași surse, a facut parte din completul de 9 judecători care a decis eliberarea lui Marius Locic și Florin Costiniu, învinuiți în dosarul de corupție al senatorului PSD Cătălin Voicu.

La ÎCCJ din 2006, Dragne a făcut parte din completul de cinci judecători care a decis, în 2016, condamnarea fostului ministru al economiei Codruț Șereș la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul "Hidroelectrica".

Celelalte două judecătoare din complet sunt Florentina Dragomir (din 2011 la ÎCCJ) și Leontina Șerban, ultima făcând parte din completul care a condamnat-o la 3 ani și 6 luni de închisoare pe fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, la finele lui ianuarie.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
1149073541786060
Meluş Negrescu  •  13 Martie 2017, 18:16

Se pare că nu am fost suficient de clar: Udrea nu va accepta nici măcar o lună de pușcărie cu executare dat fiind că-i are la mână pe...toți, de la Băsescu, Boc, Videanu etc. și până la Kovesi. Doi la mână: chiar nu vă dați seama că prin alegerea acestui dosar total irelevant (cînd Udrea are o groază de tunuri pe față în frunte cu cel de 50 de milioane de euro cu pârtiile de schii din Poiana Brașov), s-a urmărit tocmai...liberarea ei definitivă - exact ca și în cazul dosarului Tetkron al lui Scripcaru?!

bufnila
bufnila  •  13 Martie 2017, 13:10

***, ***. ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

arsenie_b
arsenie_b  •  13 Martie 2017, 13:01

E o perioada prea linistita acum.. asteapta si judecatorii ordin, sa vada care e directia..

Vezi toate comentariile (7)
Comentează