GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

De ce a revenit Hagi ca antrenor + povești din trecut și din prezent cu ”Regele”: ”Pe Gică îl cunosc de mic. Ambițios și cu personalitate”

Articol de GSP - Publicat marti, 29 martie 2016 00:00

Paul Peniu, fostul căpitan al Farului și actual director al proiectului lui Gheorghe Hagi, rememorează povești din trecut și din prezent

La jumătatea anilor 70, litoralul românesc mai era brăzdat de turiști străini și de nudiste nordice. În baruri se găsea Kent, iar sticlele de Pepsi poposeau mândre pe mesele restaurantelor de la malul mării. Paul Peniu era căpitanul Farului Constanța, iar Farul juca în Divizia A. În România mai vedeai oameni zâmbind.

Personalitatea lui Hagi

Au trecut mulți ani de atunci. În sacoul cu emblema Viitorului la piept, Paul Peniu aduce cu Kate Winslett în "Titanic", atunci când bătrâna Rose povestește ultima noapte pe ceea ce ar fi trebuit să fie "nava de nescufundat a tuturor timpurilor"... Nea Paul începe direct: "Mi-l amintesc pe Gică în primii lui ani de fotbal. Mic și ambițios. Nu dădea drumul la minge, o ținea numai pentru el, iar nea Ioji Bukossi îl încuraja, dezvoltându-i personalitatea. Puțin timp mai târziu am mers la școala 23 unde învăța el, a trebuit să o înlocuiesc pe sora mea la o lecție, am ținut ora de sport. M-am uitat pe notele din catalog, era singurul pe care îl cunoșteam, nu strălucea, dar avea o personalitate extraordinară. Diverși copii, și din alte clase, aflând că sunt acolo, veneau peste mine... Gică i-a potolit pe loc, zicând tuturor să nu mă mai deranjeze".

Povestea dintre Gică Hagi și Paul Peniu se sudează aprig. "În anii 2000 am devenit președinte la Farul... Uite, nici nu știu dacă trebuie să spun, nu prea am spus-o până acum... Gică m-a ajutat cu mulți bani. Am fost la un pas de colaps. La un moment dat a făcut abonamente în valoare de aproximativ 20.000 de dolari, el și prietenii lui. Are o nepoată care trebuia să nască la vreo 3 luni de când discutam...". Ziaristul nu înțelege legătura. Nepoată? Viitoare mamă? Hagi? Paul Peniu dezleagă enigma: "I-a făcut abonament și copilului care trebuia să se nască".

Călin Clej: "Pe Hagi mi-l închipui doar în tricolor"

În vara lui 2008, Hagi l-a invitat pe Paul Peniu la o cafea, pe terasa de la Iaki. În plin sezon, terasa colcăia de oameni. Fostul căpitan al Farului a venit lejer ca de o cafea și de stat la povești. "Nea Paul, ești gata?". Nea Paul a întrebat din sprîncene. "Dăm drumul la treabă". Cînd povestește, Paul Peniu o face de parcă ar scrie o carte despre Academia Hagi. "Mi-a expus, pe câteva ore, planul lui. L-am ascultat, văzusem și știam modul de lucru al atâtor școli de fotbal de la noi. Ce spunea Gică nu semăna cu nimic". Paul Peniu își trage răsuflarea. "Nu știu dacă trebuie să-ți spun... ". "Spuneți, nea Paul". Pauză de cafea. "I-am zis: ««Gică, ori am îmbătrânit și am luat-o razna, ori ai luat-o razna tu, de tânăr»»!".

Gheorghe Hagi nu o luase razna. Călin Clej, Marketing Director PepsiCo in Romania, povestește în biroul său doldora de postere și de sticle spiralate care povestesc singure de cei 50 de ani de Pepsi în România: "Pe Messi nu mi-l văd decât în tricoul Barcelonei. Pe Gică Hagi îl văd doar în tricoul tricolor. Pentru mine, el este simbolul Generației de Aur. Uneori, visez că viitoarea Generație de Aur va veni dinspre Academia Hagi și că am pus și noi acolo, o cărămidă... Generația de Aur va rămâne un model care va vorbi peste timp despre cum se juca fotbal și despre cum se trata cu respect echipa națională de fotbal a României".

7 hectaree suprafața Academiei Hagi și a bazei echipei Viitorul

"Modelul Academiei Hagi nu e legat doar de fotbal. E un model pentru tot sportul românesc"
Călin Clej, Marketing Director PepsiCo in Romania

clipboard01

De ce a revenit Hagi

”Regele” dezvăluie de ce a demarat proiectul ”Academiei” și de ce a coborât pe banca de antrenor

Noiembrie 2001. Ljubliana, barajul Slovenia - România pentru Campionatul Mondial 2002, cel organizat de Japonia și Coreea de Sud. Aterizăm în capitala Sloveniei, soare, timp ok. A doua zi începe să plouă. Conferința de presă a lui Srecko Katanec, antrenorul slovenilor. "Srecko" se traduce prin "norocosul". Srecko Katanec se roagă să fie terenul prost. A doua zi a nins. Terenul de pe bătrâna arenă "Bezigrad" a fost pe inima lui Katanec.

Cred că în noaptea aceea, Hagi a visat la "Academie"...

"Ce cheltuim noi, dincolo..."

- Cînd te-ai hotărât să faci "Academia", Gică?
- Demult, cînd mă apropiam de finalul carierei. Am luat atât de la fotbal, dar să știi că am dat la fel de mult. Mă gândeam că o să revin acasă și va trebui să întorc la noi tot ceea ce fotbalul mi-a dat.

- Inclusiv bani?
- Mai ales. Uite, sîntem la Iaki, știi ce i-am zis lui Ianis?

- ?
- I-am spus că ce produc aici Marilena, soția mea, și Kira, cheltuim noi, dincolo, la fotbal...

- Ianis ce a zis?
- Ce să zică, a fost de acord...

"Călin Clej m-a convins că sunt pe drumul cel bun"

- Ai investit mult?
- Da, dar nu contează... M-a încântat cînd am discutat cu Călin Clej, unul din șefii de la Pepsi, și care, explicîndu-i proiectul, a plecat strângându-mi mâna. Era clar că eram pe drumul cel bun.

- Ai revenit ca antrenor. De ce?
- Aici, Mari ar trebui să-ți răspundă..

- Interviul e cu tine, nu cu doamna Hagi...
- Bun. Eram foarte agitat, iar Marilena cu Ianis și Kira mi-au spus: "Te tot agiți. De ce nu vrei să preiei tu echipa? De ce nu revii ca antrenor?".

- Și?
- Și am preluat echipa.

... Interviul e pe final. Hagi se întoarce. "Pot să-ți mai zic ceva?". Ce poți să răspunzi când te roagă Hagi? "Te rog, Gică"...

"Scrie, te rog, că am doi copii, pe Kira și Ianis, și încă 300 la Academie.... Vreau să am grijă de toți".

O să scriu, Gică...

"Ce s-a întâmplat anul acesta cu Viitorul este un bonus. Pe noi, cei de la Pepsi, ne interesează să aducem mândria de a juca în echipa națională. Cred că acolo, la Ovidiu, Hagi va crea un laborator în care tineri fotbaliști se vor pregăti la cel mai înalt nivel"
Călin Clej, Marketing Director PepsiCo in Romania

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează